ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

Одржана 85. седница Општинског већа: О РЕБАЛАНСУ БУЏЕТА И УЛАГАЊУ У ИНФРАСТРУКТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ

IMG_6219Најважније тачке 85. седнице Општинског већа биле су Разматрање извештаја о извршењу буџета за претходни деветомесечни период, и Утврђивање предлога ребаланса буџета за 2015. годину.

Михајло Гаговић, начелник Одељења за финансије Општине, поднео је исцрпан извештај о извршењу буџета за период јануар-септембар текуће године. Према овом извештају, у протеклих девет месеци, остварени су буџетски приходи у износу од 724.143.667,72 динара, што у односу на целокупне планиране приходе за 2015. годину представља 55,7 процената, односно 74,2 процента планираних прихода за период од првог септембра до тридесетог октобра ове године. У истом периоду забележени су расходи, у једнаком износу као и приходи, по разним буџетским ставкама. Коришћена је и текућа буџетска резерва, за реализацију Уговора о коришћењу средстава за уређење (ревитализацију) пољских путева, за санацију рукометног и кошаркашког терена и изградњу трибина у оквиру Основне школе „Радомир Лазић“ у Азањи, као и за санацију оштећене носеће конструкције „ТМ 3 таваница“, у Основној школи „Херој Радмила Шишковић“ у Смедеревској Паланци.

– Није баш сјајно, али није ни лоше, ако имамо у виду у каквим се условима налазимо – прокоментарисао је после завршетка седнице, извршење буџета у протеклом деветомесечном периоду председник Општине Радослав Милојичић Кена. – Имамо умањени трансфер из Републике, а неке приходе нисмо успели да остваримо. Али, то је реалност. Видимо да је свуда тешка ситуација и да све институције, локална самоуправа, а пре свега грађани тешко живе . Наравно, сви сем Синише Малог и Српске девичанске странке. Заиста је тешка финансијска ситуација, а ми ћемо се трудити колико год будемо могли да је побољшамо.

IMG_6195Пошто су чланови Већа прихватили Извештај о извршењу буџета, који ће се наћи пред одборницима Скупштине општине већ у четвртак, 5. новембра, Гаговић је образложио Нацрт ребаланса буџета Општине Смедеревска Паланка за 2015. годину.

Сагледавајући досадашње извршење буџета, Нацрт ребаланса подразумева усклађивање и повећање дела прихода како би се приступило реализацији планираних капиталних инвестиција које су неопходне локалној самоуправи, а предлог је да се неопходне инвестиције спроведу са позиција текућих прихода.

–  Обезбедили смо из буџета општине 60 милиона динара за инфраструктурне радове –  изјавио је новинарима председник Општине.

На питање о расписивању тендера за уређење путних праваца на подручју општине и других инфраструктурних објеката, Милојичић је одговорио:

– Тендер је расписан на 85 милиона, али нећемо успети свих 85 милиона да обездедимо, већ ћемо поменутих 60 милиона утрошити пре свега за асфалтирање путева у сеоским и градским месним заједницама. Урадићемо и одређене деонице водоводне и канализационе мреже, тротоаре у ужем центру града, јер су заиста одређени тротоари у лошем стању. Ту ће бити утрошено тих 60 милиона, а ја још једном напомињем да то нису средства из муниципалних обвезница, већ да су то наша, „локална“ средства, средства грађана Смедеревске Паланке. Тендер је већ расписан и очекујемо да за месец дана почну радови.

Председник је додао да су значајна средства (око три милиона динара, као и средства за израду пројектне документације) уложена у реконструкцију школе у Селевцу, за шта је, такође, обезбеђена и помоћ Европске инвестиционе банке у износу од 30 милона динара.

– Аплицирали смо и за друге пројекте код Европске уније нагласио је Милојичић. – Сада идем на састанак са људима из UNDP, који ће финансирати још два додатна бунара на извориштима у Смедеревској Паланци и Трновчу, што ће побољшати капацитет воде. Да смо та средства добили у мају, не бисмо ни имали рестрикције, али морали смо да испоштујемо процедуре и тендере Европске уније. Ја не бих да помињем за које смо све школе аплицирали у Европској инвестиционој банци, и европским фондовима, зато што у нашој општини имамо посла са људима који нису утемељени у реалности и који ће покушати да покваре све што могу. Као да ће то неко од нас из руководства општине да носи кући. Па нико школу у Селвцу, или ХРШ, или комасацију, не може понети кући. Та средства не обезбеђујемо за нас, него за грађане Смедеревске Паланке. Питам се шта би ти људи радили када би дошли на власт, што се никада неће десити у Општини Смедеревска Паланка.

Пошто су чланови Већа гласањем утврдили Предлог ребаланса буџета за текућу годину, у оквиру треће тачке дневног реда утврђен је и Предлог Одлуке о изменама и допунама Плана детаљне регулације Бање „Паланачки Кисељак“ – целина III, Бања 2.

Чланови већа утврдили су и предлог о ангажовању ревизора, у циљу екстерне ревизије Завршног рачуна Општине за протеклу, 2014. годину.

На седници Већа утврђен је и Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о држању животиња на подручју Општине Смедеревска Паланка, према коме ће у првој градској зони граћани моћи да поседују само једног расног или ловачког пса, а овом одлуком се, такође, у централној градској зони забрањује формирање одгајивачница животиња.

Веће је утврдило предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о општинским и некатегорисаним путевима на територији Општине Смедеревска Паланка, а

на основу предлога Месне заједнице Влашки До, чланови Већа су утврдили Предог о промени назива улице у овом селу, која уместо досадашњег назива – Шулејићева, треба да добије име – Др Радмила Милентијевић.

IMG_6232Одговарајући на питања новинара, после седнице Општинског већа, Радослав Милојичић је још једном поновио да општинско руководство Смедеревске Паланке, у настојању да обезбеди боље услове за живот и рад становника наше општине, непрестано ометају одређене политичке интересне групације.

– Директор једног ресора у Министарству пољопривреде је смењен због тога што није хтео да заустави реализацију програма Комасације у Општини Смедеревска Паланка – рекао је Милојичић. – Морам да напоменем да смо једина општина јужно д Саве и Дунава која је успела да конкурише на време и која је за то имала већ припремљену документацију. А тај човек је због притисака из Српске девичанске странке, тачније од стране њиховог шефа, чувеног Ђавола из Азање, смењен.

Милојичић је навео и да ћа седници Скупштине општине да наведе име и презиме човека који није хтео да заустави оно што је добро за житеље Смедеревске Паланке  због чега је санкционисан.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *