Svečana Skupština Zemljoradničke zadruge Azanja: USVOJEN PROGRAM REORGANIZACIJE

zz3-300x225– Već smo krenuli u pregovore o otkupu mleka, stoke, pšenice, voćarsko-povrtarskih i vinogradarskih proizvoda , a kreće i izvoz naših poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište – istakao je Rodoljub Stanimirović, direktor ZZ „Azanja“

Na Svečanoj sednici Skupštine zadrugara Zemljoradničke zadruge Azanja, sazvanoj povodom usvajanja Plana i programa reorganizacije najstarije zemljoradničke zadruge u Srbiji (osnovane pre 122 godine), u prisustvu članova i uglednih gostiju, pročitan je izveštaj o koracima koji su predizimani u cilju njenog opstanka.

Pozdravljajući ugledne goste, među kojima su bili predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihajlović, zamenik predsednika SO, Živko Petrović, načelnik Centra Bezbedonosno-informativne agencije u Nišu, Dragan Marković Markoni, direktor Izdavačke kuće „Hesperia“, Zorica Stablović Bulajić, i mnogi drugi – Radoljub Stanimirović, direktor Zadruge, izneo je hronologiju događaja, od trenutka kada je prihvatio dužnost rukovođenja Zadrugom.

– Na početku, 2011. i 2012. išli  smo uzlaznom putanjom. Sa mnogo više zaposlenih, nego što ih je sada, izmirivali smo obaveze, plate, doprinose, račune za električnu energiju i telefone, a izmirivali smo i obaveze iz prethodnog perioda. Naravno, i tada su postojale neizmirene obaveze iz prethodnog perioda, dug Poreskoj upravi, stari dug za električnu energiju, koji je uvećan tri puta, zbog kamate. Najteži problem za Zadrugu nastaje kada je Živomir Stepić, jedan od radnika koji su uživali sve privilegije, pokrenuo blokadu, a zz2nakon toga su to učinili i najveći poverioci , Elektroprivreda i Poreska uprava – objasnio je Stanimirović.

Prema njegovim rečima, posle upoznavanja članova Skupštine Zadruge sa trenutnim stanjem, i prihvatanja predloga da se krene u proces reorganizacije, za čije je sprovođenje on bio zadužen – taj je zadatak u potpunosti sproveden. Zahvaljujući angažovanju Stanimirovića, njegovih saradnika, a posebno ekonomiste Željka Mijuškovića, plan reorganizacije je usvojen, i tako je od stečaja i propasti spasena najstarija Zemljoradnička zadruga u Srbiji.

– Već smo krenuli u pregovore o otkupu mleka, stoke, pšenice, voćarsko-povrtarskih i vinogradarskih proizvoda , a kreće i izvoz naših poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište – istakao je Stanimirović, i na kraju pozvao sve koji to žele, koji imaju određene poslovne ideje, da postanu saradnici Zemljoradničke zadruge „Azanja“.

–  Devedesetih godina prošlog veka sve zadruge u Srbiji bile su u velikom problemu, jer je prevladavalo mišljenje da te tvorevine treba da budu uništene. Još uvek nemamo ni zakon o zadrugarstvu. Ja sam bio u prilici da gospodinu Stanimiroviću svojevremeno pomognem da se izvrše neke promene u Zemljoradničkoj zadruzi u Azanji. Mislim da smo tada uradili dobru stvar, i ja zahvaljujem gospodinu Stanimiroviću na trudu, na tome što smo sačuvali tu zadrugu od sigurnog stečaja, koji joj je

zz1pretio još pre tri ili četiri godine – rekao je okupljenima Živko Petrović, pomoćnik predsednika Skupštine opštine Smederevska Palanka.

Skupu se obratila i Zorica Stablović Bulajić, direktor Izdavačke kuće „Hesperia“, koja je štampala monografiju o zadrugarstvu u Srbiji.

– Mi smo se u ovoj knjizi potrudili da izaberemo baš ono što je poruka, što može ne samo da nas vrati istoriji, nego i da nas podstakne da malo više cenimo jedni druge, da više poštujemo tradiciju i da se više oslonimo na sopstvene snage.

Skupštini zadrugara, na kraju, obratio se i predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihajlović, koji je obećao podršku Saveza u budućim aktivnosti, i čestitao članovima  Skupštine na uspešno završenom procesu reorganizcije, koji je nedavno okončan pred Privrednim sudom u Požarevcu. Mihajlović je istakao da su zadruge, potvrđeno, idealan sistem organizovanja poljoprivredne proizvodnje, koji je prihvaćen i u zemljama Zapada, a da Zemljoradnička zadruga „Azanja“ svojim stodvaedestdvogodišnjim trajanjem pokazuje da se na temeljima tradicije može organizovati moderan pristup poljoprivredi.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *