ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

IN MEMORIAM

У паланачком клубу „Down town“ уприличено: СЕЋАЊЕ НА НЕЦЕРА

10402618_949266905108949_6175548691533387639_nЗоран Тодор је позвао све који поседују Нецерове радове да их поклоне Народном музеју, како би остало сведочаство о овом аутору будућим генерацијама

 

У паланачком клубу „Down town“ 3. јануара, уприличено је вече посвећено Ненаду Батинићу Нецеру, који је на овај дан преминуо, пре две године.

Широј јавности, Ненад Батинић је првенствено познат као ликовни уметник. Одан идеји слободног стваралаштва, које не подлеже правилима и узусима, Нецер је доследно живео своју уметност, изван малограђанских клишеа. Његова трагична судбина, у том смислу, последње је сведочанство одважности тог живљења слободе.

О Нецеру као уметнику и као слободном човеку говорили су његови пријатељи, Зоран Тодор, Владимир Георг, Слободан Гусар, Неша Четник, Милица Мима – истичући да о Нецеру не треба говорити конвенционално, већ да треба деконструисати и саму форму некролога. Нецерова сестра, Светлана Цеца, подсетила је, међутим, на неколико основних података из Батинићевог живота.

Ненад Батинић рођен је у Смедеревској Паланци, 1966. године. Још од ране младости бавио се сликарством. Учесник је неколико колективних изложби. Због свог особеног стила, завредео је поштовање бројних колега сликара – а, како је истакао Зоран Тодор, академски сликар и председник Управног одбора Народног музеја у Паланци, посебно занимљиви били су његови цртежи.

Тодор је позвао све који поседују Нецерове радове да их поклоне Народном музеју, како би остало сведочанство о овом аутору будућим генерацијама.

Ненад Батинић Нецер преминуо је, у аутобусу градског саобраћаја у Сарајевској улици у Београду, 3. јануара 2014. године, а 14 дана касније сахрањен је на Старом паланачком гробљу.

 

Георг

One thought on “У паланачком клубу „Down town“ уприличено: СЕЋАЊЕ НА НЕЦЕРА

  • ivan

    Prosto nemogu da verujem koji sljam je govorio(cast izuzecima) o nekome ko je bio pre svega narkoman,klosar … pa mislim stvarno …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *