ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саопштење Еколошког удружења „Липар“: МИНИСТАРСТВО ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ СМАТРА ДА ЈЕ ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ОДГОВОРНА ЗА ШУМУ „МИКУЉА“

Потпуна одговорност за то што шума „Микуља“ изгледа данас тако како изгледа лежи на органима власти Општине Смедеревска Паланка, како оних претходних тако и ових данас.

Годинама општинска управа „замајава“ грађанство дезинформацијама, наводећи при сваком сучељавању са проблемом „Микуља“, како би проблем свакако био решен да је то у њиховој надлежности. Годинама говоре да је за шуму одговорна некаква канцеларија у Крагујевцу, па у онда Смедереву, или у Београду или ко би га знао где.

У допису који је 15. септембра 2017. ЕУЛ- у пристигао из Министарства за заштиту животне средине и из Агенције за заштиту животне средине, децидно се наводи да је шума „Микуља“ у искључивој управној надлежности Општине Смедеревска Паланка.

То доводи до закључка, да су појединци из општинске управе годинама, ако не директно умешани у сечу и експлоатацију шуме „Микуља“, индиректно одговорни, јер су прећутно дозвољавали да се шума девастира и на тај начин бивали саучесници у процесу сече и прибављању финансијских средстава од продаје шумске грађе.

Да жели, општинска управа Смедеревске Паланке, би могла, колико сутра да одреди лице које ће да управља и одговара за шуму „Микуља“.

То конкретно лице које би било овлашћено и одговорно за шуму, би могло да ангажује службу наоружаних и обучених чувара, који би веома лако заштитили шумски посед. На тај начин би могло да се полако отпочне и са рехабилитацијом „Микуље“ и њеним враћањем у функцију.

Општинска управа је „нешто“ имперсонално, „нешто“ са чиме човек не може да седне, да попије кафу или да се рукује. У тим околностима, по правилу, нико не одговара.

Зато је потребно да се пронађе персонално решење- конкретна особа која ће од сада да буде одговорна за заштиту шуме „Микуља“.

Хоће ли општинска управа показати одговорност и храброст да се суочи са овим проблемом?

Остаје да видимо…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *