ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Светосавска свечаност у Водицама: ВЕРНИ ТРАДИЦИЈИ

IMG_0487Основна школа у Водицама, која делује у саставу ОШ „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци,  на леп начин обележила је Светог Саву. Њени учитељи и васпитачица приредили су богат пратећи програм у чијој реализацији су учествовали ђаци и деца из вртића. Централној свечаности у самој школи претходио је одлазак ученика у цркву са учитељем Миланом Тодоровићем. Овај угледни просветни IMG_0519радник је и зачетник Светосавске свечаности, која је у школи први пут одржана 1991. године. Од тада сваке године се на импозантан  начин  обележава школска слава.

Домаћин овогодишње свечаности био је лекар Опште болнице „Стефан Високи“ др Горан  Божић, који већ  деценију и по с породицом живи у Водицама. Једна учионица под кровом сеоске школа била је тесна за све они који су дошли да присуствују сечењу славског колача и програму водичких малишана. Овога пута у Водице су дошли и малишани IMG_0489из Дечјег села из Сремске Каменице са својим васпитачима на челу са Здравком Крунићем. Домаћини су се посебно побринули да им обезбеде лепе поклоне и пакетиће. Учитељ Милан Тодоровић који је и започео сарадњу са Дечјим селом поздравио их је дирљивим  речима заливеним и по неком сузом.

Колачар др Божић, у емотивном и надахнутом говору, подсетио је да су Косово и Метохија српска колевка изразивши наду да ће IMG_0516се потомци прогнаних кад тад вратити тамо где су остала њихова имања и огњишта.

-Ја то знам – додао је др Божић – јер тако хоће Бог.

Он је мештане Водица позвао на слогу и да се сви до једног заложе да и сами нешто ураде за своје село.

Учеснике ове свечаности поздравио је и председник Скупштине општине Смедеревска Паланка Славољуб Ђурић, одајући признање просветарима и другим структурама овог места на истрајавању у обележавању Светог Саве – школске славе.

Пригодну реч имао је и гост Здравко Крунић који је изнео да Дечје село построји већ 40 година и да је оно настало на иницијативу једног новосадског лекара.

IMG_0492-Ова деца имају своју кућу, расту као браћа и сестре, јер живе заједно – нагласио је Крунић. – Имају 12 својих станова, ни један од њих није купила држава, већ људи добре воље и широког срца.

Др Горан Божић предао је славу колачару за наредну годину. То је Водичанин Никола Станковић. Познат је и домаћин славе за 2017. годину. Он ће пола свеће и славског колача, како то традиција налаже, примити од Николе Станковића.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *