Izložba unikatne keramike u Galeriji moderne umetnosti: LJUDSKE FIGURE U POKRETU

IMG_0829-Izložena  dela Milice Jakšić govore o stalnoj težnji čoveka da bude bolji, brži i jači

 

U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba unikatne keramike. Svojim ostvarenjima, nastalim u sklopu projekta „Ispod vode – iznad vode“, predstavila se  mlada umetnica Milica Jakšić. Ljudske figure u pokretu rađene su u tehnici kamenina, a realizovane su u četiri celine, odnosno serije: Leptir, Slobodni,  Umetnost i Skok. Tu su i radovi iz pomoćne serije Talasi, a rađeni su u tehnici porcelan.

Izložbu je otvorila istoričar umetnosti Slavenka Čišić Urošević, postavivši na samom početku tri pitanja: kako savladati životne prepreke, kako stići do zadatog IMG_0825cilja i kako napredovati i biti bolji od drugih? To su, dakle, pitanja na koja se traže valjani odgovori, o kojima se razmišlja, razgovara i nalazi način kako da se iz svake borbe izađe kao pobednik.

-Umetnici su ti koji, zahvaljujući svom daru, talentu i veštini, umeju na sebi svojstven način da vizualizuju sopstvena razmišljanja, maštanja, mentalna i emocionalna znanja i da svojim delima, pred nas prostru sebe same i svoju nutrinu – rekla je Slavenka Čišić Urošević.- Izloženim delima Milica Jakšić nam upravo govori o stalnoj težnji čoveka da bude bolji, brži i jači. Voda koja simbolizuje život, predstavlja prepreku koju takođe treba savladati. Njeni plivači, gotovo prirodne veličine, žustrim pokretima tela, izmiču pred nama , izranjaju i uranjaju pod površinu imaginarnog bazena.

Realističkom utisku doprinose i boje nanete na skulpture, kao i raznovrsna kombinacija materijala, spretno uklopljenih u ovaj zanimljivi projekat. Energijom koju nose u sebi, izložene figure nesporno kod posmatrača izazivaju različite emocije i podstiču međusobnu komunikaciju. Takođe, skriveni, neiskazani delovi tela, stvaraju  želju da se zaviri ispod površine vode i sagleda pokret i figura u celosti.

IMG_0830Predstavljene skulpture su, osim u međusobnoj i u interakciji sa publikom i predstavljaju emocije posmatrača izražene kroz pokret svakog pojedinačnog dela, tj. pokret koji je posledica emocije i očekivanja posmatrača. Koliko su skulpture plivača delimično zarobljene ispod vode, toliko su i konkretne emocije posmatrača zarobljene ispod „voajerskog“ izraza lica.

Milica Jakšić je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je završila i master studije. Izlagala je u više mesta samostalno i s grupom autora. Nagrađena je diplomom ULUPUDS-a za seriju radova, koji se sada nalaze pred likovnom publikom Smederevske Palanke.

D. Janojlić

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.