Sednica Veća Samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane: TRAŽE  ODGOVORNOST ZA LOŠE  DIREKTORE

olovka_poster-Sve teži položaj zaposlenih u javnim preduzećima

 

Centralna tema sednice Veća Saveza samostalnog sindikata  Smederevske Palanke i Velike Plane bila je položaj zaposlenih  u javnim preduzećima, ustanovama, organima uprave i u privrednim  društvima. Ocenjeno je da  se zaposleni nalaze u sve težem položaju, posebno u javnim preduzećima, što je posledica višemesečne blokade računa i nedovoljnog priliva sredstava od usluga. Uz to, umanjene su zarade i javio se višak zaposlenih u društvenim delatnostima i organima uprave. U privrednim  društvima prisutna je nedovoljna uposlenost, neredovna isplata zarada, a ima i primera nepoštovanja kolektivnog ugovora od strane poslodavaca.

Nešto povoljnija situacija je na području Opštine Velika Plana, kad su u pitanju javna preduzeća, gde se zarade isplaćuju redovno i poštuju prava zaposlenih. U Smederevskoj Palanci, međutim, posebno je teška situacija u privredi i to u „Fabrici šinskih vozila“, u kojoj već mesecima kasni plata i isplata doprinosa za zdravstveno osiguranje, dok se druge celine iz ovog nekadašnjeg poslovnog sistema suočavaju sa nedostatkom posla na domaćem tržištu. Zbog takvog stanja Veće samostalnog sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane je donelo odluku da se obrati i svojim granskim sindikatima, ali i državnim institucijama kako  bi se ukazalo na ove probleme i isposlovala pomoć. Zatražena je krivična odgovornost za one direktore preduzeća, kao i za druga odgovorna lica, koja su dovela ova preduzeća u težak materijalni položaj.

Izbori u Samostalnom sindikatu, koji su počeli krajem prošle godine, izborom i konstituisanjem organa na nižim nivoima, završiće se 12. Kongresom, koji se održava krajem maja u Beogradu. Kongresu će prisustvovati skoro hiljadu delegata i gostiju iz svih sindikalnih organizacija i centrala. U Beograd će doći i više od 30 inostranih  sindikalnih organizacija, iz Italije, Mađarske, Španije… Kongres će, inače, otvoriti pitanje reforme i pravce daljeg rada ovog sindikata koji broji preko 500 hiljada članova.

Ono na čemu će delegati raditi treba da odgovori na pitanje: da li će sindikat biti predvodnik sveta zaposlenih ili predvodnik i zaštitnik interesa čitave radničke klase Srbije? Iskustvo evropskih i svetskih sindikata, biće jedna od smernica za određivanje daljeg smera rada Samostalnog sindikata.

Smederevsku Palanku i Veliku Planu na Kongresu će predstavljati tri delegata: Milena Arsić iz Velike Plane i Božidar Todorović i Miloš Popović iz Smederevske Palanke. Velikom sindikalnom skupu, kao gost, prisustvovaće Planjanin Živorad Marjanović.

Delegati će  izabrati novog predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije. Kandidati za to mesto su Dragan Zarubica, predsednik granskog sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije, Jugoslav Ristić, predsednik samostalnog sindikata Kragujevca i Ljubisav Orbović, sadašnji predsednik Samostalnog sindikata Srbije.

D. Janojlić

.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.