ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

 У Смедеревској Паланци обележен Дан победе у Другом светском рату: ДАН КАД ЈЕ КАПИТУЛИРАО ТРЕЋИ РАЈХ

-Девети мај се данас слави и као ДАН СУБНОР-а Србије

 

У Смедеревској Паланци је, полагањем венаца на споменик народним херојима Доње Јасенице, обележен 9. мај – Дан победе у Другом светском рату. Венац је прво положила делегација Општине на челу са председником Топлицом Пинторовићем, потом су то учинили СУБНОР, Општинска организација пензионера и ПУПС.

Пригодан говор одржао је инжењер Миодраг Мода Лазић, председник СУБНОР-а, који јер истакао даје Други светски рат по броју жртава био најсуровији у историји човечанства. Вођен је на територији 40 држава, а у њему је учествовала милијарда и 700  милиона људи, односно 80 одсто светског становништва. Живот је изгубило 50 милиона људи: 19 милиона војника и 31 милион цивила.

-Међу војскама које су  1944. године започеле окружење нацистичке Немачке, биле су и јединице Народно-ослободилачке војске Југославије – подсетио је Лазић.- Поражена немачка војска је 9. маја, пред савезничком командом у Берлину, потписала безусловну капитулацију Трећег Рајха.

Четири године касније, 9. маја 1948., одржан је Оснивачки конгрес СУБНОР-а Србије. Дан победе је данас и Дан борачке организације Србије.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *