ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Саопштење за јавност Секције штампаних медија Шумадије: ВЛАСТ СПРОВОДИ ТЕРОР НАД МЕДИЈИМА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

tekst_(461)_sport-mediji-i-propagandaУ Смедеревској Паланци нова власт Српске напредне странке спроводи терор над медијима.

Локални медији у овој општини послују у отежаним условима, али нису прекинули информисање грађана.

На највећем удару су Независне варошке новине „Паланачке“, за које важи специјан статус јер је добијено изричито наређење од стране функционера у локалној самоуправи да се новинари ове медијске куће не позивају на догађаје у организацији Општине и Скупштине општине. Такође, прекинуто је и суфинансирање рада овог медија од стране локалне самоуправе, по валидном уговору, у висини од 150.000 динара месечно.

Иста је ситуација и са суфинансирањем рада осталих медија у Смедеревској Паланци,  ТВ „Јасеница“, ТВ „Девић“, Недељник“, „Нова Јасеница“…чији су уговори од 45.000-400.000 динара месечно што у највећем броју случајева покрива само основне трошкове.

Подсећамо, локалне самоуправе су у обавези да издвајају до два одсто општинског буџета за рад локалних медија, што би у случају Смедеревске Паланке било од 15-25 милиона динара годишње.

Супротно томе, паланачки СНС режим је укинуо суфинансирање медија и једнострано раскинуо уговоре са медијским кућама уз најаву да ће селективно плаћати медијске услуге по сопственим жељама.

Удружење штампаних медија Шумадије, као организациона целина Удружења новинара Србије, најоштрије осуђује овакав однос према медијима у Смедеревској Паланци и захтева од представника локалне самоуправе да хитно распишу конкурс за суфинансирање јавног интереса у области јавног информисања и омогуће свим медијима, слободан рад.

Власт може краткорочно да спроводи терор, али не може да угуши истину.

 

Смедеревска Паланка                                Секција штампаних медија Шумадије (УНС)

16.08.2016.

 

Достављено:

-Председник Владе Републике Србије, Министарство културе и информисања, Председник Општине Смедеревска Паланка, УНС, НУНС, АНЕМ, ПУ Локал прес, Медији

 

One thought on “Саопштење за јавност Секције штампаних медија Шумадије: ВЛАСТ СПРОВОДИ ТЕРОР НАД МЕДИЈИМА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

  • Ko daje lovu, o njemu sve najlepse. Pitam se samo iz kojih izvora je Kena placao lokalne medije…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *