ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У посети Смедеревској Паланци били представници ”Color media communikations”: ПРИПРЕМЕ ЗА ПОСЕТУ АМБАСАДОРА ПЈЕРА КОШАРА И ДЕЛЕГАЦИЈЕ ГРЕНОБЛА

У посети Смедеревској Паланци били су представници „Color media communikations“ у оквиру припрема посете Пјера Кошара (Pierre Cochard) амбасадора Француске у Србији и француске делегације из Гренобла поводом обнове пријатељства Гренобла и Смедеревске Паланке.

Прошло је готово једно столеће од прве посете француске делегације Паланци, а траг овог пријатељства сачуван је у називу Француске улице у Паланци и Руе де Паланка у Греноблу. -Данас смо обишли Народни музеј где је постављена изложба о везама Србије и Француске, уз осврт на долазак француске делегације у Смедеревску Паланку коју је предводио Пол Мистрал. Такође смо обишли Музеј ”Гоша” који се налази у кругу фабрике, а у коме сталну поставку чине експонати, фотографије и документа из доба оснивања фабрике „АД Јасеница“, која је била резултат заједничког удела француског и српског капитала. Још две, једнако занимљиве, локације су Француска улица и спомен обележје у парку код ОШ „ХИМ“, које је подигнуто поводом стогодишњице ескадриле МЦ 99 – рекао je, тим поводом, председник Општине, Никола Вучен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *