ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Пројекат Удружења жена „Фемина“: „ЈАЧАЊЕ ЛОКАЛНИХ КАПАЦИТЕТА ДА ОДГОВОРИ НА ПОТРЕБЕ ЖЕНА У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА“

unnamed-Овај пројекат „Фемина“ реализује у партнерству са Центром за социјални рад и уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Владе Јапана

 

Округлим столом „Родни аспект ванредних ситуација“ одржаним 26. августа 2015. године у Смедеревској Паланци, отпочеле су главне активности на пројекту „Јачање локалних капацитета да одговори на потребе жена у ванредним ситуацијама“ који реализује Удружење жена „Фемина“ у партнерству са Центром за социјални рад уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Владе Јапана. На овом догађају указано је на то да елементарне непогоде различито погађају и утичу на мушкарце и жене и да је важно укључити родну димензију приликом управљања ванредним ситуацијама. Округли сто је окупио представнике/це различитих субјеката који чине локални систем заштите и спашавања, а активно укључивање присутних у дискусију показало је да је тема изазвала интересовање.

IMG_1187Пројектне активности настављене су одржавањем два од укупно три планирана семинара на теме посвећене пружању психосоцијалне подршке женама у ванредним ситуацијама. Психосоцијална подршка у ванредним ситуацијама важан је, али често запостављен сегмент одговора на катастрофе, јер је у фокусу физичко спашавање и заштита угрожених особа. Ова тема семинара одабрана је како би се указало на важност посвећивања пажње људским емоцијама приликом збрињавање, што би требало да буде интегративни део бриге о угроженима. Семинар „Психосоцијална подршка женама у ванредним ситуацијама“ је реализован 29. августа 2015. године у сарадњи са Удружењем грађана „Снага пријатељства – Amitу“ кога су припремиле и водиле Надежда Сатарић, социјална радница и Валентина Марковић, психолошкиња. Полазнице семинара су усвојиле знања о основама пружања психосоцијалне подршке, о потребама угрожених жена, о различитим врстама губитака и начинима на које се може помоћи онима који су ожалошћени. Све то уоквирено је водећим принципима комуникације у психосоцијалној подршци и о пожељним карактеристикама активисткиња које је пружају.

IMG_1190Семинар „Ванредне ситуације као фактор ризика за повећање насиља над женама“ реализован је 5. септембра 2015. године у сарадњи са независним консултанткињама, Љерком Мезгом Ћурчин и Садијом Гицић. Семинар је скренуо пажњу на то да је насиље над женама присутно и у ванредним ситуацијама које су као и свака кризна ситуација, потенцијални окидачи за насилно понашање, а и УНДП у једном од својих извештаја је експлицитно указао на то да је насиље над женама у ванредним ситуацијама у порасту, пре свега партнерско и сексуално. Разумевање механизама насиља и начина како да приступимо овом проблему јесу заправо кључни и за могућност да се пружи адекватна психосоцијална подршка. У ту сврху на семинару се говорило о техникама идентификовања насиља над женама у ванредним ситуацијама, точку насиља, принципима рада са женама које имају искуство насиља, као и о томе шта све могу професионалци да ураде када се препозна проблем насиља над женама у ванредним околностима.

Семинари на којима су присуствовали представници различитих институција из наше општине показују се као изузетно средство не само за стицање нових знања, већ доприносе чвршћем повезивању и унапређивању међусобне сарадње између различитих локалних актера у систему социјалне заштите.

 

Ана Стојановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *