Izložba crteža Danje Tekić i Milana Kulića: VIZUELNI DIJALOG DVA UMETNIKA

img_2697-Izloženi crteži mogu se posmatrati i kao likovna „prepiska“ dva autora

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba crteža Danje Tekić i Milana Kulića. Postavka predstavlja vizuelni dijalog dva umetnika koji, svako na svoj način, kroz serije crteža izražavaju prostor kao likovni elemenat. Milan Kulić je vajar i crtežom se prvenstveno koristi da bi objasnio treću dimenziju prostora dok Danja Tekić, kao grafičar, crtežu pristupa kao propratnom  elementu grafičkih listova.

-Dva  umetnika različitih usmerenja, Danja Tekić, grafičar i Milan Kulić, vajar, kroz dva različita pristupa jednoj temi, može se reći kroz vizuelni dijalog, analiziraju i traže rešenje dvodimenzionalnog prostora putem crteža – istakla je otvarajući izložbu Slavenka Čišić Urošević. – Danja koristi crtež kao polazište ka grafičkom listu, ostajući u dvodimenzionalnim kompozicionim rešenjima, jakog kontrasta crnog i belog. Milan u svoje crteže uvodi veoma izražajnu boju, naglašenu linijom razgranog img_2698ritma stvarajući utisak monolita… Izloženi crteži su nastali kao rezultat zajedničkog polja vizuelnog interesovanja, te se mogu posmatrati i kao likovna „prepiska“ dva autora.

Danja Tekić je završila osnovne i master studije na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a sada je na završnoj godini doktorskih studija pod mentorstvom profesora Milete Prodanovića. Milan Kulić je okončao osnovne i master studije na istom  fakultetu u Beogradu, gde pohađa i doktorske studije.

Danja je osnivač Festivala studenata Univerziteta umetnosti u Beogradu. Milan Kulić je dobitnik više nagrada tokom školovanja, pored ostalih i nagrade Sreten Stojanović. Oboje su članovi ULUS-a.

D. Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.