U Smederevskoj Palanci obeležen Dan pobede u Drugom svetskom ratu: DAN KAD JE KAPITULIRAO TREĆI RAJH

-Deveti maj se danas slavi i kao DAN SUBNOR-a Srbije

 

U Smederevskoj Palanci je, polaganjem venaca na spomenik narodnim herojima Donje Jasenice, obeležen 9. maj – Dan pobede u Drugom svetskom ratu. Venac je prvo položila delegacija Opštine na čelu sa predsednikom Toplicom Pintorovićem, potom su to učinili SUBNOR, Opštinska organizacija penzionera i PUPS.

Prigodan govor održao je inženjer Miodrag Moda Lazić, predsednik SUBNOR-a, koji jer istakao daje Drugi svetski rat po broju žrtava bio najsuroviji u istoriji čovečanstva. Vođen je na teritoriji 40 država, a u njemu je učestvovala milijarda i 700  miliona ljudi, odnosno 80 odsto svetskog stanovništva. Život je izgubilo 50 miliona ljudi: 19 miliona vojnika i 31 milion civila.

-Među vojskama koje su  1944. godine započele okruženje nacističke Nemačke, bile su i jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije – podsetio je Lazić.- Poražena nemačka vojska je 9. maja, pred savezničkom komandom u Berlinu, potpisala bezuslovnu kapitulaciju Trećeg Rajha.

Četiri godine kasnije, 9. maja 1948., održan je Osnivački kongres SUBNOR-a Srbije. Dan pobede je danas i Dan boračke organizacije Srbije.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.