Saopštenje Ekološkog udruženja „Lipar“: MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE SMATRA DA JE LOKALNA SAMOUPRAVA ODGOVORNA ZA ŠUMU „MIKULjA“

Potpuna odgovornost za to što šuma „Mikulja“ izgleda danas tako kako izgleda leži na organima vlasti Opštine Smederevska Palanka, kako onih prethodnih tako i ovih danas.

Godinama opštinska uprava „zamajava“ građanstvo dezinformacijama, navodeći pri svakom sučeljavanju sa problemom „Mikulja“, kako bi problem svakako bio rešen da je to u njihovoj nadležnosti. Godinama govore da je za šumu odgovorna nekakva kancelarija u Kragujevcu, pa u onda Smederevu, ili u Beogradu ili ko bi ga znao gde.

U dopisu koji je 15. septembra 2017. EUL- u pristigao iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i iz Agencije za zaštitu životne sredine, decidno se navodi da je šuma „Mikulja“ u isključivoj upravnoj nadležnosti Opštine Smederevska Palanka.

To dovodi do zaključka, da su pojedinci iz opštinske uprave godinama, ako ne direktno umešani u seču i eksploataciju šume „Mikulja“, indirektno odgovorni, jer su prećutno dozvoljavali da se šuma devastira i na taj način bivali saučesnici u procesu seče i pribavljanju finansijskih sredstava od prodaje šumske građe.

Da želi, opštinska uprava Smederevske Palanke, bi mogla, koliko sutra da odredi lice koje će da upravlja i odgovara za šumu „Mikulja“.

To konkretno lice koje bi bilo ovlašćeno i odgovorno za šumu, bi moglo da angažuje službu naoružanih i obučenih čuvara, koji bi veoma lako zaštitili šumski posed. Na taj način bi moglo da se polako otpočne i sa rehabilitacijom „Mikulje“ i njenim vraćanjem u funkciju.

Opštinska uprava je „nešto“ impersonalno, „nešto“ sa čime čovek ne može da sedne, da popije kafu ili da se rukuje. U tim okolnostima, po pravilu, niko ne odgovara.

Zato je potrebno da se pronađe personalno rešenje- konkretna osoba koja će od sada da bude odgovorna za zaštitu šume „Mikulja“.

Hoće li opštinska uprava pokazati odgovornost i hrabrost da se suoči sa ovim problemom?

Ostaje da vidimo…

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *