ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултураОбразовање

Програм ученика ОШ „Радомир Лазић“ 3. новембра у Дому културе у Азањи: „ИЗ СРБИЈЕ С ЉУБАВЉУ“

ПЛАКАТОсновна школа „Радомир Лазић“ организује програм „Из Србије с љубављу“, који  је замишљен као мултимедијално-сценски књижевно-историјски рецитал посвећен Русији и историјату руско-српских односа од времена Светога Саве са посебним нагласком на ситуацију током зиме 1915./1916. године.

Програм ће бити приказан 3. новембра у 12,30 часова у сали Дома културе у Азањи, а пре програма, у 9 часова, Владика шумадијски господин Јован ће служити Свету архијерејску литургију у азањском храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана.

ПОЗИВНИЦАУ Програму учествује 35 ученика старијих разреда школе, али и бивши ученици као вокални солисти. Програм је осмислио наставник историје Дамир С. Живковић, а у припремању програма учешће су узели и: Бојан Стојадиновић, вероучитељ, Анђелка Васиљевић и Слађана Р. Јелић, наставнице српског језика, Иван Цветковић и Марко Живковић, наставници музичке културе, сценографију потписује академски сликар Бојан Маринковић, наставник ликовне културе у азањској школи. Својим сугестијама на обликовању сценарија допринео је и Немања Девић, историчар, докторанд на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Стиховима, песмама, нарацијом и драмским монолозима аутори су желели да прикажу модерну Русију и историјат српско-руских односа од најстаријих времена. Инспирацију су пронашли у историјској чињеници да је Свети руски цар Николај Други Александрович Романов најзаслужнији за спашавање српске војске и народа у Албанској голготи, и њихово избављење са јадранских обала у Албанији пре тачно 100 година, у зиму 1915./1916..

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *