76. sednica Opštinskog veća: PREDSEDNIK SE IZVINIO GRAĐANIMA ZBOG RESTRIKCIJA VODE

IMG_2366Članovi Opštinskog veća na 76. sednici najpre su usvojili predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o finansiranju boravka trećeg deteta u Predškolskoj ustanovi „Čika Jova Zmaj“. Budući da se događalo da oba razvedena roditelja zatraže i dobiju pomenutu beneficiju, ovim izmenama se precizira da u takvim slučajevima ona može biti odobrena samo ukoliko prijavljeno treće dete i u novoj porodici zadovoljava osnovni uslov (da je reč o trećem detetu).

Takođe, članovi Veća utvrdili su predlog Odluke o izmeni Odluke o visini i načinu raspodele sredstava za novorođeno dete u porodici, koji će se naći pred odbornicima Skupštine opštine, a usvojili su i predlog Mreže objekata i vaspitnih grupa, broja dece i broja zaposlenih Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“, za narednu 2015./2016. godinu. U odnosu na prethodnu godinu, praktično nema izmena kada je reč o broju dece i zaposlenih.

Pred odbornicima lokalnog parlamenta naći će se i utvrđen predlog Programa korišćenja i raspodele sredstava budžeta Opštine Smederevska Palanka za poljoprivredu u 2015. godini.  U budžetu Opštine Smederevska Palanka predviđeno je 18.939.786,00 dinara za aktivnosti u oblasti poljoprivrede, a pomenuti predlog Programa utvrđuje raspodelu pomenutih sredstava, od čega je 14.939.786,00 dinara predviđeno za komasaciju, a ostala sredstva za druge aktivnosti, poput izrade topografskog plana i projektne dokumentacije za regulisanje vodotokova, i slično.

IMG_2367Ovu tačku dnevnog reda prokomentarisao je, u razgovoru sa novinarima nakon sednice, predsednik Opštine, Radoslav Milojičić Kena.

-Blizu 15 miliona dinara je obaveza lokalne samouprave za komasaciju – rekao je Milojičić. – Mi smo jedina opština južno od Save i Dunava koja je imala projekte, i koja je dobila 90 miliona dinara za uređenje i za komasaciju poljoprivrednog zemljišta. Deo sredstava je već prebačen na budžet opštine, i mi smo izvođaču radova, koji je dobio na tenderu, prosledili ta sredstva. Očekuje se snimanje terena, preparcelacija, a zatim i početak radova. Mi smo i naš deo, koji smo proporcionalno morali da izdvojimo, takođe već prebacili. Morali smo, mećutim, da malo uvećamo budžet, da imamo sredstva i za druge stvari koje nisu neposredno vezane za komasaciju. Komasacija je izuzetno važna za nas, i potrudićemo se da ove godine uradimo projekat, kako bismo sledeće uradili komasaciju i onih katastarskih opština i parcela, koje nisu obuhvaćene ovim programom komasacije. Takođe, moram da napomenem da smo dobili i 15 miliona za uređenje seoskih puteva, a Opština Smederevska Palanka će u ovom poslu učestvovati proporcionalnim sredstvima u visini od 10 posto.

Odgovarajući na pitanje novinara predsednik Opštine se dotakao i pitanja protivgradne zaštite.

– Nadamo se da naša opština neće doći u situaciju  da bude ugrožena na ovakav način – rekao je Milojičić. – Nažalost, u ovoj zemlji, od kako je 2012. Aleksandar Vučić  preuzeo kormilo, ne funkcioniše ništa. Ne funkcionišu crpne stanice ni u jednom gradu, nisu uređeni nasipi za odbranu od poplava, a vidimo da i protivgradna zaštita ne funkcioniše. Ja se solidarišem sa malinarima koji su pretrpeli veliku štetu, i sa gradovima u kojima se to desilo. Nadam se da Smederevska Palanka neće biti jedan od njih. A to je obaveza države. Država treba da se pozabavi tim stvarima. Vidimo da država nema sistemsko rešenje tog problema.

Opštinsko veće razmatralo je i izveštaje o radu Biblioteke „Milutin Srećković“ i Opštinske turističke organizacije, kao i Opštinske uprave za 2014. godinu.

U raspravi o Izveštaju o radu Opštinske uprave rečeno je da je broj zaposlenih u protekloj godini smanjen za 12 radnika (prirodnim odlivom), a da nije bilo zapošljavanja, po čemu se Opština Smederevska Palanka razlikuje od mnogih drugih opština i gradova u Srbiji.

– Vidi se da mi poštujemo zabranu zapošljavanja – naglasio je Milojičić. – Međutim, ja sam juče bio u Skupštini Srbije, gde sam bio izložen salvi uvreda od strane šefa poslaničke grupe SNS-a, šarmantnog gospodina Babića, pa sam bio u prilici da vidim predlog sa kojim će pred poslanike izaći gospođa Kori Udovički, ministarka za lokalnu samoupravu. Radi se o racionalizaciji radnih mesta u lokalnim samoupravama. Po mom mišljenju, ta je racionalizacija skandalozna, jer će, na primer, Smederevska Palanka sa 60 hiljada stanovnika imati samo 60 zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a sa takvim brojem izvršilaca biti nemoguće obavljati sve poslove koje lokalna samouprava treba da obavlja. Sa druge strane, u Opštini Smederevska Palanka bi oko 90 ljudi ostalo bez posla. Mi ćemo se boriti da do toga ne dođe, i nastojaćemo da zaštitimo te ljude.

Članovi Veća razmatrali su i inicijativu o raspisivanju referenduma o izdvajanju sela Kusadak iz Opštine Smederevska Palanka. Inicijativu je potpisalo 507 žitelja Kusatka, tražeći da SO Smederevska Palanka raspiše referendum. Međutim, po zakonu, lokalna skupština ne može da raspiše takav referendum, već zahtev mora da bude upućen Vladi Srbije, preko nadležnog ministarstva, koja će potom, ako nađe za shodno, inicijativu uputiti Skupštini Srbije na odlučivanje.

Članovi Opštinskog veća razmatrali su i „Akcioni plan za poboljšanje položaja Roma iz oblasti zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stanovanja“.

IMG_2377Na kraju razgovora sa predstavnicima sredstava javnog informisanja, predsednik Opštine se izvinio građanima zbog restrikcija u vodosnabdevanju.

– Kao što je  objasnio direktor „Vodovoda“, došlo je do pucanja glavnog voda, i bilo je znatnih gubitaka vode – rekao je Milojičić. – Prekjuče smo imali sastanak sa UNDP, koji sumom od devet miliona dinara finansira izgradnju i revitalizaciju 10 novih bunara i deset novih pumpi. Siguran sam da od petnaestog juna Smederevska Palanka više neće imati probleme u vodosnabdevanju. Već sada se rade bunari u Trnovču, i očekujem da za nekoliko dana imamo konstantno vodosnabdevanje. Dešavaju se pucanja cevi, koje su azbestne, i koje su veoma lošeg kvaliteta. To je mreža koja je rađena pre šezdeset godina, pa na ovamo. Znam da je strašno kada nema vode, tih problema ima već 20 godina u Smederevskoj Palanci, ali od 15. juna takvih problema više nećemo imati.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.