ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Свечаност у Младеновцу у знак сећања на санитетску мисију шкотских жена у Србији у време Великог рата

DSC06691У Младеновцу је одржана свечаност поводом 99 година од постављања и посвећења чесме на Црквенцу. Овај догађај, коме су присуствовали министар у Влади Србије, Александар Вулин, представници амбасада земаља које су имале војне мисије у Србији током Великог рата, као и председник Општине Смедеревска Паланка Радослав Милојичић Кена, уприличен је као знак сећања на санитетску мисију шкотских жена у Србији и њеног оснивача, др Елзу Инглис – којима су 1915. године војници Моравске дивизије првог позива, у знак захвалности, подигли спомен чесму. Ова свечаност је уједно била повод да се још једном јавно изрази захвалност бројним хуманитарним мисијама, које су у време Првог светског рата деловале у Србији.

DSC06672Венце испред спомен-чесме, посвећене др Елзи Инглис и санитетској мисији шкотских жена, положили су градоначелник Врања и председник Општине Младеновац, а потом и амбасадори, војни аташеи или први секретари амбасада Велике Британије, Холандије, Белгије, Аустралије, Канаде и Француске, представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918. – подружница Младеновац, Општински одбор СУБНОР-а Младеновац, Удружење бораца ратова од 1990. до 1999. године.

Обраћајући се скупу, председник Општине Младеновац, Дејан Чокић, рекао је да као појединци и држава дугујемо бескрајну захвалност онима који су током Првог светског рата спасили стотине хиљада живота.

-Верујем да нећу претерати ако кажем да многи од нас, потомци тих војника и цивила отргнутих од сигурне смрти, дугујемо животе савезничким лекарима и медицинским сестрама-рекао је Чокић, подсетивши да је др Инглис у Младеновцу оформила прву санитетску мисију шкотских жена у Србији.

UntitledМинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Александар Вулин, који је положио венац у име Владе Србије, подсетио је да је спомен чесма у Младеновцу грађена у време када је артиљеријом гађана престоница Београд.

-Не можете а да не будете поносни на народ који подиже споменике у време када му се руше куће – рекао је, између осталог, министар Вулин.

Његова екселенција Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Србији, обративши се присутнима на течном српском језику, нагласио је важност одавања поште хуманитарним радницима у Србији за време Великог рата.

-Чувајмо успомену на др Инглис и преко 600 чланова британских медицинских мисија. У тим страшним данима, чланови санитетских мисија борили су се против пегавог тифуса, иако су знали каквим се опасностима излажу – нагласио је амбасадор Киф.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *