Rad Osnovnog suda u toku Vanrednog stanja

Za vreme vanrednog stanja Osnovni sud u Velikoj Plani i sudska jedinica u Smederevskoj Palanci radiće po uputstvu vd predsednika Osnovnog suda u Velikoj Plani.

Sudije će rad po predmetima obavljati u zgradi Suda, a u konkretnim slučajevima rad će obavljati od kuće prema odluci vd predsednika Suda.

Nedeljno će se utvrđivati raspored sudija koji postupaju u građanskim i krivičnim predmetima koji su hitni i u kojima je Sud dužan da postupa i u slučaju vanrednog stanja.

Svi zaposleni će obavljati rad u zgradi Suda prema dnevnim potrebama u skladu sa rasporedom vd predsednika Suda, a ostali zapisničari će biti u pripravnosti i u obavezi da se jave po pozivu sudske uprave.

Svi zaposleni u pisarnicama radiće u zgradi Suda, a u skladu sa potrebama određivaće se nedeljno raspored zaposlenih od strane vd predsednika suda.

U krivičnim predmetima sud će postupati u predmetima u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora, u predmetima nedozvoljene trgovine, nepostupanja po zdravstvenim  propisima za vreme epidemije i prenošenja zarazne bolesti, u predmetima nasilja u porodici, u predmetima u kojima postoji  opasnost od zastarelosti, kao i u predmetima za krivična dela za koja je primljen veći broj krivičnih prijava, a koja su izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi sa vanrednim stanjem. U svim ostalim krivičnim predmetima glavni pretresi se odlažu.

U građanskim stvarima se postupa samo u predmetima koji su po zakonu hitni, posebno po podnetim predlozima za određivanje mere obezbeđenja i privremenih mera. U ovim predmetima Sud će uvažavati pismenu molbu punomoćnika stranke ili same stranke koja je starija od 60 godina, koja ima hronične zdravstvene probleme ili dete mlađe od 12 godina,

Sva ostala suđenja se odlažu do daljnjeg.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *