Saopštenje Udruženja novinara Srbije: GRADONAČELNICA SMEDEREVA JASNA AVRAMOVIĆ KRŠI SLOBODU JAVNOG INFORMISANJA  

smederevo-jasna-avramovic-gradonacelnica-1341839517-183591Udruženje novinara Srbije zabrinuto je zbog kršenja zagarantovanih prava na slobodu informisanja u Smederevu i traži od gradonačelnice Jasne Avramović da omogući novinarima da dobiju odgovore na pitanja od interesa za javnost.

Gradonačelnica Jasna Avramović juče je pozvala novinare „Blica“, „Informera“ i „Večernjih novosti“ Miroslava Đorđevića, Jelenu Vasiljević i Jelenu Ilić u svoj kabinet kako bi im odgovorila na pitanja, a onda im rekla da “ne želi da odgovara ni na jedno njihovo pitanje” jer su “dovoljno napisali o Smederevu”. Ona je dodala da ih je pozvala u kabinet kako “ne bi bilo da ih je odbila”, a i kako bi mogla da im to “u lice kaže”.

UNS podseća da se, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, “sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”, kao i da je  “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”.

UNS takođe podseća da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosioca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost, čak i kada oni odbijaju da na njih odgovore.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.