ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Институт Гоша почео курс за IWI-C

daf014f465bd4424e656b8a2a5510de9Одговарајући на захтеве тржишта и ослушкујући потребе појединаца и предузећа, која би се евентуално укључила у реализацију Јужног тока, у организацији Института Гоша започела је едукација међународних инспектора у заваривању IWI-C.

Курс ће се реализовати по програму Међународног института за заваривање (IIW), а отворен је 25. септембра у просторијама Института Гоша у Београду, Милана Ракића 35. О значају овог курса говорио је вршилац дужности директора Института Гоша, Мирко Личина, дипл.инж., и извршни руководилац Националног овлашћеног тела ДУЗС-Церт Перс, др Венцислав Грабулов, дипл.инж., представник Србије у IAB групи.
Према плану и програму IWI-C курса предавања ће се одржавати на две локације, теоријски део у Београду, док се ће практична обука одржавати у просторијама Института Гоша у Смедеревској Паланци. Укупно трајање курса је 97 часова, са продужењем од 20 посто за полазнике из иностранства.
Важно је истаћи да се IWI-C едукација спроводи према строгим међународним стандардима, након које кандидати који су успешно положиили предвиђени курс, добијају диплому која је валидна у читавом свету. С обзиром на висок ниво одговорности коју собом носи, диплома IWI-C представља и далеко захтевнији ниво знања и вештина кандидата који су предходно завршили курс за међународне инжењере и технологе заваривања. Стицањем дипломе међународних инспектора у заваривању, кандидати ће моћи да раде на најодговорнијим пословима инспекције заварених спојева у свим производним гранама, машинство, енергетика, прехрамбена индустрија и остало. Курс за међународне инспекторе у заваривању је организован у Институту Гоша у циљу проширивања делатности и на основу изражених потреба од стране пословних партнера, као и објективним потребама тржишта рада за високо квалификованим особљем у заваривању.
У Институту Гоша у Београду се упоредо обавља и тренинг за ултразвучну контролу заварених спојева за групу од десетак полазника, а 27. октобра започиње и најављени курс за међународне инжењере и технологе заваривања, за школску 2014./2015.
Треба подсетити, да у оквиру Института Гоша постоји Центар за образовање међународних инжењера заваривања, међународних технолога заваривања и образовање међународних инспектора у заваривању. Обука заваривача се врши за следеће поступке: 111 РЕЛ, 141 ТИГ, 131/135/136 МИГ/МАГ и 311 гасно заваривање. Центар је опремљен да сваког тренутка одговори на захтеве и потребе тржишта у земљи и окружењу.

Зорица Матић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *