Reagovanje PD Centar – ED Elektrošumadija Kragujevac na tekstove u „Palanačkim“

2014-12-05-1867U našu redakciju stiglo je reagovanje PD Centar – ED Elektrošumadija Kragujevac na tekstove u „Palanačkim“ koje objavljujemo u celini, a uslediće i odgovor redakcije.

 

 

 

PREDMET: Reagovanje na članke „U ime naroda: Poslanik zacrneo Palanku“ i „Napredni mrak“        

 

Povodom tekstova pod naslovom „U ime naroda: poslanik zacrneo Palanku“, autora potpisanog inicijalima P.N., objavljenog u listu „Palanačke“ 29.12.2014. godine, i „Napredni mrak“, autora Dejana Crnomarkovića, objavljenog u listu „Palanačke“ 29.10.2014. godine, Privredno društvo „Centar“ je prinuđeno da reaguje na neistine izrečene u ovima tekstovima i informiše javnost o činjenicama koje se tiču stanja javne rasvete u Palanci i dugovanja palanačkih budžetskih ustanova.

Nije prvi put da se „Palanačke“ novine služe neistinama i neproverenim informacijama kada pišu o ogromnim dugovima lokalne samouprave za isporučenu električnu energiju, ne poštujući osnovna načela novinarskog zanata. Upravo je ovaj medij, zajedno sa opštinskom upravom, maksimalno ispolitizovao celo ovo zamešeteljstvo, a nikako EPS, tj. privredno društvo „Centar“. Mi se ne bavimo politikom, već distribucijom električne energije i samo na tom nivou možemo da razgovaramo. Uporno se „Palanačke“ trude da umešaju politiku u nešto što je vrlo jednostavan dužničko-poverilački odnos. Naravno da nije tačno da narodni poslanik koga pominjete, a ni bilo ko drugi, može da utiče na EPS da se struja u nekom gradu uključi ili isključi. Sve se svodi na to da dug postoji i da ga opština nije platila, niti ga je godinama plaćala.

U vašim tekstovima je zastupljena klasična zamena teza. Sva odgovornost je na lokalnoj samoupravi. Dakle, odgovoran je onaj koji duguje. Evo jednog poređenja samo kao ilustracija: šta se desi kada se  jednog meseca ne plati telefonski račun? Provajder isključi potrošača, pa ga ponovo uključi tek kada ovaj plati. U čemu je razlika kada je u pitanju račun za struju? Ili, na primer, zašto vi ne poklanjate svoje novine nego ih prodajete?

Naš zadatak je da javnost tačno i pravovremeno informišemo. Pre svega moramo da istaknemo PD „Centar“ i njegov ogranak ED „Elektromorava“ Smederevo, kao distributeri električne energije, isključivo rade po važećim propisima. Kad je u pitanju naplata dugovanja za isporučenu električnu energiju, radimo po nalozima koje dobijamo od snabdevača električne energije, preduzeća EPS Snabdevanje iz Beograda, kao i po zakonima koji uređuju ovu materiju. Stoga, nismo spremni da zbog Palanke, a ni zbog koga drugog kršimo zakon.

Obaveze palanačkih dužnika prema EPS-u (PD Centar i EPS Snabdevanje) mere se stotinama miliona dinara, i da se nastavilo sa pređašnjom praksom tolerancije (koja je trajala do sredine 2013. godine), dug bi uskoro narastao na preko milijardu dinara!

Nama je žao što građani Palanke moraju da trpe zbog mraka na ulicama, i zato apelujemo na opštinsku upravu da što pre izmiri svoje obaveze.

U očekivanju da ćemo ubuduće bolje sarađivati, što je u obostranom interesu, srdačan pozdrav.

 

S poštovanjem,

Bojan Radojević

Odeljenje za odnose sa javnošću

Kabinet direktora PD Centar

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.