Vodički osnovci u poseti SOS Dečjem selu: DRUŽENjE ZA NEZABORAV

-Svoje vršnjake, kako je dogovoreno, ugostiće već za Svetog Savu

 

Učenici Područnog odeljenja Osnovne škole „Olga Milošević“ posetili su sa svojim učiteljima Milanom Todorovićem i Slađanom Spasić SOS Dečje selo „Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici. Tome su prethodile višednevne pripreme  i obezbeđivanje skromnih poklona za štićenike te ustanove.

Učitelj Todorović podseća da prijateljstvo vodičkih đaka i Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici traje tri decenije i da se ono kroz godinama oplemenjivalo i jačalo, tako da su ovi susreti, koji se odvijaju naizmenično, prerasli u lepu tradiciju. Druženje je započelo davno na inicijativu učitelja Milana sa željom da traje.

-Našim učenicima, koji su 29. novembra bili gosti Dečjeg sela, ovo je bio prvi boravak među svojim vršnjacima, odnosno decom lišenom roditeljskog staranja, koji su u Sremskoj Kamenici našli utočište – veli učitelj Milan Todorović.- Mi smo pre polaska u SOS Dečje selo na odgovarajući način informisali naše đake šta ih tamo čeka. Govorili smo da je svako dete tamo sudbina za sebe, a tamo su ih u Sremsku Kamenicu  dovele različite životne nedaće. Smeštaj u toj ustanovi za sve njih je značio početak novog života na stazi u budućnost.

Doček je bio više nego srdačan. Primili su ih direktor i njegovi saradnici. Druženje je proteklo u najboljem redu, a bilo je ispunjeno divnim sadržajima. Susret je bio ispunjen  snažnim emocijama koje su katkad izmamile i po koju suzu na licu. Uglavnom sve je bilo dostojanstveno, na momente i vrlo dirljivo, pa se tako razgovaralo i o uzvratnoj poseti štićenika Dečjeg sela Vodicama i vodičkim đacima. Oni će doći već za Svetog Savu kada će posetiti i neka znamenita mesta ovog dela Šumadije.

Osnovci iz Vodica, rečju i fotografijom, našli su se na stranicama godišnjaka „Platan“. Oduševili su ih vaspitači iz Dečjeg sela, naročito Dana Radulović, koja je kazivala svoje stihove.

-Ovaj boravak u Sremskoj Kamenici nam je brzo prošao – predočava učitelj Milan Todorović.- U Vodice smo se vratili puni lepih utisaka. Posetu nam je, obezbeđenjem prevoza, omogućio direktor Osnovne škole „Olga“, a mi smo svi trudili da osvetlamo obraz i škole i naše sredine.

 

Dragoljub Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *