ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Светски Дан шале – 1. април

У свету се данас, 1. априла, обележава Дан шале, када људи праве безопасне смицалице и објављују лажне новости којима друге доводе у смешан положај.

Шала се назива првоаприлском шалом, а онај који направи смицалицу у тренутку објављивања шале узвикује „априли-ли“.

Неки шведски и норвешки листови пренели су да се ове године одричу првоаприлске шале да се не би створила додатна конфузија због ширења „лажних вести“.

У неким земљама, као у Великој Британији, Аустралији и Јужноафричкој Републици, подвале се праве само до поднева, а онај ко их направи после подне назива се „априлском будалом“ (April fool). У многим другим земљама шале се праве током целог дана.

Постоје разне верзије тумачења порекла 1. априла као Дана шале.

Према једној верзији, 1. април као Дан шале настао је када је у 16. веку померен дан Нове године са 25. марта на 1. јануар. До тада се у многим европским градовима Нова година славила 25. марта, а славље је трајало седам дана, односно до 1. априла. Према том тумачењу, они који су прихватили нови датум као дан Нове године збијали су шале с онима који су га и даље славили до 1. априла.

Међу познатим шалама је она на Би-Си-Сију 1957. године, када је британска телевизијска мрежа објавила да Швајцарци беру шпагете с дрвета. Прилог је говорио о томе да је коначно искорењен напасник „шпагетни жижак“.

Велики број гледалаца се јавио уредништву те телевизије да би сазнали о могућностима да сами узгајају своја стабла са шпагетама.

Позната шала је била и изум хамбургера за леворуке људе. Бургер Кинг из САД објавио је 1998. године рекламу о хамбургерима за леворуке, који су направљени тако да им садржај цури с десне стране.

Неки догађаји који су се заиста десили 1. априла често су прихватани с неверицом. Иран је 1979. године прогласио 1. април Даном Републике. До данас многи не верују да је то стварни празник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *