U centru grada obeležen Svetski dan bubrega: „KAKO DA SAČUVAM SVOJE BUBREGE“

DSC05518Svetski  dan bubrega obeležen je i ove godine u Smederevskoj Palanci na trgu kod fontane. Pokretač i glavni organizator ove manifestacije u našem gradu, i susednoj Velikoj Plani, prim. dr Verica Đorđević, internista-nefrolog, objasnila je da se ovogodišnji Dan bubrega odvija pod sloganom „Kako da sačuvam svoje bubrege“.

Doktorka Đorđević je objasnila da postoje faktori rizika, pušenje, uzimanje nefrotoksičnih lekova bez saveta lekara, visok krvni pritisak, dijabetes, gojaznost…, koji zahtevaju redovnu kontrolu. Kontrola rada bubrega obavlja se jednostavno, pregledom urina, koji je, kako je istakla dr Đorđević, lična karta bubrega.

Ove godine u obeležavanje Svetskog dana bubrega uključen je i dr Nikola Ristić, pedijatar-nefrolog. Postoje mnoge naizgled bezazlene bolesti koje mogu da ostave posledice po funkciju bubrega, objasnio je dr Ristić. Zato je značajno da se redovnim kontrolama urina dece, prilikom svakog, čak i najbezazlenijeg febrilnog stanja, na vreme uoči oštećenje, kako bi se izbegle posledice koje mogu da nastupe i posle više decenija.

DSC05515U organizaciji Udruženja bubrežnih bolesnika „Kidnej“, na trgu je organizovano merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Predsednik Udruženja „Kidnej“, Zvonko Jelić i dr Verica Đorđević, zahvalili su sponzorima i ljudima dobre volje, koji pomažu u održavanju ovih akcija, a posebno Opštini Smederevska Palanka, čiji je predsednik, Radoslav Milojičić Kena, danas obišao ovu manifestaciju.

I danas su na trgu potpisivane  donorske kartice. Transplatacija je najbolji način lečenja trajne insuficijencije bubrega, naročito kod dece, kojima presađen bubreg omogućuje normalan život i otklanja potrebu za hemodijalizom.

 

V. Đ.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.