ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Успеси Радомира Раје Ђорђевића на домаћим  фестивалима: МУЗИКА У СРЦУ И ДУШИ   

Jpeg

– Награда за композицију „Алас шабачки“

 

Радомир Раја Ђорђевић нема своју звезду на естрадном небу Србије, али има песме које ће надживети његово време. Музика, коју негује овај Паланчанин, осуђена је на трајање. Добро је што њен аутор није подлегао „пинк и heppy култури“ и што и даље ствара песме које се радо слушају и певуше. Њему је музика у генима па следи традицију коју је започео његов деда Илијица Ђорђевић, прво гудало вароши и околине. Музичким водама плове и Рајина високообразована деца, а могло би се рећи и цела породица.

Данас кад су у  шоу бизнис ушли многи неталентовани певачи, Радомир Раја Ђорђевић се определио за музику, која ће издржати „сито времена“. Тако пише песме, а често и ноте за њих, без оптерећења хоће ли или неће постати хит. И ту је на правом путу, јер се данас хитом проглашава све што је настало по сваку цену и без укуса. Што краћа сукњица, то већи хит – критеријум је који се одомаћио на домаћој естради.

Писци „хитова“ данас зарађују више од првокласних песника и романописаца. Певач старе гарде, учесник једног ријалити програма, послао је недавно тим стихоклепцима поруку: „Ови ускоро излазе с пуно пара, шишајте их до голе коже“. Постоје, наравно, на естради и врхунски музичари и певачи, који се упорно одупиру шунду и кичу и чија звезда свакако неће сијати „само једно лето“.

Jpeg

Наш саговорник Радомир Раја Ђорђевић често наступа на Фестивалима народне музике, где осваја вредна признања. Ове године је певао  на три. У Београду је био на фестивалу „Лира“, који има за циљ промоцију нове народне музике. На њему је извео композицију Жилета Јовановића, Паланчанина који живи у Младеновцу, коме је „Лира“ доделила Награду за животно дело. Био је и успешан учесник „Моравских бисера“.

Почетком  октобра у Шапцу је, такође, одржан Фестивал народне музике. За ту смотру Радомир Раја Ђорђевић је припремио композицију „Алас шабачки“ и добио прву награду. Ту песму је писао за колегу из Шапца, а стицајем околности пред жиријем ју је извео наш суграђанин.

-Ту композицију сам урадио у маниру староградске песме, позвао сам колегу да је чује и он се стварно одушевио – прича нам у свом дому Радомир Раја Ђорђевић. – Како се мој пријатељ после тог слушања није јавио, одлучио сам да песму „Алас шабачки“ пошаљем на  фестивалски конкурс. У међувремену сам добио обавештење да је моја композиција прихваћена и увршћена у програм шабачког фестивала. Стигао је и позив за моје учешће и ја сам се тако нашао у пробраном друштву са певачима као што су Бора Дрљача, Ангел Димов, Зоран Калезић, Андрија Ера Ојданић… Било је 33 извођача и, искрен да будем, нисам очекивао награду. С пажњом сам очекивао проглашење победника и пријатно се изненадио кад је водитељ програма казао да сам добио награду за композицију „Алас шабачки“.

Jpeg

Радомир Раја Ђорђевић са задовољством наглашава да се не гура у прве редове естраде средствима иза којих не стоји квалитет. Вели да је изабрао сигурнији пут, а сагледава га у певљивој и слушљивој песми, у добром тексту и одличној оркестарској пратњи.

-Веома сам захвалан како о мени  пишу „Паланачке“ – истиче овај музичар.- На слушаоцима моје музике је да кажу јесам ли или нисам успео. Моји узори одувек су били најбољи певачи. Мојим суграђанима и сарадницима на стварању народних песама желим много успеха и радости у Новој години. Надам се да ће и 2016. за мене бити веома успешна.

Радомир Раја Ђорђевић је један од многих музичара који су одгајани у башти Културно-уметничког друштва „Абрашевић“ и касније у КУД „Гоша“.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *