ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Седница Већа синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане

IMG_0984БРАНИЋЕ СТЕЧЕНА ПРАВА

 

Веће синдиката Смедеревске Паланке и Велике Плане усвојило је извештај о раду и материјално-финансијском пословању у 2013. години, финансијски план за 2014. и упознало се са активностима у вези  измена неких системских закона. Председник Већа Божидар Тодоровић  подвукао је да је минула година била изузетно тешка, а што се финансијског стања тиче врло сложена. Присутно је смањење чланства, зараде запослених су све ниже, па су тиме и  приходи  од чланарине све мањи. С обзиром да се активности синдиката финансирају од чланарине, протекла година је и са те стране била врло тешка.

Сва средства по основу синдикалне чланарине, враћена су назад, радницима кроз солидарну помоћ  и друга давања, јер многи нису имали помоћ својих послодаваца да намире потребе. Део средстава утрошен је за редовне синдикалне активности. У току 2013. године било је неколико изузетних акција у којима је учествовао велики број чланова Самосталног синдиката.

-Оно што у синдикату имамо као проблем у пословању јесу обавезе које  нисмо могли да наплатимо од Општине које је чланство имало према синдикату и за трошкове које је требало да покрије локална самоуправа у укупном  износу од скоро 400.000 динара – изнео је Тодоровић.- За толико смо мање приходовали у прошлој години. И ова година, са аспекта финансирања, биће изузетно тешка. Процењујемо да ће још људи остати без посла, углавном како се најављује, у јавном  сектору, али и у привреди. Због смањења синдикалне чланарине неке акције ћемо теже организовати.

Тодоровић је подвукао да су крај прошле године карактерисале синдикалне активности да се из скупштинске процедуре повуку три спорна закона. Протестима синдиката, најпре штрајком упозорења у коме је учествовало преко 500.000 људи, а онда и окупљањем синдикалног чланства металског комплекса у Београду, из процедуре су повучени Закон о раду, Закон о приватизацији и Закон о стечају.

-Не можемо рећи да је то синдикална победа, иако су закони повучени под нашим притиском, јер нас тек очекује озбиљан посао, односно преговарање и са државом око измене поменутих закона и са послодавачким организацијама око Закона о раду – напоменуо  је Тодоровић.- Оно што као синдикати нећемо никако дозволити, то је да се новим законима уруше већ стечена права. Од надлежних министарстава тражићемо да се пре свега Закон о приватизацији измени у делу који се односи на реструктурирање предузећа. Захтеваћемо да се свака фирма, сходно сопственим могућностима, реструктурира али не у пакету како је предвиђао стари закон. Да је он остао на снази практично би се изгубило више од 30.000 радних места.

То ће бити кључни задаци у првој половини текуће године. Тодоровић је упозорио да ће, на жалост, бити и много озбиљних проблема у просвети, здравству, привреди као и у јавним предузећима где се најављује отпуштање радника с обзиром да је од 1. јануара ступио нови Закон о буџетским корисницима, којим се забрањује запошљавање нових радника и тражи да само 10 одсто запослених од укупног броја буде на одређено време.

-То значи да ће у јавним предузећима и локалној самоуправи, где су нажалост радници  примани и по партијској линији, морати да буду отпуштени – додао је Тодоровић.- Дакле, и у  2014. години, синдикат очекују велики и озбиљни задаци.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *