ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

У Трстенику откривен споменик изузетној српској владарки: ВЕЛИКИ  ПОВРАТАК СЛАВНЕ КНЕГИЊЕ

IMG_1912-Донаторки  проф. др Радмили Милентијевић највише признање општине – Љубостињска розета

 

Кнегиња Милица се вратила у Трстеник. На лепом и пространом тргу овог града откривен јој је величанствен споменик. Велику Српкињу у бронзи овековечио је вајар Драгољуб Димитријевић. Овај велики подухват финансирала је вишеструка донаторка,  Азањка из Њујорка, проф. др Радмила Милентијевић.

Свечаност је почела литургијом у цркви Свете Тројице коју је служио његова светост патријарх српски, г. Иринеј, уз саслужење преосвећеног владике крушевачког, господина Давида и свештеника ове  нове епархије Српске православне цркве. Међу верним народом запажени су и представници неких амбасада, али и личности из политичког и јавног живота: Милош Радојевић из Канцеларије за верска питања, глумац  Радош Бајић, редитељ Небојша Брадић и др.

Споменик великој српској владарки  заједно су открили ктитор проф. др Радмила Милентијевић и председник трстеничке Општине Мирослав Алексић, а освештао га његова IMG_1907светост  патријарх српски господин Иринеј. Том чину присуствовао је приличан број грађана Трстеника и околине, међу којима  су  били и и земљаци велике добротворке  Радмиле из Влашког Дола и Азање.

-Ово је велика част и изузетна радост за све нас – казао је у пригодној беседи након откривања и освећења споменика његова светост  патријарх српски, господин Иринеј.-Велика је утеха свима нама, браћо и сестре, што се ето кнегиња Милица поново нашла међу нама. Оживело је њено име, вера, нада и љубав према Богу, и нека да Господ  да се то усели у наша срца. И као што Господ није оставио њу, тако неће ни наш честити, благоверни и многострадални  народ. Од овог дана и у будућности  Трстеник ће се спомињати као град светле кнегиње српске.

Окупљеном народу потом се обратила донаторка великог срца проф. др Радмила Милентијевић, потсетивши да је потребу да мудрој српској владарки подигне споменик, осетила приликом посете њеној задужбини, манастиру Љубостиња.

IMG_1910-Она је више него заслужила да донирам споменик  достојанствен њене величине, јер је била изузетна особа,супруга, мајка и књижевник показавши се као велики државник – речи су проф. др Радмиле Милентијевић.-Сачувала је Србију и спасла је  од пропасти после Косовског  боја у коме је погинуо наш кнез Лазар. Кнегиња је тада учила сина Стефана да влада достојанствено и он је био наш најспособнији владар до Карађорђа и Милоша. То је био Миличин велики дар српском народу. Ја сам данас веома радосна што је његова светост патријарх српски, г. Иринеј одао пошту великој жени и државнику српског народа и Србије. Моја жеља је да и надаље учимо од кнегиње Милице.

Иницијатива донаторке  проф. др Радмиле Милентијевић за изградњу споменика кнегињи Милици покренута је пре  две године са руководством Општине Трстеник.-Уговор  о подизању споменика кнегињи Милици на Видовдан 2015. године потписали су донатор проф. др Радмила Милентијевић, председник Општине Трастеник Мирослав Алексић и вајар, професор Драгољуб Димитријевић.

-Кнегиња Милица се после шест векова вратила у Трстеник – подсетио је председник IMG_1908Општине Мирослав Алексић.- Споменик  њој представља историјски подухват. Кнегиња Милица, као прва владарка у историји Србије, своју вештину владања показала је  након Косовске битке, у  најтеже време за Србију и апсолутно је заслужила овај споменик. Србијом је владала из Трстеника, прецизније из манастира Љубостиња. Заједно са монахињом Јефимијом  васпитавала је свог малолетног сина Стефана. Мени је подизање овог споменика најдражи пројекат  током четворогодишњег председничког мандата. Споменик њој, за садашње и будуће генерације, постаће свакако веома поштовано и цењено обележје Трстеника.

У наставку свечаности одржана је изузетно добро осмишљена  и припремљена академија у склопу које је професорки др Радмили Милентијевић уручено највише признање Општине Трстеник  – Љубостињска розета. Изузетно признање – Повеља ове Општине – предата је његовој светости патријарху српском, господину Иринеју.

IMG_1900Трстеник је, као урбана средина која негује дух предака,  по налогу кнеза Милоша Обреновића као варош, грађена од 1832. до 1838. године. Трстеник је данас поносни  град кнегиње Милице.

 

Драгољуб Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *