ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Трагом једне давне иницијативе: КАД ЋЕ ГЛАВАШ ДОБИТИ СПОМЕНИК?

-Макету, рад вајара Славомира Милетића, већ петнаестак година чува новинар и писац Предраг Цветковић

 

Станоје Стаматовић Главаш, знаменити војвода и несуђени српски вожд, иако је било више иницијатива, још  нема у завичају  споменик достојан његове историјске славе. Један од оних који се залагао да се знаменитом Глибовчанину подигне споменик је и новинар и писац Предраг Цветковић. Он је већ петнаестак година власник макете споменика Главашу, чији је аутор вајар Славомир Милетић из села Бошњане, који деценијама живи и ствара у Холандији.

-Макету је направио приликом једне посете мојој породици – сећа Цветковић. – Тада смо разговарали како би било лепо да неко своје вајарско дело остави у свом ширем завичају. Тако се родила идеја да ваја споменик Главашу. На моје изненађење, одмах се дао на посао. Поцепао је моју стару мајицу, узео гипс који сам имао, и почео да обликује макету стојеће Главашеве фигуре. Радио је прилично брзо и са неким посебним уметничким усхићењем.

Славомир Милетић, који је славу уметника стекао у иностранству, био је вољан да споменик Станоју Главашу уради без пара. У Скупштини општине започети су разговори да се споменик постави у ужем центру града. Нажалост, Цветковићева идеја и Милетићева спремност да ради на споменику Главашу, нису уродили плодом.

Цветковић, ипак, гаји наду да ће један од кључних људи из вођства Првог српског устанка кад тад добити споменик, ако не у Смедеревској Паланци, а оно бар тамо где данас живи највише његових потомака – у Сирогојну на Златибору.

Д. Ј.

 

One thought on “Трагом једне давне иницијативе: КАД ЋЕ ГЛАВАШ ДОБИТИ СПОМЕНИК?

  • Maketa i nije preterano reprezentativna. U nekoj idealnoj situaciji, valjalo bi postaviti spomenik Glavasa na konju recimo. Odgovarajuca pozicija bi bila preko puta konaka gde je sada bilbord. Na taj nacin, imali bi zaokruzenu celinu trga, sto bi gradu dalo novi sjaj.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *