Svečanost u Mladenovcu u znak sećanja na sanitetsku misiju škotskih žena u Srbiji u vreme Velikog rata

DSC06691U Mladenovcu je održana svečanost povodom 99 godina od postavljanja i posvećenja česme na Crkvencu. Ovaj događaj, kome su prisustvovali ministar u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, predstavnici ambasada zemalja koje su imale vojne misije u Srbiji tokom Velikog rata, kao i predsednik Opštine Smederevska Palanka Radoslav Milojičić Kena, upriličen je kao znak sećanja na sanitetsku misiju škotskih žena u Srbiji i njenog osnivača, dr Elzu Inglis – kojima su 1915. godine vojnici Moravske divizije prvog poziva, u znak zahvalnosti, podigli spomen česmu. Ova svečanost je ujedno bila povod da se još jednom javno izrazi zahvalnost brojnim humanitarnim misijama, koje su u vreme Prvog svetskog rata delovale u Srbiji.

DSC06672Vence ispred spomen-česme, posvećene dr Elzi Inglis i sanitetskoj misiji škotskih žena, položili su gradonačelnik Vranja i predsednik Opštine Mladenovac, a potom i ambasadori, vojni atašei ili prvi sekretari ambasada Velike Britanije, Holandije, Belgije, Australije, Kanade i Francuske, predstavnici Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. – podružnica Mladenovac, Opštinski odbor SUBNOR-a Mladenovac, Udruženje boraca ratova od 1990. do 1999. godine.

Obraćajući se skupu, predsednik Opštine Mladenovac, Dejan Čokić, rekao je da kao pojedinci i država dugujemo beskrajnu zahvalnost onima koji su tokom Prvog svetskog rata spasili stotine hiljada života.

-Verujem da neću preterati ako kažem da mnogi od nas, potomci tih vojnika i civila otrgnutih od sigurne smrti, dugujemo živote savezničkim lekarima i medicinskim sestrama-rekao je Čokić, podsetivši da je dr Inglis u Mladenovcu oformila prvu sanitetsku misiju škotskih žena u Srbiji.

UntitledMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije, Aleksandar Vulin, koji je položio venac u ime Vlade Srbije, podsetio je da je spomen česma u Mladenovcu građena u vreme kada je artiljerijom gađana prestonica Beograd.

-Ne možete a da ne budete ponosni na narod koji podiže spomenike u vreme kada mu se ruše kuće – rekao je, između ostalog, ministar Vulin.

Njegova ekselencija Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, obrativši se prisutnima na tečnom srpskom jeziku, naglasio je važnost odavanja pošte humanitarnim radnicima u Srbiji za vreme Velikog rata.

-Čuvajmo uspomenu na dr Inglis i preko 600 članova britanskih medicinskih misija. U tim strašnim danima, članovi sanitetskih misija borili su se protiv pegavog tifusa, iako su znali kakvim se opasnostima izlažu – naglasio je ambasador Kif.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.