ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоОбразовање

Свечана академија у Градском позоришту: 95 ГОДИНА ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

19992_10207004308499213_7927213565045929869_nПаланачка гимназија постоји већ 95 година. Онована је  краљевим Указом 1919. године да би прва генерација ову школу похађала од 1920. године. На Свечаној академији, уприличеној у сали Градског позоришта, која је својом концепцијом и квалитетом потврдила високи реноме ове школе, директор, професор Драган Јоковић, подвукао је да је Паланачка гимназија у правом смислу речи централна образовна и културна установа у нашој општини, и да је све што је у Паланци навредније и најдостојније поштовања укорењено под кровом Гимназије.

Програм Свечане академије био је посвећен великим јубилејима који се, као и деведесетпетогодишњица Гимназије, обележавају 2015. године – Првом светском рату, годишњици смрти сликарке Надежде Петровић, која је преминула од тифуса негујући оболеле у Ваљевској болници, и осамдесетогодишњици смрти Михајла Пупина.

Историја Паланачке гимназије сведочи колико је ова установа била значајна за нашу општину. Већ 1928. захваљујући добровољним прилозима грађана, сазидано је модерно гимназијско здање, приземље и спрат, који су и данас у употреби, иако су после Другог светског рата дозидана три анекса, чија је укупна површина мања од првобитне зграде Гимназије.

Гимназија остаје четвороразредна све до школске 1933./34. године, када ондашње Министарство просвете допушта да се сваке године отвара по једно одељење виших разреда, тако да је од школске 1938/39. Гимназија у Паланци – осморазредна, што ће остати све до реформе школства из педесетих година прошлог века.

IMG_1522Ново опремање школе датира из првих година после ослобођења од окупатора, када Гимназија добија име «Света Ђорђевић», по бившем ученику који је погинуо на страни партизана 1942. године негде у Црној Гори. Ово име школа ће носити све до „демократских промена“, после којих, 2001. поново добија име „Паланачка гимназија“.

Оно што обележава рад Гимназије свакако је квалитетан наставни кадар, благодарећи чему ученици ове школе стичу одличну припрему за студије, како природних и математичких, тако и друштвених наука и језика, као и подстицање ангажовања ученика у ваннаставним активностима, литерарном, ликовном и позоришном стваралаштву.

 

В. Ђ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *