Svetski dan socijalne pravde i Dan Socijaldemokratske partije Srbije

socijalna-pravda_660x33020. februar se obeležava kao Svetski dan socijalne pravde, čiji je cilj borba protiv siromaštva i stvaranje jednakih šansi za sve. Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 20. februar za Međunarodni dan socijalne pravde na zasedanju 2007. godine.

Obeležavanje tog datuma započelo je 2009. godine, a na taj dan promovišu se napori na uklanjanju problema siromaštva, isključenosti i nezaposlenosti.

Cilj aktivnosti kojima će biti obeležen Međunarodni dan socijalne pravde, su skretanje pažnje šire društvene javnosti na nejednak i neravnopravan materjalni položaj žrtava porodičnog nasilja i na razvijanje osetljivosti prema sve prisutnijem problemu porodičnog nasilja u našem društvu. Iako je porodično nasilje zastupljeno u svim slojevima društva, žrtve porodičnog nasilja su najčešće žene koje nisu zaposlene i ne poseduju ličnu imovinu pa im je, kada izađu iz kruga nasilja, veoma teško da obezbede sredstva za ispunjenje osnovnih potreba i ostvare pristojan život.

U Srbiji, oko 10 odsto stanovništva živi u teškom siromaštvu, a mnoge društvene grupe nalaze se na marginama društvenog života, u nemogućnosti da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, stanovanje.

Zato je danas više nego u drugim vremenima neophodno pokazati humanizam, solidarnost i odgovornost za one koji su najugroženiji i najranjiviji i koji bez pomoći šire društvene zajednice ne mogu rešiti svoje osnovne egzistencijalne probleme.

novineOvaj dan Socijaldemokratska partija Srbije (i Opštinski odbor u Smederevskoj Palanci) obeležava kao Dan stranke kada se nizom aktivnosti skreće pažnja na potrebu za ravnopravnošću i jednakim šansama za sve ljude.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.