ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Интервју Радослава Милојичића за магазин „Време“: СЛОБОДА И ПРАВДА НЕМАЈУ ЦЕНУ

08.05.2015. Radoslav Milojicic Kena, predsednik opstine Smederevska Palanka, foto Marko Rupena

-ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ НЕМАЈУ СМИСЛА УКОЛИКО НИСУ САМОСТАЛНИ. ОВАКО ЋЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ БИТИ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА 170 ОПШТИНА И ГРАДОВА У СРБИЈИ, ШТО ЈЕ НЕЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ, ДОК ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА ИМА СВОЈЕ КАНДИДАТЕ НА ЛОКАЛУ, ЉУДЕ КОЈИ МОГУ, ЗНАЈУ И ХОЋЕ ДА ПОМОГНУ СВОЈИМ СУГРАЂАНИМА

 

Од септембра 2014. до фебруара 2015. Смедеревска Паланка била је град без уличне расвете, због неплаћеног дуга за електричну енергију од 886 милиона динара, што је износ једнак укупном општинском буџету. У последње четири године, рачун извршења буџета општине свако мало је у блокади и црвеној зони. Прича је почела у периоду од 1999. до 2013. године, када је направљен дуг од 600 милиона динара. То је била узрочно-последична веза којој су у том периоду тежиле све локалне самоуправе, надајући се да ће сви дугови бити пребачени у јавни дуг, али то се није догодило. Додуше, само у оним општинама где на власти није Српска напредна странка: примера ради, чим је прекомпоновањем скупштинске већине власт у Крагујевцу доспела у руке СНС-а, склопљен је уговор о репрограму дуга који је износио 1.800.000 динара. Да је Смедеревска Паланка гурнута у запећак, јер је тамо на власти Демократска странка, сведоче и „хиљадугодишње“ поплаве из маја 2014. – у медијима једва да је било речи о томе каква је ситуација у овом граду, да ли стиже икаква помоћ, а о томе да ни здравствене установе данима немају пијаћу воду могло се сазнати само преко друштвених мрежа.

За време ових тешких мука, на челу Смедеревске Паланке био је Радослав Милојичић, који је и данас председник Општине Смедеревска Паланка. Милојичић је истовремено и заменик председника Извршног одбора Демократске странке и шеф изборног штаба ове партије за предстојеће парламентарне изборе. Милојичић је рођен 1984. године. По занимању је економиста. Председник Општинског одбора Демократске странке у три мандата. Пре него што је постао председник Општине, обављао је функцију помоћника председника Општине Смедеревска Паланка. Најмлађи је председник општине у Србији. Са Милојичићем разговарамо о стратегији изборног штаба ДС-а у кампањи за парламентарне изборе, материјалном стању у овој странци, али и о односу централне власти према Смедеревској Паланци.

„ВРЕМЕ“: Налазите се на челу изборног штаба Демократске странке за предстојеће парламентарне изборе. Шта све подразумева та функција?

РАДОСЛАВ МИЛОЈИЧИЋ: Та функција је пре свега велика част, али и обавеза, значи и координисање, праћење и осмишљавање, од првог до последњег сегмента кампање. Наравно да све то ради цео тим људи, а не један човек, али ипак изискује 24 часа посвећености и концентрације.

Каква је стратегија изборног штаба ДС-а у овој кампањи?

Пре свега, ми смо једина странка која је пред бираче изашла са програмом. На нашем програму је радило три стотине људи, од чега 80 доктора наука. Радићемо ДТД кампању, или од врата до врата, караван кампању, којом ћемо обићи сва места у Србији и понудити људима наш програм и шансу да живе нормално и да живе сада.

Шта су најбитније тачке тог програма и како ће он бити представљен грађанима?

Програм је у новембру, децембру и јануару представљен и грађанима Србије на трибинама које смо организовали. У програму се налази и пар конкретних мера које су предложене од стручне јавности на тим трибинама. Ми ћемо вратити грађанима отете плате и пензије. Свакоме ко заврши вишу, високу школу, докторира или магистрира обезбедићемо посао, док ће држава плаћати порезе и доприносе. Смањићемо порез на лекове и основне животне намирнице. Аграрни буџет мора бити петогодишњи, и повећаћемо субвенције пољопривредницима. Свим ученицима чији родитељи не раде обезбедићемо бесплатну ужину. Ово је само део из програма који ћемо спровести од 25. априла.

По чему се нови програм Демократске странке разликује од старог?

Ми имамо свој програм, правац и циљ већ 26 година, за разлику од Александра Вучића који је био за Шешеља и границе Карлобаг–Огулин–Вировитица, а сада је за Европску унију. Добро је то, само је нама демократама требало 26 година да научимо дете шта је добро и исправно. Наш програм је нови дневни ред за Србију, одговор на незнање, манипулацију и лажна обећања.

Није тајна да су проблем финансијска средства за кампању. Како ће ДС изаћи на крај са тим?

Наравно да су средства проблем, данас новац није проблем само лоповско напредњачком лобију, који сваког дана отима грађанима све – од плата и пензија до земље. Нашу кампању ће финансирати сами чланови Демократске странке и рачунамо на новац из буџета који припада свим партијама.

Очекујете ли прљаву кампању и како с њом изаћи на крај?

Већ четири године, на свим поновљеним изборима, Звонко Веселиновић, који је палио барикаде на Косову, тукао је и малтретирао чланове свих опозиционих странака. У Врбасу је киднаповао Данила Бобића, у Мионици тукао Милана Гавриловића, кандидате ДС-а. Пошто њихова имена нико не сме да помене, ја сам то урадио. Да, то је батинаш СНС-а, свестан сам свега шта тај човек ради и шта ми се после овога може десити, али слобода и правда немају цену. У Великој Плани су тукли и ДСС-овце, у Мионици СПС-овце. Али Демократска странка није ћутала ни деведесетих, а неће ћутати ни сада.

Како коментаришете реакцију СНС-а поводом напада на функционере ДС-а на Звездари?

Срамно. Српска напредна странка злоупотребљава полицију и државне органе, а својом реториком подржава насиље. Деведесет осам инцидената је било у протеклом периоду, и све инциденте је направила Српска напредна странка.

Као председник Општине Смедеревска Паланка, осетили сте како изгледа водити град у коме не влада опција која води земљу. Како се то одразило на судбину Паланке и живот грађана?

Угашена нам је улична расвета, шест месеци смо били у мраку. Влада нам је буквално отерала инвеститоре. Привођено је преко четрдесеторо људи, све у циљу рушења легално изабране већине у Скупштини општине. То не постоји ни у једној европској и цивилизованој земљи. СНС жели бити господар живота и смрти, и ми, грађани, морамо рећи „не“ 24. априла.

С обзиром на то, какав изборни резултат очекујете у Смедеревској Паланци?

Победу, наравно.

Да ли ће се кампања за парламентарне изборе разликовати од оне на локалу?

Локални избори немају смисла уколико нису самостални. Овако ће Вучић бити кандидат за председника 170 општина и градова у Србији, што је нецивилизацијски, док Демократска странка има своје кандидате на локалу, људе који могу, знају и хоће да помогну својим суграђанима.

Да ли би то онда значило урушавање једне врло важне тековине петооктобарских промена, а то је апсолутно неупитна регуларност избора?

До 2000. године смо имали грубо кршење регуларности избора, крађе, туче, куповину гласова, кршење изборних процеса. Тада су на власти били Далтони, Вучић–Николић. Од 2012. године се опет, на жалост грађана Србије, све то понавља. Далтони опет имају своју улогу у рушења изборног процеса. То је неправда, зар не, пошто сан, нажалост, није.

 

(Преузето: ВРЕМЕ)

 

2 thoughts on “Интервју Радослава Милојичића за магазин „Време“: СЛОБОДА И ПРАВДА НЕМАЈУ ЦЕНУ

  • Palanačke su baš nezavisne. Ima prostora samo za crvene i žute… A gde je i kako Kena postao ekonomista? Možda kao i dr Boško? Konobar je napredno zanimanje… zato ovde i nema mesta naprednjacima.

    Reply
  • Za Kenu moze i intervju a naprednjaci nemaju pravo ni na naslov. Palanacke nezavisne… hahaha

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *