ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Реаговање ПД Центар – ЕД Електрошумадија Крагујевац на текстове у „Паланачким“

2014-12-05-1867У нашу редакцију стигло је реаговање ПД Центар – ЕД Електрошумадија Крагујевац на текстове у „Паланачким“ које објављујемо у целини, а уследиће и одговор редакције.

 

 

 

ПРЕДМЕТ: Реаговање на чланке „У име народа: Посланик зацрнео Паланку“ и „Напредни мрак“        

 

Поводом текстова под насловом „У име народа: посланик зацрнео Паланку“, аутора потписаног иницијалима П.Н., објављеног у листу „Паланачке“ 29.12.2014. године, и „Напредни мрак“, аутора Дејана Црномарковића, објављеног у листу „Паланачке“ 29.10.2014. године, Привредно друштво „Центар“ је принуђено да реагује на неистине изречене у овима текстовима и информише јавност о чињеницама које се тичу стања јавне расвете у Паланци и дуговања паланачких буџетских установа.

Није први пут да се „Паланачке“ новине служе неистинама и непровереним информацијама када пишу о огромним дуговима локалне самоуправе за испоручену електричну енергију, не поштујући основна начела новинарског заната. Управо је овај медиј, заједно са општинском управом, максимално исполитизовао цело ово замешетељство, а никако ЕПС, тј. привредно друштво „Центар“. Ми се не бавимо политиком, већ дистрибуцијом електричне енергије и само на том нивоу можемо да разговарамо. Упорно се „Паланачке“ труде да умешају политику у нешто што је врло једноставан дужничко-поверилачки однос. Наравно да није тачно да народни посланик кога помињете, а ни било ко други, може да утиче на ЕПС да се струја у неком граду укључи или искључи. Све се своди на то да дуг постоји и да га општина није платила, нити га је годинама плаћала.

У вашим текстовима је заступљена класична замена теза. Сва одговорност је на локалној самоуправи. Дакле, одговоран је онај који дугује. Ево једног поређења само као илустрација: шта се деси када се  једног месеца не плати телефонски рачун? Провајдер искључи потрошача, па га поново укључи тек када овај плати. У чему је разлика када је у питању рачун за струју? Или, на пример, зашто ви не поклањате своје новине него их продајете?

Наш задатак је да јавност тачно и правовремено информишемо. Пре свега морамо да истакнемо ПД „Центар“ и његов огранак ЕД „Електроморава“ Смедерево, као дистрибутери електричне енергије, искључиво раде по важећим прописима. Кад је у питању наплата дуговања за испоручену електричну енергију, радимо по налозима које добијамо од снабдевача електричне енергије, предузећа ЕПС Снабдевање из Београда, као и по законима који уређују ову материју. Стога, нисмо спремни да због Паланке, а ни због кога другог кршимо закон.

Обавезе паланачких дужника према ЕПС-у (ПД Центар и ЕПС Снабдевање) мере се стотинама милиона динара, и да се наставило са пређашњом праксом толеранције (која је трајала до средине 2013. године), дуг би ускоро нарастао на преко милијарду динара!

Нама је жао што грађани Паланке морају да трпе због мрака на улицама, и зато апелујемо на општинску управу да што пре измири своје обавезе.

У очекивању да ћемо убудуће боље сарађивати, што је у обостраном интересу, срдачан поздрав.

 

С поштовањем,

Бојан Радојевић

Одељење за односе са јавношћу

Кабинет директора ПД Центар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *