ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

У Великој сали Скупштине општине представљена књига „Мирис тамјана“ Жарка Талијана  

IMG_0473У препуној Великој сали Скупштине општине представљена је књига Жарка Талијана, „Мирис тамјана“.

После промоција у Азањи, на прошлогодишњем Сајму књига, и у Смедереву, ова књига је већ стекла значајну читалачку публику. О Талијановој књизи, која већ на први поглед, одличном опремом и штампом, указује да се ради о веома значајној публикацији, говорили су проф. др Радмила Милентијевић, Зоран Колунџија, уредник издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада, која је за је за едицију у којој се појавила и Талијанова књига награђена за издавачки подухват године на Сајму књига у Београду, историчар Немања Девић, и аутор Жарко Талијан.

Књига доноси резултате десетогодишњег истраживања о жртвама ратова од 1912. до 1918. године из села Азања. У књизи су објављена бројна писма и фотографије српских војника и њихових породица, ратни дневници и друге забелешке, чиме она увелико превазилази локалне оквире и постаје уверљиво и потресно сведочанство о једном од најтежих поглавља српске историје. Осим тога, Жарко Талијан је, педантним истраживањем, дошао до закључка да је број Азањаца пострадалих од 1912. до 1918. године, преко 800 људи, а не 400, како се до тада мислило.

IMG_0475Богато документована, лепо опремљена и, пре свега, добро написана, књига Жарка Талијана, истакли су сви који су данас о њој говорили – представља парадигму озбиљног истраживачког рада, а теми страдања у поменутим ратовима, речено је, требало би да се позабаве и друга села у Србији, будући да је 9/10 жртава тих ратова било сеоско становништво.

Представљање књиге Жарка Талијана увеличали су глумци Градског позоришта, Радица Митровић, Миша Бајкић и Зоран Радивојевић, читајући одломке из овог дела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *