ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Сарадња Института Гоша и ГИЗ на пројектима немачко-српске развојне сарадње

variocИнститут Гоша д.о.о. за обављање научноистраживачких и развојних послова, са седиштем у Београду, Милана Ракића 35, већ другу годину за редом, има веома успешну сарадњу са немачком организацијом за међународну сарадњу, познатом под називом ГИЗ, коју финансира Влада Немачке, на реализацији пројеката из области одрживог економског развоја и реформе средњошколског стручног образовања младих.

У 2015. години реализовали смо курс под називом Методе заваривања – теоријска и практична настава. Семинар је реализован за потребе наставничког кадра у области заваривања за седам школа у Србији, коју је похађао 21 наставник. Пријављене су биле школе из Краљева, Обреновца, Суботице, Крагујевца, Младеновца, Пожеге, Лазаревца и Пећинаца. Пројекат је подршка реформи образовног система у Србији у 2016.години и дуалном образовању на чему посебне напоре улаже и Влада Републике Србије, а у чему има подршку привредника у Србији.
Анкетирани наставници, који су похађали курс, посебно су похвалили организацију и стручност инструктора и експертског тима Института Гоша, и посебно квалитет усвојеног знања.Након овако добрих оцена и сугестија кандидата, за исту групу наставника организован је и одржан у априлу 2016. курс посвећен испитивању заварених спојева методама без разарања.
У 2016.години реализован је семинар у области заваривања за још 18 наставника из школа на територији Републике Србије. Учествовали су наставници/це Техничких и Машинских школа из Земуна, Новог Сада, Сремске Митровице, Ниша, Власотинца, Владичиног Хана и Гуче. Циљ семинара је да се повећа степен усвојеног знања у привреди, али и да се да приоритет примени науке, истраживању, развоју и иновацијама. Такође, у 2016.години реализована је и обука за 12 кандидата из Сремског, Јужнобанатског, Нишког и Јабланичког округа, узраста од 18 до 35 година, а обучавали су се за три конвенционална поступка заваривања. Добијањем Сертификата 26.децембра у Институту Гоша у Смедеревској Паланци имаће прилике да своје знање и практично примене у домаћим и иностраним компанијама.
Свечаном уручењу присуствоваће и господин Heinz Dieter Harbers, Виши менаџер Програма за одрживи економски развој ГИЗ у Србији, као и представници Владе Републике Србије.
Институт Гоша и у наредном периоду очекује наставак успешне сардње са овом немачком организацијом на новим пројектима, управо користећи стручност и знање својих кадровских потенцијала који су од оснивања 1978.године до данас реализовали многобројне пројекте самостално и са другим институтима, институцијама и привредом Републике Србије, а које финансира Министарство за просвету, науку и технолошки развој или привреда непосредно. Поред домаћих, Институт Гоша је учествовао и на европским пројектима од којих је најзначајнији био W-tech, Центар изврсности за нове технологије заваривања, науку о материјалима и примену софтвера.
Паралелно реализујући истраживачки рад Институт Гоша успешно послује у области индустријског инжењеринга па је у специјалности заваривања и испитивања материјала сертификован као Центар за обуку особља у заваривању, као одобрено тренинг тело (ATB), за међународне инжењере заваривања (IWE), технологе заваривања (IWT) и инспекторе заваривања (IVV-C).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *