ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Трибина у Милошевцу: „ПОДРШКА ДЕЦИ НАКОН ИЗЛАСКА ИЗ ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА“

unnamedФондација СОС Дечија села Србија ће у оквиру пројекта „СуперБус“, који спроводи заједно са компанијом „Вип мобиле“, одржати трибину у Милошевцу под називом „Подршка деци након изласка из хранитељских породица“. Трибина ће бити одржана 28. октобра са почетком у 12 часова у Центру за породични смештај деце „Рада Младеновић Ђулић Црна“, Милошевац.

Циљ трибине је иницирање што квалитетније подршке деци која излазе из система социјалне заштите, након напуштања хранитељске породице, као и разматрање предлога о адекватном пружању помоћи деци на путу осамостаљивања у локалној заједници. Учесници трибине су хранитељи, представници Центара за породични смештај деце „Рада Младеновић Ђулић Црна“, Милошевац, ЦСР Велика Плана, ЦСР Смедеревска Паланка, ЦСР Смедерево, представници МЗ Милошевац, Општине Велика Плана – начелник друштвене делатности, представници Националне служба за запошљавање – Велика Плана, НВО „Воља за животом“, Велика Плана.

Село Милошевац има традицију хранитељства дугу 77 година и до сада је у овом малом месту више од 5.000 малишана пронашло свој дом. Тренутно, Центар за породични смештај Милошевац брине о 215 деце смештених у око 120 хранитељских породица. Деца која одрастају у институцијама немају прилику да изграде стабилну везу са одраслом особом, а тај однос је важан предуслов за континуитет у развоју младе особе. Стога се хранитељство сматра најбољом опцијом после функционалне биолошке породице. У Србији је тренутно 7.500 деце без родитељског старања. Према подацима Центра за породични смештај и усвојење у нашој земљи је 4.500 хранитеља, који у својим домовима збрињавају више од 6.000 деце. Овај облик бриге о деци, са тенденцијом сталног раста, заузима апсолутни примат у земљи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *