Tragom jedne davne inicijative: KAD ĆE GLAVAŠ DOBITI SPOMENIK?

-Maketu, rad vajara Slavomira Miletića, već petnaestak godina čuva novinar i pisac Predrag Cvetković

 

Stanoje Stamatović Glavaš, znameniti vojvoda i nesuđeni srpski vožd, iako je bilo više inicijativa, još  nema u zavičaju  spomenik dostojan njegove istorijske slave. Jedan od onih koji se zalagao da se znamenitom Glibovčaninu podigne spomenik je i novinar i pisac Predrag Cvetković. On je već petnaestak godina vlasnik makete spomenika Glavašu, čiji je autor vajar Slavomir Miletić iz sela Bošnjane, koji decenijama živi i stvara u Holandiji.

-Maketu je napravio prilikom jedne posete mojoj porodici – seća Cvetković. – Tada smo razgovarali kako bi bilo lepo da neko svoje vajarsko delo ostavi u svom širem zavičaju. Tako se rodila ideja da vaja spomenik Glavašu. Na moje iznenađenje, odmah se dao na posao. Pocepao je moju staru majicu, uzeo gips koji sam imao, i počeo da oblikuje maketu stojeće Glavaševe figure. Radio je prilično brzo i sa nekim posebnim umetničkim ushićenjem.

Slavomir Miletić, koji je slavu umetnika stekao u inostranstvu, bio je voljan da spomenik Stanoju Glavašu uradi bez para. U Skupštini opštine započeti su razgovori da se spomenik postavi u užem centru grada. Nažalost, Cvetkovićeva ideja i Miletićeva spremnost da radi na spomeniku Glavašu, nisu urodili plodom.

Cvetković, ipak, gaji nadu da će jedan od ključnih ljudi iz vođstva Prvog srpskog ustanka kad tad dobiti spomenik, ako ne u Smederevskoj Palanci, a ono bar tamo gde danas živi najviše njegovih potomaka – u Sirogojnu na Zlatiboru.

D. J.

 

You may also like...

1 Response

  1. Sasa kaže:

    Maketa i nije preterano reprezentativna. U nekoj idealnoj situaciji, valjalo bi postaviti spomenik Glavasa na konju recimo. Odgovarajuca pozicija bi bila preko puta konaka gde je sada bilbord. Na taj nacin, imali bi zaokruzenu celinu trga, sto bi gradu dalo novi sjaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *