ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Смедеревској Паланци откривен споменик француско-српској ескадрили: СИМБОЛ ФРАНЦУСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

IMG_1334-Спомен – обележје открили престолонаследник Александар и француска амбасадорка

 

У Смедеревској Паланци, у парку код Основне школе „Херој Иван Мукер“, откривен је споменик  Француско-српској ескадрили МФ99С. То су учинили  српски престолонаследник Александар Карађорђевић и амбасадорка Француске у Београду. Овом догађају присуствовали су дипломатски представници у нашој земљи из неколико држава Европске уније.

Спомен-обележје (авион на високом бетонском постамену) дело је Небојше Јовановића, а у црном мермеру уклесане су ове речи:

IMG_1330„Ово спомен-обележје постављено је у част француско-српске ескадриле МФ99С чији су чланови херојски бранили небо Србије током Првог светског рата од 1915. – 1918. године и заједно  са српским народом прошли албанску голготу. Спомен – плочу подиже народ Смедеревске Паланке у чијем граду се налазио механичарски парк, депо и хангар као и аеродром са кога су своје прве летове извели пионири пилоти херојског и братског француског народа.“

У Смедеревску Паланку донета је земља са гроба једног од њих, легендарног Луја Полона, која ће бити  развејана на некадашњем аеродрому одакле ће један грумен српске оранице завршити на хуму овог пилота у Француској.

Скуп је, у име Скупштине општине Смедеревска Паланка, поздравио председник Славољуб Ђурић, рекавши да је ово спомен-обележје подигнуто једном великом  догађају, великом времену и великом пријатељству српског и француског народа. Престолонаследник Александар Карађорђевић, подвукавши да је почаствован што присуствује откривању овог споменика,  подсетио је да је његов деда, краљ Петар Први одиграо велику улогу у формирању српске авијације и да је за време Великог рата често посећивао припаднике француско-српске ескадриле.

IMG_1335Дипломатски представници у свом обраћању учесницима ове свечансти, указали су да постоје догађаји који се дуго памте и споменици који служе да се прошлост не заборави. И овај, који је откривен 11. септембра, управо има  улогу неговања успомена на храбре пилоте француско-српске ескадриле. Он је симбол српско-француског пријатељства и заједничког грађења европске будућности.

На ово спомен-обележје венце су положили престолонаследник, Александар, представници дипломатског кора, председник Скупштине општине Смедеревска Паланка, председник Општине Велика Плана, делегације Аеро клуба из Приједора, представници Општинског одбора СЗБНОР-а Смедеревска Паланка и др.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *