Saopštenje Strukovnog udruženja policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“: UKOLIKO DOĐE DO ZAKAZANE „PARADE PONOSA“ 28. SEPTEMBRA DOPUSTITI POLICIJI DA PRIMENJUJE OVLAŠĆENJA A NE POLITIZOVATI SITUACIJU I ŽRTVOVATI POLICAJCE  

PARADA - NEREDIStrukovno udruženje policije zahteva od ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića, da ukoliko dođe do održavanja zakazane  „Parade ponosa“ 28. septembra, u cilju zaštite policijskih službenika koji će biti angažovani na obezbeđenju skupa, učesnika skupa i građana Republike Srbije, dopusti policiji ništa drugo nego da primenjuje ovlašćenja propisana Zakonom o policiji.

Analizirajući dosadašnja dešavanja na prethodnim paradama, sasvim je očekivano narušavanje javnog reda i mira u većem obimu, ugrožavanje sigurnosti i oštećenje stvari, te je u cilju pravovremene i adekvatne reakcije policije neophodno rukovoditi raspoloživim snagama shodno policijskoj taktici i metodici uz punu primenu i korišćenje specijalnih vozila, hemijskih sredstava i ostalih kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nedopustivo  je da se Parada ponosa politizuje, policiji ne dozvoljava da primenjuje svoja ovlašćenja a što je za posledicu imalo povrede pripadnika bezbednosti, učesnika skupa, građana, demolirane lokale, ambasade, ustanove, vozila i javne imovine a sve u cilju sakupljanja jeftinih političkih poena na uštrb života i tela policajaca.

Planovi obezbeđenja skupa moraju biti donešeni i sačinjeni od strane stručnih i iskusnih oficira policije, jasni, precizni, održivi sa punom primenom gore navedenog a ne da predstavljaju proformu i mrtvo slovo na papiru kao što je to inače praksa pri sačinjavanju planova u MUP.

Takođe neophodno je da u štabu koji rukovodi obezbeđenjem skupa budu upravo najiskusniji i najstručniji oficiri policije u pravom smislu te reči, čije će odluke biti vođene interesima javne bezbednosti zasnovane na principima policijske taktike i svrhe policijskog obezbeđenja a ne političke marionete kojima je najbitnije da zadrže fotelje pa makar i zarad toga ugrozili živote policajaca na terenu, kao što je bilo prethodnih godina.

Apelujemo na ministra unutrašnjih poslova gospodina Nebojšu Stefanovića, da dopustiti da policija primenjuje zakonom propisana ovlašćenja, kako bi se izbegao scenario iz 2010. godine, kada su tokom nereda povređena 132 policajca, 25 građana, a uhapšeno 249 osoba.

 

 

INFO SUP

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.