U Institut Goša počeo kurs za IWI-C

daf014f465bd4424e656b8a2a5510de9Odgovarajući na zahteve tržišta i osluškujući potrebe pojedinaca i preduzeća, koja bi se eventualno uključila u realizaciju Južnog toka, u organizaciji Instituta Goša započela je edukacija međunarodnih inspektora u zavarivanju IWI-C.

Kurs će se realizovati po programu Međunarodnog instituta za zavarivanje (IIW), a otvoren je 25. septembra u prostorijama Instituta Goša u Beogradu, Milana Rakića 35. O značaju ovog kursa govorio je vršilac dužnosti direktora Instituta Goša, Mirko Ličina, dipl.inž., i izvršni rukovodilac Nacionalnog ovlašćenog tela DUZS-Cert Pers, dr Vencislav Grabulov, dipl.inž., predstavnik Srbije u IAB grupi.
Prema planu i programu IWI-C kursa predavanja će se održavati na dve lokacije, teorijski deo u Beogradu, dok se će praktična obuka održavati u prostorijama Instituta Goša u Smederevskoj Palanci. Ukupno trajanje kursa je 97 časova, sa produženjem od 20 posto za polaznike iz inostranstva.
Važno je istaći da se IWI-C edukacija sprovodi prema strogim međunarodnim standardima, nakon koje kandidati koji su uspešno položiili predviđeni kurs, dobijaju diplomu koja je validna u čitavom svetu. S obzirom na visok nivo odgovornosti koju sobom nosi, diploma IWI-C predstavlja i daleko zahtevniji nivo znanja i veština kandidata koji su predhodno završili kurs za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja. Sticanjem diplome međunarodnih inspektora u zavarivanju, kandidati će moći da rade na najodgovornijim poslovima inspekcije zavarenih spojeva u svim proizvodnim granama, mašinstvo, energetika, prehrambena industrija i ostalo. Kurs za međunarodne inspektore u zavarivanju je organizovan u Institutu Goša u cilju proširivanja delatnosti i na osnovu izraženih potreba od strane poslovnih partnera, kao i objektivnim potrebama tržišta rada za visoko kvalifikovanim osobljem u zavarivanju.
U Institutu Goša u Beogradu se uporedo obavlja i trening za ultrazvučnu kontrolu zavarenih spojeva za grupu od desetak polaznika, a 27. oktobra započinje i najavljeni kurs za međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja, za školsku 2014./2015.
Treba podsetiti, da u okviru Instituta Goša postoji Centar za obrazovanje međunarodnih inženjera zavarivanja, međunarodnih tehnologa zavarivanja i obrazovanje međunarodnih inspektora u zavarivanju. Obuka zavarivača se vrši za sledeće postupke: 111 REL, 141 TIG, 131/135/136 MIG/MAG i 311 gasno zavarivanje. Centar je opremljen da svakog trenutka odgovori na zahteve i potrebe tržišta u zemlji i okruženju.

Zorica Matić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.