ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

76. седница Општинског већа: ПРЕДСЕДНИК СЕ ИЗВИНИО ГРАЂАНИМА ЗБОГ РЕСТРИКЦИЈА ВОДЕ

IMG_2366Чланови Општинског већа на 76. седници најпре су усвојили предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о финансирању боравка трећег детета у Предшколској установи „Чика Јова Змај“. Будући да се догађало да оба разведена родитеља затраже и добију поменуту бенефицију, овим изменама се прецизира да у таквим случајевима она може бити одобрена само уколико пријављено треће дете и у новој породици задовољава основни услов (да је реч о трећем детету).

Такође, чланови Већа утврдили су предлог Одлуке о измени Одлуке о висини и начину расподеле средстава за новорођено дете у породици, који ће се наћи пред одборницима Скупштине општине, а усвојили су и предлог Мреже објеката и васпитних група, броја деце и броја запослених Предшколске установе „Чика Јова Змај“, за наредну 2015./2016. годину. У односу на претходну годину, практично нема измена када је реч о броју деце и запослених.

Пред одборницима локалног парламента наћи ће се и утврђен предлог Програма коришћења и расподеле средстава буџета Општине Смедеревска Паланка за пољопривреду у 2015. години.  У буџету Општине Смедеревска Паланка предвиђено је 18.939.786,00 динара за активности у области пољопривреде, а поменути предлог Програма утврђује расподелу поменутих средстава, од чега је 14.939.786,00 динара предвиђено за комасацију, а остала средства за друге активности, попут израде топографског плана и пројектне документације за регулисање водотокова, и слично.

IMG_2367Ову тачку дневног реда прокоментарисао је, у разговору са новинарима након седнице, председник Општине, Радослав Милојичић Кена.

-Близу 15 милиона динара је обавеза локалне самоуправе за комасацију – рекао је Милојичић. – Ми смо једина општина јужно од Саве и Дунава која је имала пројекте, и која је добила 90 милиона динара за уређење и за комасацију пољопривредног земљишта. Део средстава је већ пребачен на буџет општине, и ми смо извођачу радова, који је добио на тендеру, проследили та средства. Очекује се снимање терена, препарцелација, а затим и почетак радова. Ми смо и наш део, који смо пропорционално морали да издвојимо, такође већ пребацили. Морали смо, мећутим, да мало увећамо буџет, да имамо средства и за друге ствари које нису непосредно везане за комасацију. Комасација је изузетно важна за нас, и потрудићемо се да ове године урадимо пројекат, како бисмо следеће урадили комасацију и оних катастарских општина и парцела, које нису обухваћене овим програмом комасације. Такође, морам да напоменем да смо добили и 15 милиона за уређење сеоских путева, а Општина Смедеревска Паланка ће у овом послу учествовати пропорционалним средствима у висини од 10 посто.

Одговарајући на питање новинара председник Општине се дотакао и питања противградне заштите.

– Надамо се да наша општина неће доћи у ситуацију  да буде угрожена на овакав начин – рекао је Милојичић. – Нажалост, у овој земљи, од како је 2012. Александар Вучић  преузео кормило, не функционише ништа. Не функционишу црпне станице ни у једном граду, нису уређени насипи за одбрану од поплава, а видимо да и противградна заштита не функционише. Ја се солидаришем са малинарима који су претрпели велику штету, и са градовима у којима се то десило. Надам се да Смедеревска Паланка неће бити један од њих. А то је обавеза државе. Држава треба да се позабави тим стварима. Видимо да држава нема системско решење тог проблема.

Општинско веће разматрало је и извештаје о раду Библиотеке „Милутин Срећковић“ и Општинске туристичке организације, као и Општинске управе за 2014. годину.

У расправи о Извештају о раду Општинске управе речено је да је број запослених у протеклој години смањен за 12 радника (природним одливом), а да није било запошљавања, по чему се Општина Смедеревска Паланка разликује од многих других општина и градова у Србији.

– Види се да ми поштујемо забрану запошљавања – нагласио је Милојичић. – Међутим, ја сам јуче био у Скупштини Србије, где сам био изложен салви увреда од стране шефа посланичке групе СНС-а, шармантног господина Бабића, па сам био у прилици да видим предлог са којим ће пред посланике изаћи госпођа Кори Удовички, министарка за локалну самоуправу. Ради се о рационализацији радних места у локалним самоуправама. По мом мишљењу, та је рационализација скандалозна, јер ће, на пример, Смедеревска Паланка са 60 хиљада становника имати само 60 запослених у локалној самоуправи, а са таквим бројем извршилаца бити немогуће обављати све послове које локална самоуправа треба да обавља. Са друге стране, у Општини Смедеревска Паланка би око 90 људи остало без посла. Ми ћемо се борити да до тога не дође, и настојаћемо да заштитимо те људе.

Чланови Већа разматрали су и иницијативу о расписивању референдума о издвајању села Кусадак из Општине Смедеревска Паланка. Иницијативу је потписало 507 житеља Кусатка, тражећи да СО Смедеревска Паланка распише референдум. Међутим, по закону, локална скупштина не може да распише такав референдум, већ захтев мора да буде упућен Влади Србије, преко надлежног министарства, која ће потом, ако нађе за сходно, иницијативу упутити Скупштини Србије на одлучивање.

Чланови Општинског већа разматрали су и „Акциони план за побољшање положаја Рома из области запошљавања, здравствене заштите и становања“.

IMG_2377На крају разговора са представницима средстава јавног информисања, председник Општине се извинио грађанима због рестрикција у водоснабдевању.

– Као што је  објаснио директор „Водовода“, дошло је до пуцања главног вода, и било је знатних губитака воде – рекао је Милојичић. – Прекјуче смо имали састанак са UNDP, који сумом од девет милиона динара финансира изградњу и ревитализацију 10 нових бунара и десет нових пумпи. Сигуран сам да од петнаестог јуна Смедеревска Паланка више неће имати проблеме у водоснабдевању. Већ сада се раде бунари у Трновчу, и очекујем да за неколико дана имамо константно водоснабдевање. Дешавају се пуцања цеви, које су азбестне, и које су веома лошег квалитета. То је мрежа која је рађена пре шездесет година, па на овамо. Знам да је страшно када нема воде, тих проблема има већ 20 година у Смедеревској Паланци, али од 15. јуна таквих проблема више нећемо имати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *