ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саопштење Удружења новинара Србије: ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СМЕДЕРЕВА ЈАСНА АВРАМОВИЋ КРШИ СЛОБОДУ ЈАВНОГ ИНФОРМИСАЊА  

smederevo-jasna-avramovic-gradonacelnica-1341839517-183591Удружење новинара Србије забринуто је због кршења загарантованих права на слободу информисања у Смедереву и тражи од градоначелнице Јасне Аврамовић да омогући новинарима да добију одговоре на питања од интереса за јавност.

Градоначелница Јасна Аврамовић јуче је позвала новинаре „Блица“, „Информера“ и „Вечерњих новости“ Мирослава Ђорђевића, Јелену Васиљевић и Јелену Илић у свој кабинет како би им одговорила на питања, а онда им рекла да “не жели да одговара ни на једно њихово питање” јер су “довољно написали о Смедереву”. Она је додала да их је позвала у кабинет како “не би било да их је одбила”, а и како би могла да им то “у лице каже”.

УНС подсећа да се, по Закону о јавном информисању и медијима, “слобода јавног информисања не сме повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења”, као и да је  “забрањена непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству”.

УНС такође подсећа да је дужност новинара, прописана Кодексом новинара Србије, да од носиоца јавних функција континуирано траже одговоре на питања од интереса за јавност, чак и када они одбијају да на њих одговоре.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *