U Azanji održan Ogledni javni čas „Put ratnika i stradalnika“

1Pred oko stotinak učenika i nastavnika OŠ „Radomir Lazić“ i meštana Azanje održan je  Ogledni javni čas posvećen Albanskoj golgoti.

Čas, koji je nazvan „Put ratnika i stradalnika“, po zamisli predmetnog nastavnika istorije Damira S. Živkovića, realizovalo je 13 učenika sedmog i osmog razreda.

Učestvovali su: Marko Talijan, Aleksandar Talijan, Tamara Popović, Tijana Radisavljević, Dimitrije Jelić, Teodora Jančić, Aleksandra Joksimović, Aleksandra Ranković, Teodora Ćosić, Jovana Batinić, Matija Vitić, Nemanja Popović i Marko Nikodijević.

Na ovaj način azanjska škola je obeležila jubilej, 100 godina od Albanske golgote, jer je 3 (6)upravo 15. januara 1916. Nikola Pašić, predsednik vlade Kraljevine Srbije, zavapio za pomoć kod Saveznika. Vapaj Srbije čuo je najpre ruski car Nikolaj Drugi Romanov koji je već 18. januara zapretio izlaskom iz rata ukoliko se Srbima ne pomogne u Albaniji.

Učenici su kroz naraciju, stihove i pesmu dočarali jedan od najtežih perioda srpske istorije uz prigodnu multimedijalnu prezentaciju.

Istorijska sekcija OŠ „Radomir Lazić“ ovim putem se zahvaljuje svima koji su ispratili ovaj događaj, a naročito lokalnim medijima: TV Jasenica, koja je i snimila ceo događaj, 3 (20)internet portalu „Palanka danas“ te „Palanačkim varoškim novinama“ (štampani i elektronski medij).

Plan Istorijske sekcije u narednom periodu jeste prikazivanje ovog javnog časa i u drugim osnovnim školama u bližoj okolini.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.