Uspesi Radomira Raje Đorđevića na domaćim  festivalima: MUZIKA U SRCU I DUŠI   

Jpeg

– Nagrada za kompoziciju „Alas šabački“

 

Radomir Raja Đorđević nema svoju zvezdu na estradnom nebu Srbije, ali ima pesme koje će nadživeti njegovo vreme. Muzika, koju neguje ovaj Palančanin, osuđena je na trajanje. Dobro je što njen autor nije podlegao „pink i heppy kulturi“ i što i dalje stvara pesme koje se rado slušaju i pevuše. Njemu je muzika u genima pa sledi tradiciju koju je započeo njegov deda Ilijica Đorđević, prvo gudalo varoši i okoline. Muzičkim vodama plove i Rajina visokoobrazovana deca, a moglo bi se reći i cela porodica.

Danas kad su u  šou biznis ušli mnogi netalentovani pevači, Radomir Raja Đorđević se opredelio za muziku, koja će izdržati „sito vremena“. Tako piše pesme, a često i note za njih, bez opterećenja hoće li ili neće postati hit. I tu je na pravom putu, jer se danas hitom proglašava sve što je nastalo po svaku cenu i bez ukusa. Što kraća suknjica, to veći hit – kriterijum je koji se odomaćio na domaćoj estradi.

Pisci „hitova“ danas zarađuju više od prvoklasnih pesnika i romanopisaca. Pevač stare garde, učesnik jednog rijaliti programa, poslao je nedavno tim stihoklepcima poruku: „Ovi uskoro izlaze s puno para, šišajte ih do gole kože“. Postoje, naravno, na estradi i vrhunski muzičari i pevači, koji se uporno odupiru šundu i kiču i čija zvezda svakako neće sijati „samo jedno leto“.

Jpeg

Naš sagovornik Radomir Raja Đorđević često nastupa na Festivalima narodne muzike, gde osvaja vredna priznanja. Ove godine je pevao  na tri. U Beogradu je bio na festivalu „Lira“, koji ima za cilj promociju nove narodne muzike. Na njemu je izveo kompoziciju Žileta Jovanovića, Palančanina koji živi u Mladenovcu, kome je „Lira“ dodelila Nagradu za životno delo. Bio je i uspešan učesnik „Moravskih bisera“.

Početkom  oktobra u Šapcu je, takođe, održan Festival narodne muzike. Za tu smotru Radomir Raja Đorđević je pripremio kompoziciju „Alas šabački“ i dobio prvu nagradu. Tu pesmu je pisao za kolegu iz Šapca, a sticajem okolnosti pred žirijem ju je izveo naš sugrađanin.

-Tu kompoziciju sam uradio u maniru starogradske pesme, pozvao sam kolegu da je čuje i on se stvarno oduševio – priča nam u svom domu Radomir Raja Đorđević. – Kako se moj prijatelj posle tog slušanja nije javio, odlučio sam da pesmu „Alas šabački“ pošaljem na  festivalski konkurs. U međuvremenu sam dobio obaveštenje da je moja kompozicija prihvaćena i uvršćena u program šabačkog festivala. Stigao je i poziv za moje učešće i ja sam se tako našao u probranom društvu sa pevačima kao što su Bora Drljača, Angel Dimov, Zoran Kalezić, Andrija Era Ojdanić… Bilo je 33 izvođača i, iskren da budem, nisam očekivao nagradu. S pažnjom sam očekivao proglašenje pobednika i prijatno se iznenadio kad je voditelj programa kazao da sam dobio nagradu za kompoziciju „Alas šabački“.

Jpeg

Radomir Raja Đorđević sa zadovoljstvom naglašava da se ne gura u prve redove estrade sredstvima iza kojih ne stoji kvalitet. Veli da je izabrao sigurniji put, a sagledava ga u pevljivoj i slušljivoj pesmi, u dobrom tekstu i odličnoj orkestarskoj pratnji.

-Veoma sam zahvalan kako o meni  pišu „Palanačke“ – ističe ovaj muzičar.- Na slušaocima moje muzike je da kažu jesam li ili nisam uspeo. Moji uzori oduvek su bili najbolji pevači. Mojim sugrađanima i saradnicima na stvaranju narodnih pesama želim mnogo uspeha i radosti u Novoj godini. Nadam se da će i 2016. za mene biti veoma uspešna.

Radomir Raja Đorđević je jedan od mnogih muzičara koji su odgajani u bašti Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“ i kasnije u KUD „Goša“.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.