ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Седница Већа Самосталног синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане: ОДЛАЗИ ТЕШКА, ДОЛАЗИ ЈОШ ТЕЖА ГОДИНА

img_2700Ако се погледају записници са седница одржаних током 2016. године, може се уочити да смо још почетком године указали да ће година на измаку бити јако тешка за запослене и нас у синдикату, јер смо с једне стране имали привредни и раст упослености, али су нам зараде  и услови рада стагнирали, па чак и значајно опадали. То је, сумирајући ову годину, истакао председник Већа Самосталног синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане, Божидар Тодоровић. Ако узмемо јавна предузећа, јавне службе или друштвене делатности – наставио је он – суочићемо се да су зараде у просвети и здравству биле замрзнуте, а посао одвијао чак и у већем обиму него раније, па ако уз то погледамо и статистички податак да је забележен раст у привреди, а ми на подручју паланачке и плањанске општине имамо раст капацитета, посебно у металској индустрији, што је за нас јако значајно, суочићемо се с друге стране с податком да је зарада у тим предузећима била на истом, па чак и нижем нивоу него у 2015.

Тодоровић је  у наставку нагласио да је то апсурд с којим се синдикат суочава на  територији општине Смедеревска Паланка.  Он сматра да треба преговарати о повећању зарада, пошто за то има основа, мада се не види реалан извор из ког би се тако нешто могло остварити. Кад су у питању друштвене делатности на територији паланачке општине, указивано је на то да је било нереалног запошљавања пре свега у јавном сектору, у јавним предузећима и локалној самоуправи.

-Чули смо податак да на нашој територији има 400 запослених вишка – изнео је Тодоровић.- Говорили смо о томе да ће се тај вишак  у једном тренутку јавити као озбиљан проблем и нова  мука како да заштитимо интересе тих људи. На подручју општине Смедеревска Паланка имамо, такође, проблем лошег стања у јавним предузећима, па и образовању. Наиме, све школе су у блокади, ни једна не може нормално да функционише, односно измирује текуће обавезе, а ситуација са јавним предузећима исто тако је изузетно img_2706тешка, јер тамо имамо и вишак запослених и блокаду рачуна, па отуда и немогућност да функционишу. Кад све саберемо, 2016. година је била тешка за нас у синдикату, а по ономе што већ сада можемо закључити, ни наредна неће бити много боља. Ово поготово, ако се буде спровела одлука надлежног министарства о отпуштању запослених у јавном сектору. Дакле, биће то још једна тешка година.

Тодоровић је навео да неке целине из бившег система „Гоша“, као што су Фабрика шинских возила, Фабрика опреме и машина и Монтажа, имају уговорене послове за наредну годину. У металском комплексу за који се синдикат борио свих протеклих година,  постоји нада и позитиван помак, а то је оно што радује.

-Желео бих овом приликом  да захвалим  члановима синдиката  што су ове 2016. веровали  у свој синдикат, што су остали доследни у синдикалној борби за  остваривање права запослених. Стога користим могућност да свима пожелим срећну Нову и за нас у синдикату напреднију годину.

img_2702О стању на подручју општине Велика Плана, говорио је повереник Самосталног синдиката Живорад Марјановић:

-Добро је што се ова година завршава, а каква је била, не повратила се, како за нас синдикалце тако и за све запослене. У Смедеревској Паланци, за разлику од В. Плане, ситуација је била кудикамо тежа. Овде првенствено мислим  на лоше стање у локалној самоуправи што се лоше одразило на рад јавних  предузећа, установа, школа итд. Познато је да су у многим школама на подручју паланачке општине блокирани рачуни, а што се В. Плане тиче, могу рећи да локална самоуправа има разумевање и начин да омогући нормално функционисање јавних предузећа, организација и установа, где има стопроцентно наше синдикалне организације, које раде успешно, добро сарађују с пословодством и то је светла тачка везана за тзв. државна предузећа, односно јавна предузећа.

Марјановић се осврнуо и на приватна предузећа за која је нагласио да је стање све горе и горе у смислу непридржавања правила, одлука о цени рада, минималној заради.

-Посебно се то односи на „Југопревоз“ и  „Напредак“ – прецизирао је Марјановић. – У Великој Плани смо покушали, а то чинимо и даље, да се доведу нови инвеститори који ће омогућити нова радна места. Локална самоуправа обезбеђује простор за  нову индустријску зону, пошто је прва попуњена. На тај начин само можемо да очекујемо да дођу нови људи img_2707који би да инвестирају и саграде нове капацитете. Наш синдикат који је једини репрезентативан у нашој општини, на жалост нема уплива у ДИС, „Дими“, „Сто посто“. Покушавали смо много пута, али смо за те фирме непожељни.

Марјановић се осврнуо и на Социјално-економски савет рекавши да синдикат није успео да се договори са локалном самоуправом, а самим тим ни са трећим партнером – послодавцима. Било је обећања, али су она ишла од обећања до обећања и на томе се све завршавало. Тако се дошло до краја године, а СЕС који постоји и који је формиран као четврти у Србији, није успео да заживи, иако је то право место где би се одвијали преговори, решавали сви спорови и све оно што тишти запослене, локалну самоуправу и послодавце.

-Мислим да би ту био неки помак да има бољег разумевања међу социјалним партнерима – закључио је на крају Марјановић.

Д. Јанојлић

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *