U Smederevskoj Palanci otkriven spomenik francusko-srpskoj eskadrili: SIMBOL FRANCUSKO-SRPSKOG PRIJATELjSTVA

IMG_1334-Spomen – obeležje otkrili prestolonaslednik Aleksandar i francuska ambasadorka

 

U Smederevskoj Palanci, u parku kod Osnovne škole „Heroj Ivan Muker“, otkriven je spomenik  Francusko-srpskoj eskadrili MF99S. To su učinili  srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i ambasadorka Francuske u Beogradu. Ovom događaju prisustvovali su diplomatski predstavnici u našoj zemlji iz nekoliko država Evropske unije.

Spomen-obeležje (avion na visokom betonskom postamenu) delo je Nebojše Jovanovića, a u crnom mermeru uklesane su ove reči:

IMG_1330„Ovo spomen-obeležje postavljeno je u čast francusko-srpske eskadrile MF99S čiji su članovi herojski branili nebo Srbije tokom Prvog svetskog rata od 1915. – 1918. godine i zajedno  sa srpskim narodom prošli albansku golgotu. Spomen – ploču podiže narod Smederevske Palanke u čijem gradu se nalazio mehaničarski park, depo i hangar kao i aerodrom sa koga su svoje prve letove izveli pioniri piloti herojskog i bratskog francuskog naroda.“

U Smederevsku Palanku doneta je zemlja sa groba jednog od njih, legendarnog Luja Polona, koja će biti  razvejana na nekadašnjem aerodromu odakle će jedan grumen srpske oranice završiti na humu ovog pilota u Francuskoj.

Skup je, u ime Skupštine opštine Smederevska Palanka, pozdravio predsednik Slavoljub Đurić, rekavši da je ovo spomen-obeležje podignuto jednom velikom  događaju, velikom vremenu i velikom prijateljstvu srpskog i francuskog naroda. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, podvukavši da je počastvovan što prisustvuje otkrivanju ovog spomenika,  podsetio je da je njegov deda, kralj Petar Prvi odigrao veliku ulogu u formiranju srpske avijacije i da je za vreme Velikog rata često posećivao pripadnike francusko-srpske eskadrile.

IMG_1335Diplomatski predstavnici u svom obraćanju učesnicima ove svečansti, ukazali su da postoje događaji koji se dugo pamte i spomenici koji služe da se prošlost ne zaboravi. I ovaj, koji je otkriven 11. septembra, upravo ima  ulogu negovanja uspomena na hrabre pilote francusko-srpske eskadrile. On je simbol srpsko-francuskog prijateljstva i zajedničkog građenja evropske budućnosti.

Na ovo spomen-obeležje vence su položili prestolonaslednik, Aleksandar, predstavnici diplomatskog kora, predsednik Skupštine opštine Smederevska Palanka, predsednik Opštine Velika Plana, delegacije Aero kluba iz Prijedora, predstavnici Opštinskog odbora SZBNOR-a Smederevska Palanka i dr.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *