ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Седница Већа Самосталног синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане: ТРАЖЕ  ОДГОВОРНОСТ ЗА ЛОШЕ  ДИРЕКТОРЕ

olovka_poster-Све тежи положај запослених у јавним предузећима

 

Централна тема седнице Већа Савеза самосталног синдиката  Смедеревске Паланке и Велике Плане била је положај запослених  у јавним предузећима, установама, органима управе и у привредним  друштвима. Оцењено је да  се запослени налазе у све тежем положају, посебно у јавним предузећима, што је последица вишемесечне блокаде рачуна и недовољног прилива средстава од услуга. Уз то, умањене су зараде и јавио се вишак запослених у друштвеним делатностима и органима управе. У привредним  друштвима присутна је недовољна упосленост, нередовна исплата зарада, а има и примера непоштовања колективног уговора од стране послодаваца.

Нешто повољнија ситуација је на подручју Општине Велика Плана, кад су у питању јавна предузећа, где се зараде исплаћују редовно и поштују права запослених. У Смедеревској Паланци, међутим, посебно је тешка ситуација у привреди и то у „Фабрици шинских возила“, у којој већ месецима касни плата и исплата доприноса за здравствено осигурање, док се друге целине из овог некадашњег пословног система суочавају са недостатком посла на домаћем тржишту. Због таквог стања Веће самосталног синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане је донело одлуку да се обрати и својим гранским синдикатима, али и државним институцијама како  би се указало на ове проблеме и испословала помоћ. Затражена је кривична одговорност за оне директоре предузећа, као и за друга одговорна лица, која су довела ова предузећа у тежак материјални положај.

Избори у Самосталном синдикату, који су почели крајем прошле године, избором и конституисањем органа на нижим нивоима, завршиће се 12. Конгресом, који се одржава крајем маја у Београду. Конгресу ће присуствовати скоро хиљаду делегата и гостију из свих синдикалних организација и централа. У Београд ће доћи и више од 30 иностраних  синдикалних организација, из Италије, Мађарске, Шпаније… Конгрес ће, иначе, отворити питање реформе и правце даљег рада овог синдиката који броји преко 500 хиљада чланова.

Оно на чему ће делегати радити треба да одговори на питање: да ли ће синдикат бити предводник света запослених или предводник и заштитник интереса читаве радничке класе Србије? Искуство европских и светских синдиката, биће једна од смерница за одређивање даљег смера рада Самосталног синдиката.

Смедеревску Паланку и Велику Плану на Конгресу ће представљати три делегата: Милена Арсић из Велике Плане и Божидар Тодоровић и Милош Поповић из Смедеревске Паланке. Великом синдикалном скупу, као гост, присуствоваће Плањанин Живорад Марјановић.

Делегати ће  изабрати новог председника Савеза самосталних синдиката Србије. Кандидати за то место су Драган Зарубица, председник гранског синдиката пољопривреде, прехрамбене и дуванске индустрије, Југослав Ристић, председник самосталног синдиката Крагујевца и Љубисав Орбовић, садашњи председник Самосталног синдиката Србије.

Д. Јанојлић

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *