Saradnja Instituta Goša i GIZ na projektima nemačko-srpske razvojne saradnje

variocInstitut Goša d.o.o. za obavljanje naučnoistraživačkih i razvojnih poslova, sa sedištem u Beogradu, Milana Rakića 35, već drugu godinu za redom, ima veoma uspešnu saradnju sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, poznatom pod nazivom GIZ, koju finansira Vlada Nemačke, na realizaciji projekata iz oblasti održivog ekonomskog razvoja i reforme srednjoškolskog stručnog obrazovanja mladih.

U 2015. godini realizovali smo kurs pod nazivom Metode zavarivanja – teorijska i praktična nastava. Seminar je realizovan za potrebe nastavničkog kadra u oblasti zavarivanja za sedam škola u Srbiji, koju je pohađao 21 nastavnik. Prijavljene su bile škole iz Kraljeva, Obrenovca, Subotice, Kragujevca, Mladenovca, Požege, Lazarevca i Pećinaca. Projekat je podrška reformi obrazovnog sistema u Srbiji u 2016.godini i dualnom obrazovanju na čemu posebne napore ulaže i Vlada Republike Srbije, a u čemu ima podršku privrednika u Srbiji.
Anketirani nastavnici, koji su pohađali kurs, posebno su pohvalili organizaciju i stručnost instruktora i ekspertskog tima Instituta Goša, i posebno kvalitet usvojenog znanja.Nakon ovako dobrih ocena i sugestija kandidata, za istu grupu nastavnika organizovan je i održan u aprilu 2016. kurs posvećen ispitivanju zavarenih spojeva metodama bez razaranja.
U 2016.godini realizovan je seminar u oblasti zavarivanja za još 18 nastavnika iz škola na teritoriji Republike Srbije. Učestvovali su nastavnici/ce Tehničkih i Mašinskih škola iz Zemuna, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Niša, Vlasotinca, Vladičinog Hana i Guče. Cilj seminara je da se poveća stepen usvojenog znanja u privredi, ali i da se da prioritet primeni nauke, istraživanju, razvoju i inovacijama. Takođe, u 2016.godini realizovana je i obuka za 12 kandidata iz Sremskog, Južnobanatskog, Niškog i Jablaničkog okruga, uzrasta od 18 do 35 godina, a obučavali su se za tri konvencionalna postupka zavarivanja. Dobijanjem Sertifikata 26.decembra u Institutu Goša u Smederevskoj Palanci imaće prilike da svoje znanje i praktično primene u domaćim i inostranim kompanijama.
Svečanom uručenju prisustvovaće i gospodin Heinz Dieter Harbers, Viši menadžer Programa za održivi ekonomski razvoj GIZ u Srbiji, kao i predstavnici Vlade Republike Srbije.
Institut Goša i u narednom periodu očekuje nastavak uspešne sardnje sa ovom nemačkom organizacijom na novim projektima, upravo koristeći stručnost i znanje svojih kadrovskih potencijala koji su od osnivanja 1978.godine do danas realizovali mnogobrojne projekte samostalno i sa drugim institutima, institucijama i privredom Republike Srbije, a koje finansira Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj ili privreda neposredno. Pored domaćih, Institut Goša je učestvovao i na evropskim projektima od kojih je najznačajniji bio W-tech, Centar izvrsnosti za nove tehnologije zavarivanja, nauku o materijalima i primenu softvera.
Paralelno realizujući istraživački rad Institut Goša uspešno posluje u oblasti industrijskog inženjeringa pa je u specijalnosti zavarivanja i ispitivanja materijala sertifikovan kao Centar za obuku osoblja u zavarivanju, kao odobreno trening telo (ATB), za međunarodne inženjere zavarivanja (IWE), tehnologe zavarivanja (IWT) i inspektore zavarivanja (IVV-C).

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.