ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Удружење жена „Фемина“: ОКРУГЛИ СТО „ЛОКАЛНА ЗАЈЕДНИЦА И ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ“

SN857251У организацији Удружења жена „Фемина“ и Центра за социјални рад, у Смедеревској Паланци је одржан  Округли сто „Локална заједница и ванредне ситуације“.

Округли сто је био посвећен представљању резултата анкетирања које је обављено теренским путем „лице у лице” током октобра месеца 2015. године. Испитанице су биле жене из градског насеља у Смедеревској Паланци чија су домаћинства била поплављена 2014. године. Основни циљ анкетирања је био испитивање искустава жена током поплаве, а претежно у односу на реаговање надлежних институција и других актера за време трајања ванредне ситуације.

Приликом истраживања пошле смо од претпоставке да иако природне катастрофе погађају све категорије становништва, имају различите последице на мушкарце и жене, односно да ванредне ситуације имају родни аспект. Такође, руководиле смо се чињеницом да анкетна истраживања јесу релевантна за долажење до информација о томе на који начин грађани/ке као корисници/це практичне политике вреднују одређене поступке и акције доносилаца одлука. У случају нашег анкетирања, како су надлежни из локалне заједнице одговорили на изазов који је наметнула прошлогодишња поплава. Истовремено, анкетна истраживања могу бити и од користи за процену потреба грађана/ки, што смо ми делимично и испитале.

Узорак анкетирања је био пригодан, и њим су обухваћене 152 пунолетне испитанице из градског насеља које је било захваћено поплавом. Посебно нам је било интересантно да обухватимо ово насеље, будући да је оно било плављено и 1999. године. Управо, за већину наших испитаница (76,3%) поплава у 2014. години је друго искуство са поплавом, након што су је доживеле и 1999. године.

Резултате анкетирања је представила Вера Милановић, социолошкиња, стручна сарадница на анкетирању, која је учествовала у креирању упитника коришћеног за потребе анкетирања и обради података. Том приликом навела је највеће проблеме са којима су се суочиле жене током поплаве, како су виделе ангажованост надлежних институција и степен задовољства (просечне вредности) њиховим поступањима, као и задовољство различитим аспектима колективног центра организованог за време трајања поплаве. Затим, шта испитанице највише замерају надлежнима, а за шта би их похвалиле у односу на реаговање током поплаве, ко им је највише помогао за време ванредне ситуације, да ли су све добиле што им је требало, шта су очекивале, а шта су добиле као помоћ. Такође, изнети су и подаци о променама у здравственом стању које су испитанице приметиле као последицу преживљене поплаве код себе и своје деце. На крају, представљени су и предлози испитаница о томе шта би надлежне институције могле да ураде како би се женама помогло и олакшало сналажење у сличним ситуацијама уколико до њих буде поново дошло.

О искуству теренског анкетирања говориле су Гордана Цветковић и Драгана Гавриловић из Центра за социјални рад, док је Ана Стојановић из Удружења жена „Фемина“ упознала присутне о свим досадашњим реализованим активностима на пројекту у оквиру кога се Округли сто одржао, и уједно била модераторка округлог стола.

SN857262Овим округлим столом завршене су активности на пројекту „Јачање локалних капацитета да одговори на потребе жена у ванредним ситуацијама“ који је током претходних шест месеци реализовало Удружење жена „Фемина“ из Смедеревске Паланке у партнерству са Центром за социјални рад. Током реализације овог пројекта сарадња је остварена са различитим институцијама и организацијама чији су представници/це присуствовали/е семинарима и другим догађајима организованим у оквиру пројекта, а у питању су: Сектор за ванредне ситуације МУП-а Смедеревска Паланка и Смедерево, Полицијска станица Смедеревска Паланка, Општинска управа Смедеревска Паланка, Центар за социјални рад, Дом здравља, Општа болница „Стефан Високи“, Дневни боравак за омладину ометену у развоју и особе са аутизмом „Пуж“, „Нискоградња“ д.о.о, Основне школе: „Херој Иван Мукер“, „Херој Радмила Шишковић“, „Вук Караџић“, „Олга Милошевић“, и средње школе: Паланачка гимназија и „Жикица Дамњановић“, као и Удружење „Амаро Дром“.

Свима се захваљујемо на сарадњи, мотивацији за учешће у организованим догађајима, конструктивним дискусијама и размени мишљења и информација. Посебно се захваљујемо Општинској управи Смедеревска Паланка која је технички подржала реализацију семинара и оба округла стола.

Пројекат „Јачање локалних капацитета да одговори на потребе жена у ванредним ситуацијама“ је подржан у оквиру пројекта „Унапређена виталност за одговор на ванредне ситуације“ који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП) средствима Јапанске владе, а у блиској сарадњи са Канцеларијом за обнову и помоћ поплављеним подручјима Владе Републике Србије.

 

Ана Стојановић, координаторка пројекта

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *