U palanačkom klubu „Down town“ upriličeno: SEĆANjE NA NECERA

10402618_949266905108949_6175548691533387639_nZoran Todor je pozvao sve koji poseduju Necerove radove da ih poklone Narodnom muzeju, kako bi ostalo svedočastvo o ovom autoru budućim generacijama

 

U palanačkom klubu „Down town“ 3. januara, upriličeno je veče posvećeno Nenadu Batiniću Neceru, koji je na ovaj dan preminuo, pre dve godine.

Široj javnosti, Nenad Batinić je prvenstveno poznat kao likovni umetnik. Odan ideji slobodnog stvaralaštva, koje ne podleže pravilima i uzusima, Necer je dosledno živeo svoju umetnost, izvan malograđanskih klišea. Njegova tragična sudbina, u tom smislu, poslednje je svedočanstvo odvažnosti tog življenja slobode.

O Neceru kao umetniku i kao slobodnom čoveku govorili su njegovi prijatelji, Zoran Todor, Vladimir Georg, Slobodan Gusar, Neša Četnik, Milica Mima – ističući da o Neceru ne treba govoriti konvencionalno, već da treba dekonstruisati i samu formu nekrologa. Necerova sestra, Svetlana Ceca, podsetila je, međutim, na nekoliko osnovnih podataka iz Batinićevog života.

Nenad Batinić rođen je u Smederevskoj Palanci, 1966. godine. Još od rane mladosti bavio se slikarstvom. Učesnik je nekoliko kolektivnih izložbi. Zbog svog osobenog stila, zavredeo je poštovanje brojnih kolega slikara – a, kako je istakao Zoran Todor, akademski slikar i predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja u Palanci, posebno zanimljivi bili su njegovi crteži.

Todor je pozvao sve koji poseduju Necerove radove da ih poklone Narodnom muzeju, kako bi ostalo svedočanstvo o ovom autoru budućim generacijama.

Nenad Batinić Necer preminuo je, u autobusu gradskog saobraćaja u Sarajevskoj ulici u Beogradu, 3. januara 2014. godine, a 14 dana kasnije sahranjen je na Starom palanačkom groblju.

 

Georg

You may also like...

1 Response

  1. ivan kaže:

    Prosto nemogu da verujem koji sljam je govorio(cast izuzecima) o nekome ko je bio pre svega narkoman,klosar … pa mislim stvarno …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *