Sednica Štaba za vanredne situacije: REKE SU U OPADANJU – OSTAJE VANREDNA SITUACIJA  

IMG_0879Sednica Štaba za vanredne situacije, održana u subotu 7. marta u 9 časova, donela je dobre vesti. Jasenica je u opadanju (uzvodno od Palanke nivo se smanjio čak pola metra), a počelo je i opadanje toka Kubršnice, koja se uvek znatno sporije povlači.

Podzemne vode, i „povratne vode“, koje se vraćaju kroz cevi sa kojih su neodgovorni građani skinuli „žablje poklopce“, i dalje uzrokuju probleme u delovima Karađorđevog naselja, ali ni jedan stambeni objekat nije ugrožen. Velike pumpe neprekidno rade, pa se, i kada su ove vode u pitanju, očekuje smirivanje situacije.

– Sneg koji se topi na Rudniku ne može da značajno poveća nivo vode u Jasenici. Najveći problem je kod crpne stanice broj osam, i to zbog podzemnih voda. Tu je nekoliko domaćinstava, ali pumpe crpe vodu iz tog dela – izjavio je komandant štaba, Radoslav Milojičić Kena, podsetivši da Štab ima na raspolaganju dovoljno manjih pumpi, i da će se odazvati na pozive građana sa terena. – Neće, sigurno, biti ulaska vode ni u jedno domaćinstvo, a to što voda plavi dvorišta i obradive površine, protiv toga se ne možemo izboriti, to su podzemne vode, a zemlja je zasićena.

Vanredna situacija ostaje na snazi, sve do povlačenja vodotokova ispod granice redovne odbrane od poplava.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.