ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У центру града обележен Светски дан бубрега: „КАКО ДА САЧУВАМ СВОЈЕ БУБРЕГЕ“

DSC05518Светски  дан бубрега обележен је и ове године у Смедеревској Паланци на тргу код фонтане. Покретач и главни организатор ове манифестације у нашем граду, и суседној Великој Плани, прим. др Верица Ђорђевић, интерниста-нефролог, објаснила је да се овогодишњи Дан бубрега одвија под слоганом „Како да сачувам своје бубреге“.

Докторка Ђорђевић је објаснила да постоје фактори ризика, пушење, узимање нефротоксичних лекова без савета лекара, висок крвни притисак, дијабетес, гојазност…, који захтевају редовну контролу. Контрола рада бубрега обавља се једноставно, прегледом урина, који је, како је истакла др Ђорђевић, лична карта бубрега.

Ове године у обележавање Светског дана бубрега укључен је и др Никола Ристић, педијатар-нефролог. Постоје многе наизглед безазлене болести које могу да оставе последице по функцију бубрега, објаснио је др Ристић. Зато је значајно да се редовним контролама урина деце, приликом сваког, чак и најбезазленијег фебрилног стања, на време уочи оштећење, како би се избегле последице које могу да наступе и после више деценија.

DSC05515У организацији Удружења бубрежних болесника „Киднеј“, на тргу је организовано мерење крвног притиска и нивоа шећера у крви. Председник Удружења „Киднеј“, Звонко Јелић и др Верица Ђорђевић, захвалили су спонзорима и људима добре воље, који помажу у одржавању ових акција, а посебно Општини Смедеревска Паланка, чији је председник, Радослав Милојичић Кена, данас обишао ову манифестацију.

И данас су на тргу потписиване  донорске картице. Трансплатација је најбољи начин лечења трајне инсуфицијенције бубрега, нарочито код деце, којима пресађен бубрег омогућује нормалан живот и отклања потребу за хемодијализом.

 

В. Ђ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *