Sednica Veća sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane

IMG_0984BRANIĆE STEČENA PRAVA

 

Veće sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane usvojilo je izveštaj o radu i materijalno-finansijskom poslovanju u 2013. godini, finansijski plan za 2014. i upoznalo se sa aktivnostima u vezi  izmena nekih sistemskih zakona. Predsednik Veća Božidar Todorović  podvukao je da je minula godina bila izuzetno teška, a što se finansijskog stanja tiče vrlo složena. Prisutno je smanjenje članstva, zarade zaposlenih su sve niže, pa su time i  prihodi  od članarine sve manji. S obzirom da se aktivnosti sindikata finansiraju od članarine, protekla godina je i sa te strane bila vrlo teška.

Sva sredstva po osnovu sindikalne članarine, vraćena su nazad, radnicima kroz solidarnu pomoć  i druga davanja, jer mnogi nisu imali pomoć svojih poslodavaca da namire potrebe. Deo sredstava utrošen je za redovne sindikalne aktivnosti. U toku 2013. godine bilo je nekoliko izuzetnih akcija u kojima je učestvovao veliki broj članova Samostalnog sindikata.

-Ono što u sindikatu imamo kao problem u poslovanju jesu obaveze koje  nismo mogli da naplatimo od Opštine koje je članstvo imalo prema sindikatu i za troškove koje je trebalo da pokrije lokalna samouprava u ukupnom  iznosu od skoro 400.000 dinara – izneo je Todorović.- Za toliko smo manje prihodovali u prošloj godini. I ova godina, sa aspekta finansiranja, biće izuzetno teška. Procenjujemo da će još ljudi ostati bez posla, uglavnom kako se najavljuje, u javnom  sektoru, ali i u privredi. Zbog smanjenja sindikalne članarine neke akcije ćemo teže organizovati.

Todorović je podvukao da su kraj prošle godine karakterisale sindikalne aktivnosti da se iz skupštinske procedure povuku tri sporna zakona. Protestima sindikata, najpre štrajkom upozorenja u kome je učestvovalo preko 500.000 ljudi, a onda i okupljanjem sindikalnog članstva metalskog kompleksa u Beogradu, iz procedure su povučeni Zakon o radu, Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju.

-Ne možemo reći da je to sindikalna pobeda, iako su zakoni povučeni pod našim pritiskom, jer nas tek očekuje ozbiljan posao, odnosno pregovaranje i sa državom oko izmene pomenutih zakona i sa poslodavačkim organizacijama oko Zakona o radu – napomenuo  je Todorović.- Ono što kao sindikati nećemo nikako dozvoliti, to je da se novim zakonima uruše već stečena prava. Od nadležnih ministarstava tražićemo da se pre svega Zakon o privatizaciji izmeni u delu koji se odnosi na restrukturiranje preduzeća. Zahtevaćemo da se svaka firma, shodno sopstvenim mogućnostima, restrukturira ali ne u paketu kako je predviđao stari zakon. Da je on ostao na snazi praktično bi se izgubilo više od 30.000 radnih mesta.

To će biti ključni zadaci u prvoj polovini tekuće godine. Todorović je upozorio da će, na žalost, biti i mnogo ozbiljnih problema u prosveti, zdravstvu, privredi kao i u javnim preduzećima gde se najavljuje otpuštanje radnika s obzirom da je od 1. januara stupio novi Zakon o budžetskim korisnicima, kojim se zabranjuje zapošljavanje novih radnika i traži da samo 10 odsto zaposlenih od ukupnog broja bude na određeno vreme.

-To znači da će u javnim preduzećima i lokalnoj samoupravi, gde su nažalost radnici  primani i po partijskoj liniji, morati da budu otpušteni – dodao je Todorović.- Dakle, i u  2014. godini, sindikat očekuju veliki i ozbiljni zadaci.

D. Janojlić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.