Svetosavska svečanost u Vodicama: VERNI TRADICIJI

IMG_0487Osnovna škola u Vodicama, koja deluje u sastavu OŠ „Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci,  na lep način obeležila je Svetog Savu. Njeni učitelji i vaspitačica priredili su bogat prateći program u čijoj realizaciji su učestvovali đaci i deca iz vrtića. Centralnoj svečanosti u samoj školi prethodio je odlazak učenika u crkvu sa učiteljem Milanom Todorovićem. Ovaj ugledni prosvetni IMG_0519radnik je i začetnik Svetosavske svečanosti, koja je u školi prvi put održana 1991. godine. Od tada svake godine se na impozantan  način  obeležava školska slava.

Domaćin ovogodišnje svečanosti bio je lekar Opšte bolnice „Stefan Visoki“ dr Goran  Božić, koji već  deceniju i po s porodicom živi u Vodicama. Jedna učionica pod krovom seoske škola bila je tesna za sve oni koji su došli da prisustvuju sečenju slavskog kolača i programu vodičkih mališana. Ovoga puta u Vodice su došli i mališani IMG_0489iz Dečjeg sela iz Sremske Kamenice sa svojim vaspitačima na čelu sa Zdravkom Krunićem. Domaćini su se posebno pobrinuli da im obezbede lepe poklone i paketiće. Učitelj Milan Todorović koji je i započeo saradnju sa Dečjim selom pozdravio ih je dirljivim  rečima zalivenim i po nekom suzom.

Kolačar dr Božić, u emotivnom i nadahnutom govoru, podsetio je da su Kosovo i Metohija srpska kolevka izrazivši nadu da će IMG_0516se potomci prognanih kad tad vratiti tamo gde su ostala njihova imanja i ognjišta.

-Ja to znam – dodao je dr Božić – jer tako hoće Bog.

On je meštane Vodica pozvao na slogu i da se svi do jednog založe da i sami nešto urade za svoje selo.

Učesnike ove svečanosti pozdravio je i predsednik Skupštine opštine Smederevska Palanka Slavoljub Đurić, odajući priznanje prosvetarima i drugim strukturama ovog mesta na istrajavanju u obeležavanju Svetog Save – školske slave.

Prigodnu reč imao je i gost Zdravko Krunić koji je izneo da Dečje selo postroji već 40 godina i da je ono nastalo na inicijativu jednog novosadskog lekara.

IMG_0492-Ova deca imaju svoju kuću, rastu kao braća i sestre, jer žive zajedno – naglasio je Krunić. – Imaju 12 svojih stanova, ni jedan od njih nije kupila država, već ljudi dobre volje i širokog srca.

Dr Goran Božić predao je slavu kolačaru za narednu godinu. To je Vodičanin Nikola Stanković. Poznat je i domaćin slave za 2017. godinu. On će pola sveće i slavskog kolača, kako to tradicija nalaže, primiti od Nikole Stankovića.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.