TROPSKI DANI

 

novi-sad-yveydana-jovanovic-46Smederevska Palanka, 19. jul 2015.

Smederevska Palanka je u subotu, 18. jula bila jedan od najtoplijih gradova u Srbiji. Posle Ćuprije, u kojoj je juče izmereno 38 stepeni, najtopliji je bio upravo naš grad, sa 37,7 stepeni celzijusa.

Danas u 11 časova temperatura u našem gradu iznosila je 33 stepena, što je za skoro dva stepena više nego juče u isto vreme. Prema najavama meteorologa danas nas očekuje ekstremno topao dan, sa temeraturama do četrdesetog podeoka Celzijusove skale, pa ostaje da se nadamo da danas neće biti oboren temperaturni rekord, zabeležen inače upravo na meteorološkoj stanici u Smederevskoj Palanci, 24. jula 2007. kada je izmereno 44,9 stepeni, što je najviša temperatura ikada zabeležena u Srbiji.

Našoj redakciji juče  su se javljali čitaoci portala Palanačkih, tvrdeći da su izmerili znatno višu temperaturu od one koja je saopštena. To ne znači da su meteorološki izveštaji fingirani, nego je reč o tome da je temperatura u gradu, naročito na terasama koje „zrače“ akumuliranu toplotu, i za nekoliko stepeni viša nego ona izmerena na meteorološkim stanicama.

Visoka temperatura negativno se odražava na zdravlje ljudi. U Smederevskoj Palanci tokom noći obavljeno je više intervencija hitne pomoći nego obično (9 terenskih intervencija). Lekari savetuju da se ne izlazi iz kuće sve do 18 časova, da se uzima dosta tečnosti i da se fizičke aktivnosti svedu na najmanju moguću meru.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.