Saopštenje Strukovnog udruženja policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“: APEL VOZAČIMA MOTORNIH VOZILA  

bgdStrukovno udruženje policije apeluje na sve učesnike u saobraćaju, posebno na vozače motornih vozila u zonama osnovnih škola, da značajno povećaju pažnju tokom vožnje u narednom periodu, prilagode brzinu kretanja svojih vozila stanju puta i postavljenoj signalizaciji.

Deca su najosetljiviji i najugroženiji učesnici u saobraćaju, istraživanja su pokazala da deca nedovoljno procenjuju udaljenost vozila, pa je neophodna povećana pažnja vozača kako bi deca bezbedno prelazila ulice.

Podsećamo vozače da  je u naselju  na delu puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole i koja je kao takva obeležena odgovarajućom signalizacijom, dozvoljena brzina kretanja do 30km/h, dok je van naselja do 50km/h u vremenu od 07,00 do 21,00 sat, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vršiće kao i svake godine  pojačane  kontrole učesnika u saobraćaju u blizini škola.

Po podacima kojim raspolaže Strukovno udruženje policije za period od januar – jun 2014. godine, na teritoriji Republike Srbije  povređeno je 384 dece uzrasta od 7 do 16 godina starosti.

Za period od 2010.godine do 2013.godine u Srbiji povređeno je 2.232 dece.

Dok je za isti period u Beogradu broj povređene dece pešaka  648, u Novom Sadu 287.

                                                                                                                                

 

Podaci dobijeni od MUP RS

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.