Tribina u Miloševcu: „PODRŠKA DECI NAKON IZLASKA IZ HRANITELJSKIH PORODICA“

unnamedFondacija SOS Dečija sela Srbija će u okviru projekta „SuperBus“, koji sprovodi zajedno sa kompanijom „Vip mobile“, održati tribinu u Miloševcu pod nazivom „Podrška deci nakon izlaska iz hraniteljskih porodica“. Tribina će biti održana 28. oktobra sa početkom u 12 časova u Centru za porodični smeštaj dece „Rada Mladenović Đulić Crna“, Miloševac.

Cilj tribine je iniciranje što kvalitetnije podrške deci koja izlaze iz sistema socijalne zaštite, nakon napuštanja hraniteljske porodice, kao i razmatranje predloga o adekvatnom pružanju pomoći deci na putu osamostaljivanja u lokalnoj zajednici. Učesnici tribine su hranitelji, predstavnici Centara za porodični smeštaj dece „Rada Mladenović Đulić Crna“, Miloševac, CSR Velika Plana, CSR Smederevska Palanka, CSR Smederevo, predstavnici MZ Miloševac, Opštine Velika Plana – načelnik društvene delatnosti, predstavnici Nacionalne služba za zapošljavanje – Velika Plana, NVO „Volja za životom“, Velika Plana.

Selo Miloševac ima tradiciju hraniteljstva dugu 77 godina i do sada je u ovom malom mestu više od 5.000 mališana pronašlo svoj dom. Trenutno, Centar za porodični smeštaj Miloševac brine o 215 dece smeštenih u oko 120 hraniteljskih porodica. Deca koja odrastaju u institucijama nemaju priliku da izgrade stabilnu vezu sa odraslom osobom, a taj odnos je važan preduslov za kontinuitet u razvoju mlade osobe. Stoga se hraniteljstvo smatra najboljom opcijom posle funkcionalne biološke porodice. U Srbiji je trenutno 7.500 dece bez roditeljskog staranja. Prema podacima Centra za porodični smeštaj i usvojenje u našoj zemlji je 4.500 hranitelja, koji u svojim domovima zbrinjavaju više od 6.000 dece. Ovaj oblik brige o deci, sa tendencijom stalnog rasta, zauzima apsolutni primat u zemlji.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.