Održana 85. sednica Opštinskog veća: O REBALANSU BUDŽETA I ULAGANJU U INFRASTRUKTURNE PROJEKTE

IMG_6219Najvažnije tačke 85. sednice Opštinskog veća bile su Razmatranje izveštaja o izvršenju budžeta za prethodni devetomesečni period, i Utvrđivanje predloga rebalansa budžeta za 2015. godinu.

Mihajlo Gagović, načelnik Odeljenja za finansije Opštine, podneo je iscrpan izveštaj o izvršenju budžeta za period januar-septembar tekuće godine. Prema ovom izveštaju, u proteklih devet meseci, ostvareni su budžetski prihodi u iznosu od 724.143.667,72 dinara, što u odnosu na celokupne planirane prihode za 2015. godinu predstavlja 55,7 procenata, odnosno 74,2 procenta planiranih prihoda za period od prvog septembra do tridesetog oktobra ove godine. U istom periodu zabeleženi su rashodi, u jednakom iznosu kao i prihodi, po raznim budžetskim stavkama. Korišćena je i tekuća budžetska rezerva, za realizaciju Ugovora o korišćenju sredstava za uređenje (revitalizaciju) poljskih puteva, za sanaciju rukometnog i košarkaškog terena i izgradnju tribina u okviru Osnovne škole „Radomir Lazić“ u Azanji, kao i za sanaciju oštećene noseće konstrukcije „TM 3 tavanica“, u Osnovnoj školi „Heroj Radmila Šišković“ u Smederevskoj Palanci.

– Nije baš sjajno, ali nije ni loše, ako imamo u vidu u kakvim se uslovima nalazimo – prokomentarisao je posle završetka sednice, izvršenje budžeta u proteklom devetomesečnom periodu predsednik Opštine Radoslav Milojičić Kena. – Imamo umanjeni transfer iz Republike, a neke prihode nismo uspeli da ostvarimo. Ali, to je realnost. Vidimo da je svuda teška situacija i da sve institucije, lokalna samouprava, a pre svega građani teško žive . Naravno, svi sem Siniše Malog i Srpske devičanske stranke. Zaista je teška finansijska situacija, a mi ćemo se truditi koliko god budemo mogli da je poboljšamo.

IMG_6195Pošto su članovi Veća prihvatili Izveštaj o izvršenju budžeta, koji će se naći pred odbornicima Skupštine opštine već u četvrtak, 5. novembra, Gagović je obrazložio Nacrt rebalansa budžeta Opštine Smederevska Palanka za 2015. godinu.

Sagledavajući dosadašnje izvršenje budžeta, Nacrt rebalansa podrazumeva usklađivanje i povećanje dela prihoda kako bi se pristupilo realizaciji planiranih kapitalnih investicija koje su neophodne lokalnoj samoupravi, a predlog je da se neophodne investicije sprovedu sa pozicija tekućih prihoda.

–  Obezbedili smo iz budžeta opštine 60 miliona dinara za infrastrukturne radove –  izjavio je novinarima predsednik Opštine.

Na pitanje o raspisivanju tendera za uređenje putnih pravaca na području opštine i drugih infrastrukturnih objekata, Milojičić je odgovorio:

– Tender je raspisan na 85 miliona, ali nećemo uspeti svih 85 miliona da obezdedimo, već ćemo pomenutih 60 miliona utrošiti pre svega za asfaltiranje puteva u seoskim i gradskim mesnim zajednicama. Uradićemo i određene deonice vodovodne i kanalizacione mreže, trotoare u užem centru grada, jer su zaista određeni trotoari u lošem stanju. Tu će biti utrošeno tih 60 miliona, a ja još jednom napominjem da to nisu sredstva iz municipalnih obveznica, već da su to naša, „lokalna“ sredstva, sredstva građana Smederevske Palanke. Tender je već raspisan i očekujemo da za mesec dana počnu radovi.

Predsednik je dodao da su značajna sredstva (oko tri miliona dinara, kao i sredstva za izradu projektne dokumentacije) uložena u rekonstrukciju škole u Selevcu, za šta je, takođe, obezbeđena i pomoć Evropske investicione banke u iznosu od 30 milona dinara.

– Aplicirali smo i za druge projekte kod Evropske unije naglasio je Milojičić. – Sada idem na sastanak sa ljudima iz UNDP, koji će finansirati još dva dodatna bunara na izvorištima u Smederevskoj Palanci i Trnovču, što će poboljšati kapacitet vode. Da smo ta sredstva dobili u maju, ne bismo ni imali restrikcije, ali morali smo da ispoštujemo procedure i tendere Evropske unije. Ja ne bih da pominjem za koje smo sve škole aplicirali u Evropskoj investicionoj banci, i evropskim fondovima, zato što u našoj opštini imamo posla sa ljudima koji nisu utemeljeni u realnosti i koji će pokušati da pokvare sve što mogu. Kao da će to neko od nas iz rukovodstva opštine da nosi kući. Pa niko školu u Selvcu, ili HRŠ, ili komasaciju, ne može poneti kući. Ta sredstva ne obezbeđujemo za nas, nego za građane Smederevske Palanke. Pitam se šta bi ti ljudi radili kada bi došli na vlast, što se nikada neće desiti u Opštini Smederevska Palanka.

Pošto su članovi Veća glasanjem utvrdili Predlog rebalansa budžeta za tekuću godinu, u okviru treće tačke dnevnog reda utvrđen je i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije Banje „Palanački Kiseljak“ – celina III, Banja 2.

Članovi veća utvrdili su i predlog o angažovanju revizora, u cilju eksterne revizije Završnog računa Opštine za proteklu, 2014. godinu.

Na sednici Veća utvrđen je i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o držanju životinja na području Opštine Smederevska Palanka, prema kome će u prvoj gradskoj zoni graćani moći da poseduju samo jednog rasnog ili lovačkog psa, a ovom odlukom se, takođe, u centralnoj gradskoj zoni zabranjuje formiranje odgajivačnica životinja.

Veće je utvrdilo predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o opštinskim i nekategorisanim putevima na teritoriji Opštine Smederevska Palanka, a

na osnovu predloga Mesne zajednice Vlaški Do, članovi Veća su utvrdili Predog o promeni naziva ulice u ovom selu, koja umesto dosadašnjeg naziva – Šulejićeva, treba da dobije ime – Dr Radmila Milentijević.

IMG_6232Odgovarajući na pitanja novinara, posle sednice Opštinskog veća, Radoslav Milojičić je još jednom ponovio da opštinsko rukovodstvo Smederevske Palanke, u nastojanju da obezbedi bolje uslove za život i rad stanovnika naše opštine, neprestano ometaju određene političke interesne grupacije.

– Direktor jednog resora u Ministarstvu poljoprivrede je smenjen zbog toga što nije hteo da zaustavi realizaciju programa Komasacije u Opštini Smederevska Palanka – rekao je Milojičić. – Moram da napomenem da smo jedina opština južno d Save i Dunava koja je uspela da konkuriše na vreme i koja je za to imala već pripremljenu dokumentaciju. A taj čovek je zbog pritisaka iz Srpske devičanske stranke, tačnije od strane njihovog šefa, čuvenog Đavola iz Azanje, smenjen.

Milojičić je naveo i da ća sednici Skupštine opštine da navede ime i prezime čoveka koji nije hteo da zaustavi ono što je dobro za žitelje Smederevske Palanke  zbog čega je sankcionisan.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.