Izložba slika Momira Kneževića i Žarka Vučkovića u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci: ZAČUDAN PROZOR BLAGOSTI I DUHOVNOSTI

IMG_0254U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci priređena je izložba slikarskih ostvarenja Momira Kneževića i Žarka Vučkovića. Likovna publika ovog grada ima lepu  priliku da se susretne sa stvaralaštvom ovih umetnika koji su na likovnoj sceni prisutni već decenijama. I kako na otvaranju njihove izložbe reče Biljana Živković,  direktor Narodnog muzeja, pored dugogodišnjeg prijateljstva i izlaganja u tandemu, njih  spaja i profesionalni poziv. Naime, obojica su profesori na  Fakultetu umetnosti u Zvečanu (Kosovo i Metohija), a predaju i na Akademiji likovnih i vizuelnih umetnosti u Trebinju. Spaja ih, takođe, i apstraktni način likovnog izražavanja kome su dosledni već više godina. I tu prestaju dodirne tačke ovih umetnika u likovnom pristupu delu, pa svaki sopstvenim, senzibilitetom, maštom i  inspiracijom prilazi rešavanju likovnog  problema.

Govoreći o slikarstvu Momira Kneževića, Biljana Živković je predočila da on od formiranja sopstvenog stila kao motiv stvaranja uzima predele iz svojih rodnih Petrovića u Crnoj Gori. Tome je veran i danas. Međutim, početni ekspresionistički pristup, oličen u dinamičnim potezima, naglašenom koloritu, razbijanju forme do apstraktnog nagoveštaja predela, sada je zamenjen  nešto drugačijom pokretačkom  energijom oslobođenom jakih emocija. On finim ritmičkim tkanjem potezima nemirnih tragova i svetlosnim razlikama bojenih tonova, kako to zapaža Sreto Bošnjak, osvaja likovnu autonomiju slike.

-Radovi Žarka Vučkovića su , sa druge strane,  svojevrsni pikturalni zapisi – istakla je Biljana Živković.- Uočljivi su pravilni i nepravilni oblici, apstrakne i konkretne, kružne i kvadratne, žvrljotine i brojevi, linije i obojene površine. Ove minimalističke forme, svedene na simbol i uravnotežene sa svedenim koloritom i bojenim akcentima, rezultat su mentalnog i duhovnog davanja. Istoričar umetnosti Suzana Novčić je to objasnila ovako: Platno je zbirno mesto njegove unutrašnje organizacije, intelektualnog jedinstva i životnog iskustvenog koncepta – transparentna mapa vlastitosti… Njegove slike, iako u nekom trenutku nagoveštavaju snažan temperament i jaku ekspresiju, zrače začudan prozor blagosti i duhovnosti i čine pravi estetski ugođaj.

IMG_0257Dela ovih autora, rezultat su snažne imaginacije, iskustva i duhovne i  mentalne snage. Ono što ih još povezuje jeste ljubav prema srpskom srednjevekovnom  slikarstvu,  dugogodišnje iskustvo u kopiranju fresaka i izradi ikona. Tradicionalne tehnike i kanoni, ikonografska preciznost mogu biti i direktni uslovitelji stvaralačkog pražnjenja u vidu apstraktnog likovnog jezika, oslobođenog i neopterećenog bilo kakvim konvencijama, podvukla je otvarajući ovu izložbu, Biljana Živković.

D. Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *