Značajna donacija Svetske banke Domu zdravlja u Smederevskoj Palanci: 11 HILJADA EVRA ZA POMOĆ NAJUGROŽENIJIM PACIJENTIMA

Dr Sladjana Brkusanin i dr Jasnina StojkovicDom zdravlja u Smederevskoj Palanci dobio je značajnu donaciju od 11 hiljada evra (1.250.000 dinara) od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, odnosno Svetske banke, a u okviru realizacije projekta DILS ili pružanja usluga na lokalnom nivou, koji sprovodi Ministarstvo zdravlja.

Prema rečima dr Jasmine Stojković, direktorke Doma zdravlja, novac će poslužiti za obnavljanje opreme koja je zastarela ili nedostaje.

-Ranije smo već dobijali od resornog ministarstva određena sredstva za realizaciju ovog projekta, 2010. godine, za implementaciju informativnog sistema i za softver. Prošle godine smo dobili deo sredstava iz tog projekta kao podršku procesu akreditacije. Ovo je treći put da učestvujemo u raspodeli sredstava iz projekta DILS. Generalni cilj ovog projekta je da se osnaži zdravstvena ustanova radi očuvanja i unapređenja zdravlja građana naše opštine i da se pacijent stavi na centralno mesto u zdravstvenom sistemu – rekla je dr Stojković.

2014-04-09-1202O značaju ove donacije govorila je i dr Slađana Brkušanin, pomoćnik direktora Doma zdravlja i neposredni koordinator na projektu, koja se zahvalila partnerima, lokalnoj samoupravi i Opštinskoj organizaciji penzionera, na pomoći.

-Veoma značajna nam je bila pomoć predsednika penzionerske organizacije Slobodana Pantića, a u daljem radu mnogo će nam značiti spisak najugroženijih penzionera u zdravstvenom smislu, koji se iz više razloga nisu redovno lečili i posećivali lekara ili su zanemarivali svoju bolest. Što se tiče sredstava koja smo dobili, naša obaveza je da ih iskoristimo po datom obrazcu koji smo dobili. Najveći deo novca ići će za obnavljanje naše opreme koja je delimično zastarela ili je nema dovoljno. Mi moramo pokriti područje čitave opštine, sve mesne zajednice, jer naši pacijenti moraju da budu ravnopravni. Naši pacijenti su i neosigurana lica kojih je sve više, a ovaj projekat obuhvata i njih. Cilj je da i njima izađemo u susret, a ovaj projekat upravo to omogućava. Obuhvaćeno je oko 450 lica jer je toliko predviđeno projektom. Moglo bi da se pomisli da je to mali broj, ali ako uspemo da pomognemo tim ljudima i omogućimo im adekvatno lečenje i život dostojan čoveka onda smo uspeli da ostvarimo cilj – istakla je dr Brkušanin.

 

Dejan Crnomarković

You may also like...

1 Response

  1. Mirjana kaže:

    Verujem da cete da uspete u tome i da cete novac iskoristiti na najbolji moguci nacin.Posebno verujem Dr Sladjani Ocokoljic Brkusanin jer znam da je osoba kod koje mito,korupcija ne prolaze,a retko je takvih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.