ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Занимљива промоција књиге Предрага Торбице: КЛИЦА СРПСКЕ АВИЈАТИКЕ

IMG_0845-Овом догађају присуствовао и војни аташе француске амбасаде

 

Занимљив догађај збио се у дворани „Електромораве“ у Смедеревској Паланци. Предраг Торбица није могао да осмисли бољи начин да представи своју књигу „Ескадрила МФ 99С у Паланци“. Био је то веома интересантан час историје  развоја српске авијатике. Посетиоци су уживали у обиљу информација казаних на начин који је пријао сваком уху.

IMG_0819Овом догађају, уз остале, присуствовао је и војни аташе француске амбасаде у Београду, господин Оливије Ване, који је претходно посетио Аеро клуб и вајара Небојшу Јовановића коме је поверена израда споменика поменутој ескадрили који ће ускоро красити један од простора у нашем граду.

„Ни мањег града, ни већих људи и догађања кад је реч о ваздухопловству“ – пише у поговору својој књизи Предраг Торбица.- Смедеревска Паланка (у време кад је настајала српска авијација звала се само Паланка) представља димензију у ваздухопловству. Она је угостила човека који је летео с браћом Рајт, односно пилота с којим су летела два краља и један цар. Он је извео први ноћни бомбардерски задатак и обавио први медицински превоз авионом. Све се то  догађало у периоду од шест година…“

Торбица у својој књизи пише и о људским  величинама, дакле о онима који су ударили IMG_0820темеље Српске авијатике, како се на почетку минулог века званично звало ваздухопловство. У тој галерији ликова налази се и инжењеријски капетан Српске војске Коста Милетић који се сматра и првим ваздухопловцем Србије. Он је извршио наређење Војне команде да нађе погодну локацију за депое који ће служити за смештај авиона, механичарског и помоћног особља, помоћне јединице са посебним колима за транспорт аероплана. Влада му је за те намене ставила на располагање суму од 25.000 динара. Задатак је извршио и у Смедеревској Паланци, са леве стране касарне идући ка Великој Плани, тада је никла прва Ваздухопловна база на Балкану.

Из Торбичиног исцрпног излагања могло се чути да је пионир авијације и први командант ексадриле МФ 99С био француски капетан Роже Витра. Посебно је обратио пажњу на то како су српски официри, потпомогнути својим француским пријатељима, надмудривали непријатеља. Испричао је неколико анегдота из тог доба, међу њима и ону о улози магарца Симе, који је био маскота Петог коњичког пука „Краљица Марија“. Са жаљењем је констатовао да је 1983. године у касарнском кругу срушен хангар и продат као старо гвожђе. Тако је нестао објекат без чије фотографије је незамислива свака публикација о почецима српског ваздухопловства.

IMG_0822У својој књизи Торбица пише да није могао остати равнодушан и нем на чињеницу да су баш у Смедеревској Паланци стасавали дивови који су из небеских висина бранили Србију.

„Покушао сам да их овековечим на најбољи начин“ – додаје Предраг Торбица. „И  сам сам ваздухоловац и највероватније ову целу причу прихватам теже и емотивније од људи које мање занима  ова област…“

Овом књигом и, посебно зналачким излагањем приликом  њене промоције, пружио је немерљив допринос чувању успомене на једно време, осветљавајући тако и сам почетак развоја српског ваздухопловства.

Д. Јанојлић

2 thoughts on “Занимљива промоција књиге Предрага Торбице: КЛИЦА СРПСКЕ АВИЈАТИКЕ

 • PONOSNA sam na G-dina PREDRAGA TORBICU, ponosna sam zato sto cuva od zaborava sjane i hrabre kako nase Srbe Pilote tako i Pilote Francuze koji su nam
  onda u ono vreme bili istinski PRIJATELJI!!
  g-dinu Predragu Torbici zelim SRECAN dalji rad i spremnost palanckih politicara
  gradonacelnika itd….da spoznaju sta to sto on radi znaci za Smed.Palanku i za Srbiju!!!
  SRECNO i puno puno POZDRAVA…..drzim palce da ti SVE uspe!!!

  Reply
 • PONOSNA sam na G-dina PREDRAGA TORBICU, ponosna sam zato sto cuva od zaborava sjajne i hrabre kako nase Srpske Pilote tako i Francuske Pilote koji su
  u ono vreme bili istinski PRIJATELJI Srba i Srbije!!
  G-dinu PREDRAGU TORBICI zelim SRECU i USPEH u daljem radu i zelela bih da
  mu odgovorni politicari i gradonacelnik S.Palanke, svesrdno pomognu u svemu i spoznaju vrednost rada g-dina P-TORBICE za S.Palanku ali i za Srbiju!!!
  G-dine PREDRAG TORBICI, skulptoru i svima koji su involvirani u ovu fantasticnu
  Temu, zelim SRECU i USPEH do kraja radujuci se sto cu moci da prisustvujem
  otkrivanju spomenika!!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *