ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Седница Већа Самосталног синдиката Паланке и Плане

IMG_0898– Оно што карактерише  2013. годину, генерално гледано, јесте пад животног стандарда запослених у јавним, државним и приватним фирмама. Дошло је до повећања рада „на црно“ што је повећало број запослених у неким делатностима, али је значајно  смањило  њихова права. Тако имамо радника који раде по 10 и 12 сати за минималну зараду. Синдикат их зато мора  узети у заштиту тако што ће код надлежних државних институција покренути питање спречавања рада „на црно“.

То је на седници Већа Самосталног синдиката Паланке и Плане изнео председник Божидар Тодоровић и  додао:

-Уочен је и пад привредних активности на територији општина Паланка и Плана, тако  да је током 2013. године преко 500 радника изгубило посао. Пред губљењем радног места је и део запослених у Фабрици алата и машина. Очекује се да ће завршетком процеса приватизације и реструктурирања бар још неколико стотина  људи на подручју паланачке општине остати без радног места.

Тодоровић је у наставку истакао да током  2013. године није било изразитих  приватних активности у смислу отварања нових радних места. Тако се на тржишту рада, уз отпуштене,  појавио и известан број  других радника, па је синдикат своје активности  усмеравао према министарствима и држави, тражећи посао и за њих. Преко Министарства рада и социјалне политике управо се траже нови послови за 2014. годину. Ту се, пре свега, мисли на Фабрику шинских возила, Фабрику опреме и машина, Гоша-Монтажу у којој је у 2013. дошло до великог отпуштања радника.

-Последњих месеци смо се као синдикат прилично ангажовали на сету нових закона, пре свега, Закона о раду, Закона о приватизацији и Закона  о стечају – подсетио је Тодоровић.- Закон о раду је у великој мери девалвирао права и рад учинио несигурним. Ми сада улазимо у оно што се на Западу назива флексибилни рад који је тамо на стотине хиљада људи оставио без посла. Примера  ради, флексибилни рад је најизраженији у Шпанији, где је и  највећа стопа незапослености. То практично значи да теза коју министар привреде Саша Радуловић износи да ће се лакшим отпуштањем брже запошљавати радници, није уопште у пракси доказана нити је применљива.

Самостални синдикат због тога указује да је нови Закон о раду неприхватљив за синдикате. Познато је да су се синдикати повукли из комисије за преговоре. Обустављена је заказана јавна расправа у Новом Саду, а требало је да се одржи у Крагујевцу и Београду. Министарство рада и социјалне политике и Министарство привреде су одустали од јавне расправе – и како истичу у синдикату – управо  из страха од велике реакције синдиката.

– Ми не тражимо привилегије у Закону о раду, већ само она права која имају  радници у другим државама чланицама Европске Уније. – Нашој  држави је постављено 34 услова које треба да испуни, од којих се 17 односе на права из радног односа. Србија мора то да испуни. Немамо  ништа против да министар рада и социјалне политике и министар привреде потпишу, као што је Ангела  Меркер урадила у Немачкој, да ће Срби радити за осам евра по сату. И ништа више нам не треба, јер би то значило да би радник у Србији месечно зарађивао од 1800  евра. Са таквом платом нема потребе за протесте и штрајкове.

– Нажалост – закључио је Тодоровић – радници у Србији ће примати основну зараду  која је  у висини минималне зараде, а то је два и по  пута мање од нормалне потрошачке корпе. Синдикат указује да ће доћи до значајног погоршања социјалног статуса запослених. У Паланци и Плани ће та ситуација бити посебно драматична, јер нема новог запошљавања, а они који раде у ситуацији су да изгубе посао.

– Нама у 2014. години предстоји реорганизација јавних предузећа на територији општине – предочио је Тодоровић. – Сва јавна предузећа су у блокади. Објављен је списак десет најзадуженијих школа међу којима су три са територије општине Паланка. И 2014. и 2015. година ће бити веома тешке. У тим годинама ће бити  пуно посла за синдикат.

 

                                                      

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *