Program učenika OŠ „Radomir Lazić“ 3. novembra u Domu kulture u Azanji: „IZ SRBIJE S LJUBAVLJU“

PLAKATOsnovna škola „Radomir Lazić“ organizuje program „Iz Srbije s ljubavlju“, koji  je zamišljen kao multimedijalno-scenski književno-istorijski recital posvećen Rusiji i istorijatu rusko-srpskih odnosa od vremena Svetoga Save sa posebnim naglaskom na situaciju tokom zime 1915./1916. godine.

Program će biti prikazan 3. novembra u 12,30 časova u sali Doma kulture u Azanji, a pre programa, u 9 časova, Vladika šumadijski gospodin Jovan će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u azanjskom hramu Svetih besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana.

POZIVNICAU Programu učestvuje 35 učenika starijih razreda škole, ali i bivši učenici kao vokalni solisti. Program je osmislio nastavnik istorije Damir S. Živković, a u pripremanju programa učešće su uzeli i: Bojan Stojadinović, veroučitelj, Anđelka Vasiljević i Slađana R. Jelić, nastavnice srpskog jezika, Ivan Cvetković i Marko Živković, nastavnici muzičke kulture, scenografiju potpisuje akademski slikar Bojan Marinković, nastavnik likovne kulture u azanjskoj školi. Svojim sugestijama na oblikovanju scenarija doprineo je i Nemanja Dević, istoričar, doktorand na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Stihovima, pesmama, naracijom i dramskim monolozima autori su želeli da prikažu modernu Rusiju i istorijat srpsko-ruskih odnosa od najstarijih vremena. Inspiraciju su pronašli u istorijskoj činjenici da je Sveti ruski car Nikolaj Drugi Aleksandrovič Romanov najzaslužniji za spašavanje srpske vojske i naroda u Albanskoj golgoti, i njihovo izbavljenje sa jadranskih obala u Albaniji pre tačno 100 godina, u zimu 1915./1916..

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.