ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоОбразовање

У Азањи одржан Огледни јавни час „Пут ратника и страдалника“

1Пред око стотинак ученика и наставника ОШ „Радомир Лазић“ и мештана Азање одржан je  Огледни јавни час посвећен Албанској голготи.

Час, који је назван „Пут ратника и страдалника“, по замисли предметног наставника историје Дамира С. Живковића, реализовало је 13 ученика седмог и осмог разреда.

Учествовали су: Марко Талијан, Александар Талијан, Тамара Поповић, Тијана Радисављевић, Димитрије Јелић, Теодора Јанчић, Александра Јоксимовић, Александра Ранковић, Теодора Ћосић, Јована Батинић, Матија Витић, Немања Поповић и Марко Никодијевић.

На овај начин азањска школа је обележила јубилеј, 100 година од Албанске голготе, јер је 3 (6)управо 15. јануара 1916. Никола Пашић, председник владе Краљевине Србије, завапио за помоћ код Савезника. Вапај Србије чуо је најпре руски цар Николај Други Романов који је већ 18. јануара запретио изласком из рата уколико се Србима не помогне у Албанији.

Ученици су кроз нарацију, стихове и песму дочарали један од најтежих периода српске историје уз пригодну мултимедијалну презентацију.

Историјска секција ОШ „Радомир Лазић“ овим путем се захваљује свима који су испратили овај догађај, а нарочито локалним медијима: ТВ Јасеница, која је и снимила цео догађај, 3 (20)интернет порталу „Паланка данас“ те „Паланачким варошким новинама“ (штампани и електронски медиј).

План Историјске секције у наредном периоду јесте приказивање овог јавног часа и у другим основним школама у ближој околини.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *