ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саопштење Друштва за заштиту и проучавање птица Србије: ХИТНО ЗАУСТАВИТИ КРИВОЛОВ ПРЕПЕЛИЦА  

VABILICAДруштво за заштиту и проучавање птица Србије саопштило је да је 1. августа 2014. почела још једна сезона лова на грлицу и препелицу. Они наводе да већ имају сазнања да се у лову на препелицу, као и сваке године, користе (Законом о ловству недозвољене) магнетофонске вабилице.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије жели да сарађује са инспекторима за ловство и тужилаштвима у спречавању и искорењивању масовног криволова. Криволовци пустоше у августу и септембру наше оранице, ливаде, пашњаке и поља, и опасно прете популацијама препелица које прелећу Србију. Због тога молимо све наше чланове, пријатеље, љубитеље природе, пецароше, пољочуваре и савесне ловце, да без устезања пријаве сваки случај налаза вабилице (која ради или не ради) надлежном инспектору за ловство или нашем „Тиму за борбу против криволова“ на е-маил стопбрирдцриме@гмаил.цом. Подаци који су потребни су: датум, локација (уколико је могуће са географским координатама), фотограффија или звучни запис, односно извор одакле се сазнало за наведену појаву.

Орнитолози наводе да је употреба магнетофонских вабилица постала скоро једино средство помоћу кога се лове неке птице, нарочито у лововима који се, за ловце-туристе организују на препелице, гуске и патке. Вабилице остају укључене током ноћи и зоре, и звуком љубавног зова мужјака у своју непосредну околину привлаче велики број препелица које се заустављају да би се одмориле на сеоби. Ловци их масовно убијају баш око оваквих справа. Због могућности несразмерне штете на популацији, овакве справе, као и још неке методе, представљају акт криволова и њихова употреба је подложна санкцијама. Друштво у свом саопштењу наводи да се, апсурдно, вабилице могу купити на пуно места у Србији, те да је институционална контрола оваквих активности у многоме заказала.

Они износе и информацију да је популација препелица у Србији у горем стању него икада, и да се и даље смањује као последица угрожавања станишта и прекомерног лова.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *