ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Водички основци у посети СОС Дечјем селу: ДРУЖЕЊЕ ЗА НЕЗАБОРАВ

-Своје вршњаке, како је договорено, угостиће већ за Светог Саву

 

Ученици Подручног одељења Основне школе „Олга Милошевић“ посетили су са својим учитељима Миланом Тодоровићем и Слађаном Спасић СОС Дечје село „Милорад Павловић“ у Сремској Каменици. Томе су претходиле вишедневне припреме  и обезбеђивање скромних поклона за штићенике те установе.

Учитељ Тодоровић подсећа да пријатељство водичких ђака и Дечјег села у Сремској Каменици траје три деценије и да се оно кроз годинама оплемењивало и јачало, тако да су ови сусрети, који се одвијају наизменично, прерасли у лепу традицију. Дружење је започело давно на иницијативу учитеља Милана са жељом да траје.

-Нашим ученицима, који су 29. новембра били гости Дечјег села, ово је био први боравак међу својим вршњацима, односно децом лишеном родитељског старања, који су у Сремској Каменици нашли уточиште – вели учитељ Милан Тодоровић.- Ми смо пре поласка у СОС Дечје село на одговарајући начин информисали наше ђаке шта их тамо чека. Говорили смо да је свако дете тамо судбина за себе, а тамо су их у Сремску Каменицу  довеле различите животне недаће. Смештај у тој установи за све њих је значио почетак новог живота на стази у будућност.

Дочек је био више него срдачан. Примили су их директор и његови сарадници. Дружење је протекло у најбољем реду, а било је испуњено дивним садржајима. Сусрет је био испуњен  снажним емоцијама које су каткад измамиле и по коју сузу на лицу. Углавном све је било достојанствено, на моменте и врло дирљиво, па се тако разговарало и о узвратној посети штићеника Дечјег села Водицама и водичким ђацима. Они ће доћи већ за Светог Саву када ће посетити и нека знаменита места овог дела Шумадије.

Основци из Водица, речју и фотографијом, нашли су се на страницама годишњака „Платан“. Одушевили су их васпитачи из Дечјег села, нарочито Дана Радуловић, која је казивала своје стихове.

-Овај боравак у Сремској Каменици нам је брзо прошао – предочава учитељ Милан Тодоровић.- У Водице смо се вратили пуни лепих утисака. Посету нам је, обезбеђењем превоза, омогућио директор Основне школе „Олга“, а ми смо сви трудили да осветламо образ и школе и наше средине.

 

Драгољуб Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *