ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Промоција часописа „Стварност“ и годишњака „Бакићевац“ у аранђеловачком хотелу „Извор“: ЗАДУЖБИНА ЗА НОВЕ НАРАШТАЈЕ

IMG_1830-Додељена признања Удружења „Павле Бакић“, међу њима и „Витез Павле Бакић“, које је припало Ђури Милекићу

 

У аранђеловачком хотелу „Извор“ представљени су нови број часописа „Стварност“, годишњак „Бакићевац“ и две књиге Ђуре Милекића. На свечаности тим поводом, како рече мр Драган Тодоровић, сабрали су се људи из града под Букуљом, Тополе и Смедеревске Паланке. Именом и презименом поменуо је Дејана Црномарковића, власника, и сараднике „Паланачких“ Драгољуба и Милоша Јанојлића. За Црномарковића је казао да представља бритко новинарско перо, поменувши  при том да му је у години на измаку изашло грчко издање књиге песама. Бираним речима поздравио је и керамичаре Ружу и Рају Николић изневши при том да је баш захваљујући Раји, настао  медаљон  с ликом последњег српског деспота Павла Бакића,  који је столовао на Венчацу. Подсетио је да је установљено  још једно признање Удружења „Павле Бакић“ – „Витез Павле Бакић“.

О часопису „Стварност“ говорили су Живадин Стојановић-Жис, вишегодишњи уредник „Рада“ и један од прва два члана Редакције „Стварности“, Мирослав Живановић и Слободан Марковић. Тодоровић је при том казао да се овај часопис својим садржајем обраћа управо људима – ствараоцима и бави темама  које друге не дотичу. Тако је, поред других личности, IMG_1827Мирослав Живановић у најновијем броју описао тројицу аранђеловачких спортиста и укратко подсетио на њихове каријере.

-У овом па ни у претходном броју нисам  написао ни један текст, али сам с вама из све снаге – огласио се Живадин Стојановић-Жис, нашаливши се да није баш тако вредан као Драган Тодоровић, частивши га титулом највреднијег  човека на свету. – На нама је да читамо ово што сада млади пишу, јер на њима свет остаје.

Тодоровић је веома спонтано и на допадљив начин, не држећи се круто замишљеног протокола водио ово вече, па је тако обелоданио и присуство Чунге Лунге из опленачког села Винча, који је својевремено направио робота за лоцирање лисица у јазбинама. Чунга Лунга се  бави фотографијом, видео-записима, летењем, производњом поврћа, ракије… Својом биографијом, приметио је Тодоровић, овај човек се сасвим уклопио  у концепт „Стварности“.

IMG_1828Место за столом представљача потом је заузео књижевник из Брезовца Владета Коларевић, који је говорио о другом броју годишњака „Бакићевац“, чији су издавачи Удружење „Павле Бакић“ и „Стварност“. Нови број се – није пропустио прилику Драган Тодоровић да и то истакне, појавио пред читаоцима захваљујући финансијској подршци локалне самоуправе. Казао је, уз то, да је недавно формиран и Архивски фонд  „Павле Бакић“ у коме је похрањена  грађа намењена младим и неким будућим истраживачима и осветљивачима лика и дела последњег српског деспота.

-Кад је „Стварност“ обелодањена, ја сам се дрзнуо да јој као сарадник будем под туђим именом обележен као Алекса С. Жунић, срески шпијун у пензији, који у оно доба беше понизан свакој  власти, а колико видим, ништа се ни данас није променило: ја сам остарио, а што рече Иво Андрић, кад дођу зла времена, паметни ћуте, будале говоре, а фукара влада – започео је излагање Владета Коларевић.- Част ми је да сам од бога, својих  родитеља и мојих учитеља, обдарен да истражујем наше усмено и епско наслеђе… Стицајем околности Бакићевац, Градина на Венчацу и Бакића врело, мени су познати још из дана детињства. Колико сам само пута у оскудној одећи, корачајући до школе у Бањи, успео да се згрејем на Бакића врелу, које су данашњи нараштаји унаказили и то природно добро одвели у неповрат. Колико су ме пута бањанске гуске задржале па сам каснио у школу, јер су умеле тако дивно да „зборе“ и да тако претражују ту митску  прошлост Бакићевца. Ово што смо на неки начин, скромним средствима општине прибрали, довело нас је дотле да смо на трагу да та предања и усмене догађаје у будућем времену и потврдимо. Мило ми је да нас је овде IMG_1832Бакић окупио, а самим тим и Србија, које се данашње генерације стиде и тешко је од кога чути да ову Србију на издисају треба спасити и од нас самих, од нараштаја који су залутали у историју, а да ни до каквог знања и културе нису дошли.

У наставку ове пријатне вечери у прелепој сали „Београд“ хотела „Извор“, Тодоровић је истакао и издавачку делатност „Стварности“ у оквиру које је објављен и роман „Окоштавање разума“ Слободана Тодоровића Токија, писца и још једног члана редакције „Паланачких“, који конкурише за овогодишњу „Нинову награду“.

Драган Тодоровић је, затим, „прозвао“ Дејана Црномарковића да укратко изнесе утиске са промоције своје књиге песама у Грчкој.

-Пре свега бих се захвалио Драгану Тодоровићу на лепим речима којима ме је представио, а потом и да ми је задовољство и част што стојим пред вама и што имам прилику да вам се IMG_1847обратим. Промоција моје књиге у Атини превазишла је очекивања, била је заиста на високом нивоу, чему су допринели место одржавања, људи који су представили књигу и састав публике. Срећан сам што су грчки медији лепо забележили тај догађај и сматрам да сам на прави начин представљао свој град и државу – рекао је Црномарковић.

У наставку свечаности представљене су књиге Ђуре Милекића, а потом су заслужним појединцима уручена признања, међу њима и двојици чланова Редакције „Паланачких“ Драгољубу и Милошу Јанојлићу. Обелодањени су и добитници   награда литерарногIMG_1843 конкурса  Удружења „Павле Бакић“, који је организован у ОШ „Душан Радоњић“ у Бањи. Комисија у саставу Марина Вуколић и Данијела Николић, наставнице српског језика, и учитељ Милун Чоловић, прегледавши свих 18  приспелих радова, прво место доделили су Јани Мрљеш, друго Катарини Шћекић и треће Луки Вуковићу.

Новоустановљено признање Витез Павле Бакић припало је Ђури Милекићу, аутору „Посланице последњем српском деспоту Павлу Бакићу“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *