ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба уникатне керамике у Галерији модерне уметности: ЉУДСКЕ ФИГУРЕ У ПОКРЕТУ

IMG_0829-Изложена  дела Милице Јакшић говоре о сталној тежњи човека да буде бољи, бржи и јачи

 

У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба уникатне керамике. Својим остварењима, насталим у склопу пројекта „Испод воде – изнад воде“, представила се  млада уметница Милица Јакшић. Људске фигуре у покрету рађене су у техници каменина, а реализоване су у четири целине, односно серије: Лептир, Слободни,  Уметност и Скок. Ту су и радови из помоћне серије Таласи, а рађени су у техници порцелан.

Изложбу је отворила историчар уметности Славенка Чишић Урошевић, поставивши на самом почетку три питања: како савладати животне препреке, како стићи до задатог IMG_0825циља и како напредовати и бити бољи од других? То су, дакле, питања на која се траже ваљани одговори, о којима се размишља, разговара и налази начин како да се из сваке борбе изађе као победник.

-Уметници су ти који, захваљујући свом дару, таленту и вештини, умеју на себи својствен начин да визуализују сопствена размишљања, маштања, ментална и емоционална знања и да својим делима, пред нас простру себе саме и своју нутрину – рекла је Славенка Чишић Урошевић.- Изложеним делима Милица Јакшић нам управо говори о сталној тежњи човека да буде бољи, бржи и јачи. Вода која симболизује живот, представља препреку коју такође треба савладати. Њени пливачи, готово природне величине, жустрим покретима тела, измичу пред нама , израњају и урањају под површину имагинарног базена.

Реалистичком утиску доприносе и боје нанете на скулптуре, као и разноврсна комбинација материјала, спретно уклопљених у овај занимљиви пројекат. Енергијом коју носе у себи, изложене фигуре неспорно код посматрача изазивају различите емоције и подстичу међусобну комуникацију. Такође, скривени, неисказани делови тела, стварају  жељу да се завири испод површине воде и сагледа покрет и фигура у целости.

IMG_0830Представљене скулптуре су, осим у међусобној и у интеракцији са публиком и представљају емоције посматрача изражене кроз покрет сваког појединачног дела, тј. покрет који је последица емоције и очекивања посматрача. Колико су скулптуре пливача делимично заробљене испод воде, толико су и конкретне емоције посматрача заробљене испод „воајерског“ израза лица.

Милица Јакшић је дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду, где је завршила и мастер студије. Излагала је у више места самостално и с групом аутора. Награђена је дипломом УЛУПУДС-а за серију радова, који се сада налазе пред ликовном публиком Смедеревске Паланке.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *