ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саопштење Струковног удружења полиције „Др Рудолф Арчибалд Рајс“: УКОЛИКО ДОЂЕ ДО ЗАКАЗАНЕ „ПАРАДЕ ПОНОСА“ 28. СЕПТЕМБРА ДОПУСТИТИ ПОЛИЦИЈИ ДА ПРИМЕЊУЈЕ ОВЛАШЋЕЊА А НЕ ПОЛИТИЗОВАТИ СИТУАЦИЈУ И ЖРТВОВАТИ ПОЛИЦАЈЦЕ  

PARADA - NEREDIСтруковно удружење полиције захтева од министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, да уколико дође до одржавања заказане  „Параде поноса“ 28. септембра, у циљу заштите полицијских службеника који ће бити ангажовани на обезбеђењу скупа, учесника скупа и грађана Републике Србије, допусти полицији ништа друго него да примењује овлашћења прописана Законом о полицији.

Анализирајући досадашња дешавања на претходним парадама, сасвим је очекивано нарушавање јавног реда и мира у већем обиму, угрожавање сигурности и оштећење ствари, те је у циљу правовремене и адекватне реакције полиције неопходно руководити расположивим снагама сходно полицијској тактици и методици уз пуну примену и коришћење специјалних возила, хемијских средстава и осталих капацитета Министарства унутрашњих послова.

Недопустиво  је да се Парада поноса политизује, полицији не дозвољава да примењује своја овлашћења а што је за последицу имало повреде припадника безбедности, учесника скупа, грађана, демолиране локале, амбасаде, установе, возила и јавне имовине а све у циљу сакупљања јефтиних политичких поена на уштрб живота и тела полицајаца.

Планови обезбеђења скупа морају бити донешени и сачињени од стране стручних и искусних официра полиције, јасни, прецизни, одрживи са пуном применом горе наведеног а не да представљају проформу и мртво слово на папиру као што је то иначе пракса при сачињавању планова у МУП.

Такође неопходно је да у штабу који руководи обезбеђењем скупа буду управо најискуснији и најстручнији официри полиције у правом смислу те речи, чије ће одлуке бити вођене интересима јавне безбедности засноване на принципима полицијске тактике и сврхе полицијског обезбеђења а не политичке марионете којима је најбитније да задрже фотеље па макар и зарад тога угрозили животе полицајаца на терену, као што је било претходних година.

Aпелујемо на министра унутрашњих послова господина Небојшу Стефановића, да допустити да полиција примењује законом прописана овлашћења, како би се избегао сценарио из 2010. године, када су током нереда повређена 132 полицајца, 25 грађана, а ухапшено 249 особа.

 

 

ИНФО СУП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *