ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Светски дан социјалне правде и Дан Социјалдемократске партије Србије

socijalna-pravda_660x33020. фебруар се обележава као Светски дан социјалне правде, чији је циљ борба против сиромаштва и стварање једнаких шанси за све. Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 20. фебруар за Међународни дан социјалне правде на заседању 2007. године.

Обележавање тог датума започело је 2009. године, а на тај дан промовишу се напори на уклањању проблема сиромаштва, искључености и незапослености.

Циљ активности којима ће бити обележен Међународни дан социјалне правде, су скретање пажње шире друштвене јавности на неједнак и неравноправан матерјални положај жртава породичног насиља и на развијање осетљивости према све присутнијем проблему породичног насиља у нашем друштву. Иако је породично насиље заступљено у свим слојевима друштва, жртве породичног насиља су најчешће жене које нису запослене и не поседују личну имовину па им је, када изађу из круга насиља, веома тешко да обезбеде средства за испуњење основних потреба и остваре пристојан живот.

У Србији, око 10 одсто становништва живи у тешком сиромаштву, а многе друштвене групе налазе се на маргинама друштвеног живота, у немогућности да остваре право на здравствену заштиту, образовање, становање.

Зато је данас више него у другим временима неопходно показати хуманизам, солидарност и одговорност за оне који су најугроженији и најрањивији и који без помоћи шире друштвене заједнице не могу решити своје основне егзистенцијалне проблеме.

novineОвај дан Социјалдемократска партија Србије (и Општински одбор у Смедеревској Паланци) обележава као Дан странке када се низом активности скреће пажња на потребу за равноправношћу и једнаким шансама за све људе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *