Sednica Veća Samostalnih sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane: PRED  BRDOM TEŠKO REŠIVIH PROBLEMA

IMG_2058-Podele unutar sindikata znatno umanjile snagu te organizacije – upozorio predsednik Božidar Todorović

 

Za Savez Samostalnih sindikata svaka nova godina je teža i neizvesnija od prethodne. Takva će biti i tekuća, 2016. imajući u vidu, pre svega, stanje u društvenim delatnostima. Doći će  do otpuštanja radnika u lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, a neizvesna je sudbina privrednih društava čiji  status još nije rešen.

Na ova pitanja ukazao je predsednik Veća Samostalnih sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane Božidar Todorović govoreći o Sindikatu u sadašnjem trenutku. On je izneo da u Velikoj Plani gotovo i da nema firmi bez definisanog statusa, što nije slučaj u Smederevskoj Palanci, gde se to pokazuje kao ozbiljan problem. Za razliku od susedne opštine, u Smederevskoj Palanci postoje ozbiljni problemi u javnim  preduzećima i školama.

Todorović je upoznao Veće da se priprema novi Zakon o radu, koji će biti još rigorozniji u odnosu na postojeći. Naime, Evropska unija, kad su u pitanju sindikati, traži da sindikati izađu iz preduzeća. Neke vladine i nevladine organizacije već organizuju seminare o tome kako  da se u preduzećima formiraju Saveti zaposlenih.

-Sada ćemo imati paralelni sistem Sindikata i Saveta, gde će verovatno Zakonom o tim savetima biti predviđeno da oni imaju važniju ulogu od sindikata – predočio je Todorović.- Sindikati će praktično samo pregovarati o Kolektivnim  ugovorima, ali je pitanje kako će oni biti definisani kod poslodavaca. To će biti veoma ozbiljni udarci za sindikat. Javiće će se sigurno novi zahtevi poslodavaca vezano za sindikalnu članarinu. On će se uplaćivati preko poslodavaca,  koji neće biti u obavezi da je odbijaju zaposlenima. Članarina se neće uplaćivati na račun sindikata, već će sve biti prepušteno savesti članova, što će tek biti veliki problem za materijalno-finansijsko poslovanje sindikata.

Todorović je napomenuo da se sindikat praktično mora češće oglašavati po tom pitanju. U Savezu Samostalnog sindikata Srbije sprema se značajnija aktivnost prema državi kad su u pitanju novi zakoni. Ozbiljan je i problem i umanjenje penzija. Poznato je da po važećem  zakonu žene moraju imati 35 a muškarci 40 godina radnog staža. Granica za penzionisanje diže se na 65, odnosno 67 godina. Tako će neko ko je rano počeo da radi, sve dok ne dostigne 65, odnosno 67 godina života, imati manju penziju 0,34 odsto.

-Ide se na svaki način da se penzije drže pod kontrolom, a to znači da se nikome  ne piše dobro – upozorio je Todorović.- Postoji zvanični zahtev Samostalnih sindikata Vladi, odnosno Skupštini Srbije da se promeni Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju. To su neka pitanja o kojima treba ozbiljno da razmišljamo.

IMG_2056Todorović je ukazao i na to da se stečajni postupak u nekim firmama ne završava, a imovina svakim danom sve više urušava, dok stečajni upravnici žive sve bolje. Izneo je da ima primera gde jedan  stečajni upravnik vodi postupak u više preduzeća i za svako prima određenu nadoknadu, pa i proviziju za uspešno prodatu imovinu. Stečajni postupak još traje u TP „Uzor“, u GIO „Jedinstvo“ iako ono praktično i ne postoji, još uvek traje u „Inos – podunavlju“. Stečajni postupak otvoren je u više celina nekadašnjeg Poslovnog sistema „Goša“.

-Ono što mene zabrinjava jeste sve  veće raslojavanje unutar  samog sindikata – podvukao je Todorović.- Umesto da se sve više ujedinjujemo i jačamo našu organizaciju, postoje tendencije, zbog različitih ličnih interesa, da se  tu urušava radi zadržavanja ličnih pozicija. Ništa se naravno ne događa slučajno. Mi smo pre 2000. godine imali cepanje radničke klase, koja je bila prilično homogena i sa nekim sistemom organizovanja, sindikati su se podelili – jednu na jednu, drugi na drugu stranu. Tako se izgubila snaga sindikata čemu su najviše doprinele podele.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *