ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Промена на челу Општинског одбора Подружнице потомака старих ратника: ПРЕДСЕДНИЧКИ МАНДАТ МИЛАНУ ТОДОРОВИЋУ

-Обележавање  важних историјских догађаја и омасовљење – кључни задаци у наредном периоду

 

Милан Тодоровић, учитељ из Водица, нови је председник  Општинског одбора Подружнице потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912 – 1920. године. На скупу одржаном у Водицама одлучено је да се у рад ове организације укључе и сва села са подручја Општине Смедеревска Паланка. Циљ је да се одржи традиција неговања успомене на оне који су пали за слободу у балканским и Првом светском рату.

Ново руководство Општинског одбора сачиниће програм активности у наредном периоду, ослањајући се на већ актуелни  програм Републичког одбора Савеза потомака старих ратника. Већ на првом договору евидентиране су неке теме, односно активности, па ће се тако порадити на томе да се у Селевцу обележи велико страдање цивила октобра 1915. године  када је окупаторска војска стрељала преко 90 мештана, међу којима су углавном биле жене.

Наговештена је и могућност да се у Смедеревској Паланци подигне одговарајући споменик палима у ратовима од 1912 до 1920. године. Одговарајућа спомен-обележја имају скоро сва околна села, али у Смедеревској Паланци, и поред више иницијатива, није подигнут споменик страдалима у балканским и Великом  рату.

Став је да се у Општински одбор бирају млађи људи, заправо они који осећају потребу да подстичу и реализују његове активности и на тај нај начин продуже сећање на страдале претке. Преовладало је мишљење да треба успоставити сарадњу са сродним удружењима, укључујући и општинску борачку организацију.

У наредним данима, сходно договору, обавиће се и неопходне  административне радње и појачати активности на омасовљењу ове организације.

Д.Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *