OBELEŽENA 73. GODIŠNJICA OD STRELJANJA NA KISELJAKU: Pred cevi izveden i hrabri Nemac

IMG_0223Opštinski odbor Saveza udruženja boraca obeližio je 73. godišnjicu od kad su okupatori u  krugu nekadašnje kasarne u Smederevskoj Palanci streljali 14 rodoljuba među njima i jednog Nemca. Delegacije boraca, Opštinske organizacije penzionera i Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbijepoložile su vence na spomenike na mestu egzekucije i zajedničke grobnice na Kiseljaku.

O stravičnom ratnom događaju i prvom masovnijem streljanju posle dizanja ustanka 7. jula 1941. godine govorio je predsednik Opštinskog odbora Saveza boraca, Miodrag Lazić. On je tom prilikom podsetio da je 3. jula u kući u kojoj su stanovali Dragoslav Đorđević Goša i njegov brat Sveta saopštena odluka Vrhovnog štaba o formiranju Drugog šumadijskog partizanskog odreda za čijeg je komandanta izabran Bogosav Marković.

IMG_0220Dvadesetog jula streljani su Radmilo Aranđelović, Đorđe Benčić, Dane Dejanović,Dragovan Đukić, Ljuba Ivošević, Mihajlo Jelisavčić,Stevan Krajac, Milan Kršljanin,Miodrag Marjanović, Nikola Marjanović, Marsel Mezić,Vasa Trifković, Radosav Gačić, Branislav Jevtić, Veselin Maričić i Živko Milosavljević.

Na spomeniku na mestu streljana naknadno je upisano ime nemačkog vojnika Jozefa Šulca, koji je odbio da strelja svoje vršnjake zbog čega je i sam izveden pred streljački stroj i pogubljen.

 

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.