U Velikoj sali Skupštine opštine predstavljena knjiga „Miris tamjana“ Žarka Talijana  

IMG_0473U prepunoj Velikoj sali Skupštine opštine predstavljena je knjiga Žarka Talijana, „Miris tamjana“.

Posle promocija u Azanji, na prošlogodišnjem Sajmu knjiga, i u Smederevu, ova knjiga je već stekla značajnu čitalačku publiku. O Talijanovoj knjizi, koja već na prvi pogled, odličnom opremom i štampom, ukazuje da se radi o veoma značajnoj publikaciji, govorili su prof. dr Radmila Milentijević, Zoran Kolundžija, urednik izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada, koja je za je za ediciju u kojoj se pojavila i Talijanova knjiga nagrađena za izdavački poduhvat godine na Sajmu knjiga u Beogradu, istoričar Nemanja Dević, i autor Žarko Talijan.

Knjiga donosi rezultate desetogodišnjeg istraživanja o žrtvama ratova od 1912. do 1918. godine iz sela Azanja. U knjizi su objavljena brojna pisma i fotografije srpskih vojnika i njihovih porodica, ratni dnevnici i druge zabeleške, čime ona uveliko prevazilazi lokalne okvire i postaje uverljivo i potresno svedočanstvo o jednom od najtežih poglavlja srpske istorije. Osim toga, Žarko Talijan je, pedantnim istraživanjem, došao do zaključka da je broj Azanjaca postradalih od 1912. do 1918. godine, preko 800 ljudi, a ne 400, kako se do tada mislilo.

IMG_0475Bogato dokumentovana, lepo opremljena i, pre svega, dobro napisana, knjiga Žarka Talijana, istakli su svi koji su danas o njoj govorili – predstavlja paradigmu ozbiljnog istraživačkog rada, a temi stradanja u pomenutim ratovima, rečeno je, trebalo bi da se pozabave i druga sela u Srbiji, budući da je 9/10 žrtava tih ratova bilo seosko stanovništvo.

Predstavljanje knjige Žarka Talijana uveličali su glumci Gradskog pozorišta, Radica Mitrović, Miša Bajkić i Zoran Radivojević, čitajući odlomke iz ovog dela.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.