ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба цртежа Дање Текић и Милана Кулића: ВИЗУЕЛНИ ДИЈАЛОГ ДВА УМЕТНИКА

img_2697-Изложени цртежи могу се посматрати и као ликовна „преписка“ два аутора

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба цртежа Дање Текић и Милана Кулића. Поставка представља визуелни дијалог два уметника који, свако на свој начин, кроз серије цртежа изражавају простор као ликовни елеменат. Милан Кулић је вајар и цртежом се првенствено користи да би објаснио трећу димензију простора док Дања Текић, као графичар, цртежу приступа као пропратном  елементу графичких листова.

-Два  уметника различитих усмерења, Дања Текић, графичар и Милан Кулић, вајар, кроз два различита приступа једној теми, може се рећи кроз визуелни дијалог, анализирају и траже решење дводимензионалног простора путем цртежа – истакла је отварајући изложбу Славенка Чишић Урошевић. – Дања користи цртеж као полазиште ка графичком листу, остајући у дводимензионалним композиционим решењима, јаког контраста црног и белог. Милан у своје цртеже уводи веома изражајну боју, наглашену линијом разграног img_2698ритма стварајући утисак монолита… Изложени цртежи су настали као резултат заједничког поља визуелног интересовања, те се могу посматрати и као ликовна „преписка“ два аутора.

Дања Текић је завршила основне и мастер студије на графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, а сада је на завршној години докторских студија под менторством професора Милете Продановића. Милан Кулић је окончао основне и мастер студије на истом  факултету у Београду, где похађа и докторске студије.

Дања је оснивач Фестивала студената Универзитета уметности у Београду. Милан Кулић је добитник више награда током школовања, поред осталих и награде Сретен Стојановић. Обоје су чланови УЛУС-а.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *