Promena na čelu Opštinskog odbora Podružnice potomaka starih ratnika: PREDSEDNIČKI MANDAT MILANU TODOROVIĆU

-Obeležavanje  važnih istorijskih događaja i omasovljenje – ključni zadaci u narednom periodu

 

Milan Todorović, učitelj iz Vodica, novi je predsednik  Opštinskog odbora Podružnice potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912 – 1920. godine. Na skupu održanom u Vodicama odlučeno je da se u rad ove organizacije uključe i sva sela sa područja Opštine Smederevska Palanka. Cilj je da se održi tradicija negovanja uspomene na one koji su pali za slobodu u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Novo rukovodstvo Opštinskog odbora sačiniće program aktivnosti u narednom periodu, oslanjajući se na već aktuelni  program Republičkog odbora Saveza potomaka starih ratnika. Već na prvom dogovoru evidentirane su neke teme, odnosno aktivnosti, pa će se tako poraditi na tome da se u Selevcu obeleži veliko stradanje civila oktobra 1915. godine  kada je okupatorska vojska streljala preko 90 meštana, među kojima su uglavnom bile žene.

Nagoveštena je i mogućnost da se u Smederevskoj Palanci podigne odgovarajući spomenik palima u ratovima od 1912 do 1920. godine. Odgovarajuća spomen-obeležja imaju skoro sva okolna sela, ali u Smederevskoj Palanci, i pored više inicijativa, nije podignut spomenik stradalima u balkanskim i Velikom  ratu.

Stav je da se u Opštinski odbor biraju mlađi ljudi, zapravo oni koji osećaju potrebu da podstiču i realizuju njegove aktivnosti i na taj naj način produže sećanje na stradale pretke. Preovladalo je mišljenje da treba uspostaviti saradnju sa srodnim udruženjima, uključujući i opštinsku boračku organizaciju.

U narednim danima, shodno dogovoru, obaviće se i neophodne  administrativne radnje i pojačati aktivnosti na omasovljenju ove organizacije.

D.J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.