Ljubivoje Miljković (1950. – 2015.): BIO JE GLUMAC, PISAC, SLIKAR, NOVINAR I MNOGO ŠTA DRUGO  

Ljuba Miljković i Radica Mitrović u predstavi Pukovnik pticaIako sam znao da je veoma bolestan, vest o Ljubinoj smrti me je pogodila. Od danas je palanačka umetnost siromašnija za jednu markantnu ličnost raskošnog i svestranog talenta. Bio je glumac, pisac, slikar, novinar i mnogo šta drugo.

Pamtim ga u punoj snazi. Imao sam čast da sarađujemo u mnogim projektima. Voleo je pozorište celim svojim bićem, pisao je tekstove za predstave, režirao na dečjoj sceni i igrao u mnogim kultnim predstavama postavljajući granice umetničkog umeća. Sa  mnogim ostvarenim ulogama on je jednostavno legenda. Uspevao je da od umetnosti stvori život, a od života umetnost.

Ljuba je umeo da od najmanje uloge napravi veliku, a svaku veliku da odigra kao da je samo za njega napisana. Prisetimo se samo njegovog Obrada Srećkovića u „Srpskoj drami“ Siniše Kovačevića, kao nesrećnog oca koji tumara po ratištima tražeći svoje najmilije. Za tu ulogu nagrađen je i najvećim amaterskim priznanjem na daskama koje život znače, „Zlatnom maskom“.

Završio se jedan bogat život, po mnogo čemu izuzetan, i sve što je uradio ostaće iza njega. Pamtiće ga Palančani jer takvi tragovi ostaju zauvek.

Mislim da je kraj sezone vreme kada odlaze glumci. To je sezona odlaženja sa ovog sveta. Ali, nažalost Ljuba nije sačekao kraj sezone. Otišao je ranije njegovom nepresušnom bolu, neprežaljenom Neši i plejadi palanačkih glumaca koja nas je svih ovih godina napustila i preselila se u carstvo nebesko. Ono što je dragoceno, to je da svi oni ostaju u našim srcima.

 

Toma Mitrović

 

You may also like...

1 Response

  1. ZVALI SU GA ZIKA BOG A ON JE POMAGAO U IME BOGA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.